Galerii: ükski naine ei tohiks täna lilleta jääda

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Naistepäeva paiku on lilleäridel aasta tihedaimad tööpäevad. Foto: Urmas Lauri
Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 21
Naistepäeva paiku on lilleäridel aasta tihedaimad tööpäevad. Foto: Urmas Lauri

Ükski naine ei jää lillemüüjate sõnul lilleta, sest naistepäevaks on lilli varutud piisavalt. Kui päeva peale peaks kaup otsa saama, tuuakse kohe uus ports asemele.

Üks kindel koht, kus igal naistepäeval lillekimbu osta saab, on Haapsalus valgusfooriga ristmikul endise teenindusmaja ees asuvas parklas. Kuuse talu tulpe ja ka muid lilli on seal juba aastaid müüdid.

„Me kasvatame lilli juba 30 aastat ja iga kord oleme ka naistepäeval Haapsalus lilli müünud,“ ütles Anneli Kuusk.

Täna oli tal pakkuda eri sorte tulpe ning ka mõni orhitee oli keskpäevaks veel alles. „Orhideesid oli seekord vähe, külm on olnud,“ nentis lillemüüja.

Lilleostjaid on Kuuse sõnul erinevaid. Lilli ostavad mehed oma naisele, emale, õele. „On meesterahvad, kes viivad lilli töö juurde või kes lähevad asju ajama, näiteks mõnest poest midagi ostma või näiteks raamatupidaja juurde. Kui on olulisi käimisi, võetakse lillekimp ikka näppu,“ lasi Kuusk oma kliente silma eest läbi.

Kuuse talus kohapeal käivad rohkem maainimesed. On ettevõtteid, kes helistavad ja tellivad. „Lillepoed ju ostavad ka,“ ütles Kuusk.

Naistepäevatulpidega algab töö juba sügisel, mil sibulad mulda pannakse. Seejärel on nad mitu kuud keldris, ning siis, kui on õige aeg, tuuakse nad kasvuhoonesse.

„Kas kuu aega või kolm nädalat enne naistepäeva, vastavalt sellele, kuidas kasvuhoones temperatuuri suudetakse hoida,“ selgitas lillekasvataja. Emadepäevaks on Anneli Kuuse sõnul raskem lilli ajatada. „Sest üle hoida on keerulisem,“ nentis lillekasvataja ja lisas, et ilmad on emadepäeva aegu juba palju soojemad, aga väljast veel lilli ei saa.

Uuemõisa Konsumi hoones tegutsev lillepood Uus Lill saab tänavu kümneseks.

Florist Anu Jakobson ütles, et ega praegu polevatki neil kõige tihedamad tööpäevad. „Mitte päris, aga peaaegu,“ ütles Jakobson ise üht kimpu kokku seades. „Koolide lõpetamisel on pikem aeg, praegu koondub kahte-kolme päeva.“

Seda, kui palju naistepäevaks lilli kaubaks läheb, olevat Jakobsoni sõnul raske öelda. „Tellimusi on nii palju, et ei oska praegu öelda.“ Aga kui vaja, siis müüakse kõik lilled, mida poes leidub, maha.

Lilli müüakse ka mujal kui ainult lillepoes. Näiteks ehitusmaterjalide poes Bauhof hakkas lillemüük kasvama juba üleeile. „Tulp on väga hea hinnaga,“ nentis müüja Merilin.

Mullu enne naistepäeva Kaubamaja Tallinna maantee poolses tiivas avatud lillepoes Erika Lillekunst on täna päris tihe päev. Poes askeldas viis müüjat juhataja ajas kuskil asju.

„Nädala alguses hakkas juba pihta,“ ütles müüja Maarja Volmerson. Lilli peaks poes jätkuma. „Loodame, et jätkub, meil on varu ka olemas. Menulilled on tulbid. Usun, et väga midagi järgi siin ei jää.“

Asjaajamiselt naasnud juhataja Erika Kleeman nentis, et äri käib täie hooga.

„Hästi palju on pakkujaid, üks kaubaauto ongi praegu ees,“ ütles Kleeman. „Üks telefonikõne ja tuuakse juurde. Kõik on valmis. On see lugu ka, et täna lõunaks on lillelaod tühjad. Praegu krahmasingi veel, mis krahmata oli.“

Konkurentsile on aasta aega toiminud kauplus Kleemani sõnul hästi vastu pidanud. „Konkurents on väga tugev, aga seda huvitavam on,“ tõdes poeomanik.

„Päeval viiakse ikka töökaaslastele, õhtul aga ostetakse lilli koju. Ega kõik ei räägi, kuhu ta lilledega läheb,“ kirjeldas Kleeman oma poel klientuuri. „Kes väga salajaselt tahab tegutseda, see saadab lilled. Tipphooaegadeks on meil selleks kuller, muidu viime ise.“

Kaubamaja vanim lillepood Flamingo oli samuti kõigi jõududega ametis. „Koos abilistega on siin neli-viis kokku, või on rohkem, pole aega lugedagi,“ naeris lillekimpu paberisse keerav müüja Reine.

„Tulp,“ tutvustas Reine kõige minevamat naistepäevalille. „Surume ka muid asju.“ Üks Saaremaa mees võttiski lillekimbule lisaks kaunistatud šampanjapudeli.

Flamingo omanik Aap Uspenski pressis end poeuksest välja, sületäis lillekimpe kaenlas ning uuris näpus olevalt paberilehelt, kuhu ta lilledega minema peab. Nimelt on Uspenski täna lillekulleriks. Oma 30-40 kimpu tuleb päeva jooskul adressaadini viia.

Uspenski poe uksel on uhke silt „Eesti tulp“. Flamingos välismaalt toodud tulpe ei müüdagi, kinnitas Uspenski. Eesti tulp peab vastu, sest nad on siinsetele tingimustele kohandatud.

Lillevaru olevat Flamingos olemas. Kui aga pärastlõunal selgub, et lilli jääb puudu, paneb Uspenski autole hääled sisse ja sõidab lisa tooma. Kui kaubalaod on tühjad, läheb ta otse lillekasvandusse, sealt ikka saab.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments