Koit Uus hakkab riiki reformima

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Riigireformi Sihtasutuse asutamiskoosolek. Foto: Jarek Jõepera
Riigireformi Sihtasutuse asutamiskoosolek. Foto: Jarek Jõepera

Täna asutasid 28 Eesti ettevõtjat riigireformi sihtasutuse eesmärgiga anda selge sisu Eesti riigikorralduse uuendamiseks.

Tegu on üheks aastaks loodud apoliitilise eraalgatusega, mis töötab välja riigireformi kontseptsiooni ja selle elluviimiseks vajalikud mitmete eelnõude kavandid ning seletuskirjade teesid. Sihtasutuse töö tulemus on ettevõtjate kingitus Eesti Vabariigi sajandaks sünnipäevaks.

Algatuse ühe eestvedaja Olari Taali sõnul on aeg Eesti riiklust uuendada.
“Eesti riik ei ole katki, kuid vajab tuleviku tarvis tõsist uuenduskuuri. On hulk tõsiasju, millest ei tohi mööda vaadata. Eesti riigi üldised kulutused avalikule sektorile on taluvuse kriitilisel piiril. Eesti on ülereguleeritud, suureneva valitsusaparaadiga ning aina enam riigikesksemaks muutuv. Me teeme oma väga konkreetsed ettepanekud selle olukorra muutmiseks,” selgitas Taal sihtasutuse loomise eesmärki.

Riigireformi sihtasutuse nõukogu liikme Jüri Raidla sõnul uut erakonda ega poliitilist liikumist ei looda, tegemist erakondlikus tähenduses rangelt apoliitilise ettevõtmisega. “Oleme tänaseks ligi üheksa aastat pidanud tulihingeliselt ühiskonnas avalikku arutelu riigireformist ja riigi uuendamisest. Sihtasutuse asutajate toel saame lõpuks luua vajalikud
tööriistad ja kava selle idee elluviimiseks. Meie soov ei ole senitehtut kritiseerida ega kellegagi võistelda või võidelda, vaid anda meie ühise kingitusega oma panus Eesti riigi uuendamiseks,“ selgitas Raidla sihtasutuse plaane.

Esimese tulemusena soovib sihtasutus kodanikupäeval, 26. novembril 2018 riigikogu esimehele, valitsusele ning kõigile parlamendis esindatud erakondadele üle anda riigireformi kontseptsiooni.

Sihtasutuse asutajateks on Eesti ettevõtjad Andres Saame, Armin Kõomägi, Enn Kunila, Hannes Tamjärv, Heldur Meerits, Jaak Nigul, Jaan Pillesaar, Jaan Puusaag, Jaanus Otsa, Jüri Käo, Jüri Mõis, Koit Uus, Lembit Lump, Mark Berman, Mati Polli, Olari Taal, Olav Miil, Parvel Pruunsild, Peeter Mänd, Priit Kessa, Priit Piilmann, Raivo Hein, Tiina Mõis, Tiit Kuuli,
Tiit Pruuli, Toomas Sildmäe, Viljar Arakas ja Vjatšeslav Leedo.

Sihtasutuse sisulist tööd veavad endine riigikohtu esimees ja Euroopa Inimõiguste Kohtu liige Rait Maruste ja õigusteadlane, vandeadvokaat ja põhiseaduse üks loojatest Jüri Raidla. Nende hoole all on ettevalmistustöö riigireformi kontseptsiooni ja eelnõude kavandite ning kavandite seletuskirjade teeside koostamisel koostöös asutajate,
nõukogu ja juhatusega ning ekspertidest mõttekaaslastega.

Sihtasutuse juhatuse liikmed on Jüri Käo, Olari Taal ja Rait Maruste.
Sihtasutuse nõukogu liikmed on Aivo Adamson, Alar Karis, David Vseviov, Jaak Aaviksoo, Jüri Raidla, Kristi Liiva, Marek Helm, Raivo Vare, Riina Varts, Ringa Raudla, Tarmo Jüristo, Tiit Pruuli, Toomas Tamsar, Urmas Varblane ja Viljar Arakas.

Riigireformi Sihtasutuse asutajate lähtevisiooni sisu ja töö ajakavaga saab tutvuda www.riigiuuendus.ee.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
noh
5 aastat tagasi

Googeldasin vaid ühte neist sihtasutuse rajajaist : puhkeküla asemele kerkis isiklik häärber ; suur maksupettus…

Kodanik
5 aastat tagasi

kuule rämpskodanik. miks Raudteega kööga on? teeme nii, et kui pole, siis on Sinuga..

lihtsalt inimene
5 aastat tagasi

ma olen niii tüdinenud neist nn reformidest,mis kohe-kohe peaks meile õnne õuele tooma.Tõesti,kas keegi veel usub neisse ? Pingutame,pingutame,peaaegu (mõne arvates) juba edukas Põhjamaa ja siis järsku jälle vaja reformida kiiresti.Kas saaks ükskord stabiilsust ja arkat riigi juhtimist.On seda nii palju palutud ?

vastus
5 aastat tagasi

Tehku tööd ja nähku vaeva. Küll partokraadid ja bürokraadid selle laevukese jälle kenasti põhja lasevad. Paraku.

Anders
5 aastat tagasi

Vabamüürlased ju kõik…
Vabamüürlaste Eesti loož hakkab riiki pöörama

kodanik
5 aastat tagasi

Raudteega on nüüd vist kööga. Meie rämpspoliitik Karilaiu järjekordne lubadus jooksis liiva.

jõudu
5 aastat tagasi

Osade kopmanjonide siiruses ei tea kahelda,kuid Uus on ju riigilt küllalt saanud,või jäi väheks ikka?

üritavad
5 aastat tagasi

vana karu tantsima õpetada