Jaanus Ratas: Lääne-Nigula vallavolikogu kui läbikäiguhoov

Jaanus Ratas. Foto. Urmas Lauri
Jaanus Ratas. Foto. Urmas Lauri

Osutudes valituks vallavolikogu liikmeks näitavad valijad saadiku suhtes üles tugevat usaldust ning kõrgeid ootusi. Volikogu liikme kohustus on kogu võimuperioodi jooksul parimal võimalikul moel esindada oma valijate huve. Ja mitte ainult enda valijate, vaid hea tuleb seista kogu vallarahva käekäigu eest.

Oma valmisolekut nelja-aastaseks vastutavaks perioodiks on iga saadik kinnitanud kandideerimisavaldusel isikliku allkirjaga. Olles 8 aastat olnud volikogu liige endises Kullamaa vallas, on hea mälestus stabiilsest volikogu koosseisust. Seda enam hämmastab tänane olukord Lääne-Nigula Vallavolikogus. Volikogu saalist on saanud kui läbikäiguhoov pideva koosseisu muutumise näol.

Volikogu liikmete staatuse peatamised algasid juba napp kuu peale uue volikogu koosseisu esimest istungit, et ruumi teha väljajäänud liikmetele mehitamaks kindla koosseisuga osavallakogusid. Eriti inetuks on olukord muutunud viimaste sündmuste valguses, kui Allan Kelder juba teist korda taotles volikogu liikmeksoleku peatamist. Kelder´i asendusliikmena pääses volikokku Peeter Kallas, kes sügisestel valimistel ei pääsenud vallavolikokku, kuid oleks olnud võimalus osaleda koheselt Nõva osavallakogu töös. Osavallakogu töös osalemiseks ta siiski toona oma nõusolekut ei andnud.

Vaatamata sellele, et Kallas loobus sügisel tööst osavallakogus, on valla valimiskomisjon 6. aprillil otsustatud Kallase kevadisele sooviavaldusele tuginedes arvata Nõva osavallakogu koosseisu, heites välja senise osavallakogu liikme Inge Teslikova. Kusjuures kummagi toimingu tegemiseks puudub juriidiline alus. Seda on märganud ka antud olukorras kannatajaks jäänud Inge Teslikova, kes esitas valimiskomisjonile vastavasisulise vaide.

Valla valimiskomisjon otsustas vaide lahendamiseks kasutada täiendavat 30 päeva tuues põhjuseks olukorra keerukuse.

Teades, et valimiskomisjonis on hulk juriidilise taustaga liikmeid, paneb imestama komisjoni otsustusvõimetus. On üheselt selge, et Peeter Kallas on kord juba loobunud osavallakogu tööst ning tema ennistamiseks osavallakogu liikmeks puudub kohalike omavalitsuste korralduse seaduse põhjal alus. Ka Inge Teslikova väljaarvamiseks puudub igasugune alus, sest Teslikova ei olnud asendusliikmena määratud osavallakogu liikmeks, vaid täieõiguslik esinduskogu liige. Osavallakogu liikme volituste peatamiseks ja lõpetamiseks sätestatakse Nõva osavalla põhimääruse alusel samu tingimusi volikogu liikmega.

Lisaks on volikogu liikme, Jaak Aasma, volituste peatumisel tekkinud olukord, kus tänasel hetkel on revisjonikomisjonis pädevusteta liige. Jaak Aasma, kes on valitud revisjonikomisjoni koosseisu, ei oma selleks kohalike omavalitsuste korralduse seaduse alusel õigust, kuna revisjonikomisjoni liikmed peavad olema volikogu liikmete seast.

Kas tegemist on poliitmänguga, Ühinenud Kogukondade sisepingete maandamisega või koguni millegi kolmandaga, on keeruline kõrvaltvaatajana hinnata, kuid kahtlemata on tegemist valijate ootuste petmisega. Kui valla valimiskomisjon peab sagedamini koosolekuid, kui volikogu istungeid, on midagi kahtlemata tugevalt paigast nihkunud.

Jaanus Ratas, Lääne-Nigula vallavolikogu liige, Reformierakond

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
18 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
arvamus
6 aastat tagasi

Eelnõu: Raieloa andmise tingimused ja kord Lääne-Nigula vallas.
Kaardistamata pärandkultuuri väärtusi hävitav.
Kullamaal hävitati röövraiega pärandkultuuri väärtusi!!!!
Kes sai kasu sellest???
Mõelge ka ikka enne kui lauale tõstetud jaburdus käiku läheb.

Pärandkultuuri objektid vajavad kaardistamast, tähistamist.

Reet
6 aastat tagasi

Suhteliselt hädine jutt, aga eks opositsionäär peabki vinguma, sisulise töö osas ju etteheiteid pole.

Vallast
6 aastat tagasi
Reply to  Reet

Väga tõsine jutu mõte, petetakse ju kodanikku, kas see on õige tegu, või oled sina üks nendest, kes petab. Sisuline töö takerdubki volikoguliikme ebapädevuse tõttu.

vot
6 aastat tagasi

See on juba jaburuse tipp!

xyz
6 aastat tagasi

Kui palju “annab valimiskomisjonile nõu” vallavanem, et oma tagatubades sündinud mõttemõlgutusi reaalselt läbi suruda osavallakogude kaudu? Vähemalt Nõva poolt vaadates paistab sellel küsimusel (päris kopsakas) iva sees olevat. Seega parandaks pealkirja: tegemist ei ole mitte läbikäiguhooviga vaid osavalt manipuleeritud teatriga, mille kaudu üks mees (või on neid rohkem?) oma eesmärke üritab realiseerida.

hehh
6 aastat tagasi
Reply to  xyz

eks see ole noorelt õpitud oma suure guru Edgari käest … keskerakondlik minevik hakkab külge?

Vallast
6 aastat tagasi
Reply to  xyz

Ärge unustage suurt meest, Pärnpuu, hall kardinal, kes juhib Mikku, seda on ju vallamajas näha. Eks varsti kuuleme mida jälle erastatud- ärastatud on.

julgen öelda
6 aastat tagasi
Reply to  Vallast

Mikk Lõhmus kirjutab omale umbusalduse avaldust!!!! Võimekus on tõega madal näoga.

Siim
6 aastat tagasi
Reply to  julgen öelda

Kirjatehnika? Aga Lõhmus on tegija ja ümmargusi nulle ka ei tambita

Uskumatu
6 aastat tagasi
Reply to  xyz

Niiditõmbajaid tahaks olla palju seal pundis ja kokkulepped on rasked sündima juba algusest peale. Eks see punt on varem või hiljem määratud laiali jooksma. Võib-olla targamad ongi juba aru saanud, et lihtsam on praegu pardalt põgeneda, et mitte kogu meeskonnaga põhja vajuda.

Tõnu
6 aastat tagasi

Ei Kallas, Aasmaa ega Kelder ei ole keegi reformikad!

nad
6 aastat tagasi
Reply to  Tõnu

olid ja üsna pikka aega.

infoks
6 aastat tagasi
Reply to  nad

Pets oli reformis, aga peale seda, kui liitus Lõhmuse nimekirjaga, astus välja. Aasama ja Kelder ei ole reformikad kunagi olnud.

hehh
6 aastat tagasi
Reply to  infoks

Kallas astus välja hiljem, siis kui jalgealune tuliseks läks – kui politsei tema tegevuse vastu huvi tundma hakkas, valimiste ajal oli ta väga õhku täis ja praalis kuidas teda küll keegi reformist välja ei viska 🙂

Nõvakas
6 aastat tagasi
Reply to  hehh

Eks praalimistele ka vastav häältesaak, õnnitlen 🙂

Pedagoog
6 aastat tagasi

Mis juhtus? Reformikas materdab reformikat, ehk Ratas silub lõhet.

arvaja kuuldu põhjal
6 aastat tagasi
Reply to  Pedagoog

Nagu kuulda väljapoole on Jaanus Ratas üks väheseid, kellel on kompetentsi, et nõuda , et volikogus ka seadusi täidetakse. Pärnpuu põhilause on, et seadused segavad meid, meie oleme volikogu ja teeme nii nagu tahame- selline suhtumine on juba ka ametnikud juba pöördesse ajanud- keegi ei taha tema pärast seadust rikkuda. Pärnpuu vist unustab ära, et ta on sellise suhtumisega enda juba eelnevas vallaelus ämbrisse vedanud ja tagatippu paljusid valla elanikke, kes täna talle enam tere ei ütle. Loomulikult on Lõhmusel keeruline, sest Ühinenud kogukonnad pidid asja paremaks tegema, aga esimese asjana ei suudeta Nõva kooli probleemi korralikult lahendada, rääkimata viletsatest… Loe rohkem »

lugeja
6 aastat tagasi

ja mida Sina suuteline oled? ainult üks häda ja nutt. Kuidas Sa küll väljaspool kodu nii saamatu oled!?