EV100: Jüri Uluotsa kalmule Kirblas asetati pärg

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 16
Ajaloolane Mati Mandel ütles, et Jüri Uluotsa tähtsaim tegu oli vabariigi valitsuse moodustamine enne nõukogude vägede sissetungi 1944. aastal. Foto: Urmas Lauri

Täna kell viis õhtul sai kunagise peaministri vabariigi presidendi ülesannetes Jüri Uluotsa fotoskulpruur tema sünnikohas Kirbla kihelkonnas Vanamõisas ettevõtlus- ja infotehnoloogiaministrilt Urve Palolt kaela sini-must-valge salli.

Pärast seda külastas minister Palo ka Kirbla kalmistut, asetas pärja Jüri Uluotsa hauale. Uluots suri küll 1945. aastal Rootsis, kuid tema põrm maeti 2008. aastal ümber Kirbla kalmistule perekonna hauaplatsile.

Uluotsast rääkis ministrile ja tema saatkonnale ning uudistama tulnud külarahvale ajaloolane Mati Mandel. “Kuna olen ise ajaloolane, pean oluliseks tema ajalooalaseid kirjutusi, nii õigusajaloost kui ka Läänemaast,” lausus Mandel. “Kõige tähtsam on ikkagi see, et ta 1944. aasta septembris, enne nõukogude vägede tulekut, moodustas Eesti vabariigi valitsuse ja et see valitsus sai ka tegutsema hakata, oma dokumendid koostada.Need dokumendid viidi Läände ja seega sai Eesti vabariigi järjepidevus kinnitatud.”

Vanal Läänemaal, praeguses Lääneranna vallas on sündinud kaks Eesti riigivanemat: Jüri Uluots Vanamõisas ja Jaan Teemant Paatsalus Illustes. Teemanti surma- ja matmiskoht on teadmata.

Jüri Uluots

  • Jüri Uluots (13. jaanuar 1890 Kirbla vald, Läänemaa – 9. jaanuar 1945 Stockholm) oli Eesti õigusteadlane ja poliitik. Ta oli peaminister 12. oktoobrist 1939 kuni 21. juunini 1940 ja Peaminister Vabariigi Presidendi ülesandeis 21. juunist 1940 kuni surmani.

Allikas: Vikipeedia

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments