Eesti meistriks epees tulid Katrina Lehis ja Sten Priinits

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Katrina Lehis, treener Helen Nelis-Naukas ja Sten Priinits tulevad Tallinnast kahe individuaalse meistritiitliga. Foto: erakogu
Katrina Lehis, treener Helen Nelis-Naukas ja Sten Priinits tulevad Tallinnast kahe individuaalse meistritiitliga. Foto: erakogu

Laupäeval Tallinnas Sõle spordikeskuses peetud Eesti meistrivõistlustel epeevehklemises lõid Haapsalu vehklejad platsi puhtaks. Meestest võitis Sten Priinits, naistest esimest korda Katrina Lehis ja naiskondlikult En Garde.

Hooaja tähtsaimast Eesti võistlusest võttis osa 37 meesvehklejat ja 26 naissportlast, nende hulgas Julia Beljajeva, Erika Kirpu, Kristina Kuusk, Irina Embrich, Katrina Lehis, Nelli Differt, Sten Priinits, Peeter Turnau ja Jüri Salm.

Naisvehklejate veerandfinaalis võitis Katrina Lehis (En Garde) 15:11 Gaia-Marianna Salmi (Tallinna Mõõk) ja seejärel poolfinaalis Julia Beljajevat (Tartu Kalev) 15:13. Finaalis kohtus Lehis oma klubikaaslase Kristina Kuusega, kes pidi tunnistama 11:15 Lehise paremust. Kolmanda koha saavutasid kaks Tartu Kalevi vehklejat – Julia Beljajeva ja Erika Kirpu.
Mullune meister haapsallane Nelli Differt pidi seekord veerandfinaalis alla vanduma Julia Beljajevale 15:13 ja oli lõpuks 8. kohal.

Esimene Eesti meistritiitel

„Minu jaoks oli kõige raskem matš Juliaga,” ütles Lehis. „Seal ei saanud ennast kuidagi käima.“
Finaalmatšis Kristina Kuusega oli Lehis kogu aeg ees. Pärast matši ütles Kuusk, et vigastas oma õlga. „Me jooksime kokku ja Kristina sai õlale haiget,” ütles Lehis. „Pärast rääkisime. Loodan, et see ei ole midagi tõsist.”
23aastase endise juunioride maailmameistri jaoks on see esimene individuaalne Eesti meistritiitel. Läksin koju, tegime sauna ja tähistasime alkoholivaba šampusega,” rääkis Lehis.

Lehis tegi vehklemises pausi möödunud aastal, kui sai emaks. Tagasiteed tippsporti alustas ta suvel. Veel tänavu kevadel ütles Lehise treener Helen Nelis-Naukas, et sportlane on füüsilisest tippvormist veel kaugel. „Ma arvan, et vormi saab kindlasti paremaks. Loodan, et Dubais olen veel parem,” ütles Lehis. Dubai MK-etapp peetakse 4.–6. maini.

Meestel Haapsalu finaal

Oma neljanda Eesti meistritiitli võitnud Sten Priinits oli veerandfinaalis parem 15:6 Eduard Lebedevist (Tallinna Mõõk). Poolfinaalis võitis ta 15:9 Le Glaive’i vehklejat Dmitri Švõrjovi.
Nagu naiste finaalkohtumises, kohtusid ka meeste finaalis kaks Haapsalu En Garde’i vehklejat: Sten Priinits ja Peeter Turnau. Tasavägisest kohtumisest väljus Priinits võitjana, alistades oma vastase seisuga 15:11.
„Stenil oli päris raske vehelda, sest ta oli endale võitmiskohustusega ise pinge peale pannud,” ütles En Garde’i vehklemisklubi treener ja Sten Priinitsa ema Helen Nelis-Naukas. „Kuigi taseme poolest ei olnud talle ju vastaseid.”

„Finaal oli tuline. Sten tundis, et peab võitma ja Turnau ei leppinud ka kindlasti teise kohaga,” sõnas Nelis-Naukas. „Vanasti oli kogu aeg duell Novosjolovi ja temast seitse aastat noorema Steni vahel. Nüüd on valitseja Sten ja Turnau on temast seitse aastat noorem. Vana hoiab oma esikohta, noor ihub sellele hammast.”

Kolmandaks tulid SBSK Draakon esindaja Elmar Azizov ja Le Glaive’i sportlane Dmitri Švõrjov. Meeste reitingutabeli esimene, 37aastane Nikolai Novosjolov jättis meistrivõistlused vahele, et hoida energiat suvisteks Euroopa ja maailmameistrivõistlusteks.

En Garde’ile kuld ja hõbe

Eesti meistriteks krooniti Haapsalu En Garde’i naiskond koosseisus Kristina Kuusk, Katrina Lehis, Nelli Differt ja Madli Palk. Teine oli Tallinna Mõõk (Gaia-Marianna Salm, Anu Hark, Madina Azizova ja Kärol-Liina Glinkin) ja kolmas IREM (Irina Embrich, Jelizaveta Kuznetsova, Polina Borovik, Alina Kovaljova).

Meeskondadest sai meistritiitli SBSK Draakon (Andzej Gedzo, Elmar Azizov, Jevgeni Blinov ja Ilian Bobrov). Meeste võistkondlikul turniiril teise koha saavutas Haapsalu En Garde: Sten Priinits, Peeter Turnau, Raul Paju, Mattias Lao. Tallinna Mõõk koosseisus Jüri Salm, Juhan Salm, Eduard Lebedev ja Klim Gusarov oli kolmas.
Võistluse tulemuste põhjal selgitati välja ka parim noor nais- ja meesvehkleja, kelleks osutusid 9. koha saanud Madli Palk (Haapsalu En Garde) ja 10. koha mees Jaron Kiiroja (Tallinna Mõõk).

Lehise koondisekoht on veel võimalik

Nelis-Naukas ei varjanud pärast Eesti meistrivõistlusi oma rõõmu. „Eesmärk sai täidetud 80 protsenti – kolm meistritiitlit neljast ja üks hõbe,” ütles ta.
Naiste individuaalvõistluse finaalis läksid kokku En Garde’i vehklejad Katrina Lehis ja Kristina Kuusk. „Katrina võit ei tulnud üllatusena, aga ega ma nii ei mõelnud, et Katrina peab võitma. Minu unistus oli, et pjedestaalil on kolm meie tüdrukut,“ ütles ta. „Kahjuks Nellil see ei õnnestunud, Embrich jäi ette.”

Lehis on küll värske Eesti meister, kuid koondisekohta suvistele tiitlivõistlustele tal praegu veel pole. Kokkulepitud süsteemi järgi saavad koondisesse automaatselt reitingutabeli kolm esimest ja neljas liige valitakse. „Katrina ei saanud hooaja alguses veel kaugetel MK-etappidel käia, sest laps oli liiga väike. Seepärast on tal punkte vähem,” selgitas Nelis-Naukas.

„Dubai võistlus on viimane, mida koondise kokkupanekul arvestatakse. Kui Katrina peaks seal võitma, ei ole midagi vaielda. Aga kui nii hästi ei lähe, valitakse neljas koondislane Lehise ja reitingu viienda numbri Embrichi vahel. Eks siis valitakse Embrich. Siiani on nii olnud,” ütles ta.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments