9

Noorte korraldatud küsitlusest selgus, et Haapsalu vajab linnaturgu

Urmas Lauri

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Haapsalu turg juulis 2017. Foto: Urmas Lauri

Haapsalu noorte korraldatud küsitlusest turu teemal selgus, et enamus 700 vastanust on arvamusel, et Haapsalu vajab linnaturgu.

Haapsalu noortevolikogu uuris veebiküsitlusega linnaelanikelt, kas ja millist turgu nad Haapsalusse sooviksid. „Kokku saime peaaegu 700 vastust, mis näitab inimeste soovi kaasa rääkida antud teemas,“ kirjutatakse küsitluse analüüsis.

Küsitluses sooviti teada saada, kas Haapsalu vajab linnaturgu ning kui turg on vajalik, siis milliseid tooteid sealt peaks osta saama. Oluline oli ka see, kus turg asuma peaks ning kas tegemist oleks hooajalise või aastaringse kauplemiskohaga.

Küsitluse tulemusi analüüsides jõudsid noored järeldusele, et Haapsalu elanikud soovivad uut turgu. Peaaegu kõik vastanuist ehk 97.1% arvasid, et Haapsalu vajab linnaturgu.

Küsitlusest selgus, et üheksa inimest kümnest soovib turult osta aed– ja juurvilju ning kodumaiseid puuvilju. Mett, kala- ja kalatooteid ning lihatooteid soovis turult saada kaheksa vastajat kümnest. Ka muid tooteid (mune, käsitöötooteid ja piimatooteid) soovivad inimesed turul näha. Kõige vähem soovitakse osta võõramaiseid puuvilju.

Kuuskümmend protsenti vastanuist soovib külastada linnaturgu kord nädalas, viiendik vastanuist teeksid seda kaks korda nädalas, viiendik külastaks turgu kord kuus.

Paljud vastanud kirjutavad, et turu asukoht ei vaja muutmist või võiks paikneda kesklinnas, raudteejaama ümbruses, kuna praegune asukoht Jaama tänaval on väga hea. Oli ka vastanuid, kes eelistaksid, et turg oleks vanalinnas, näiteks Lossiplatsil.

Enamik vastanuist arvas, et turg võiks olla aastaringne.

Küsitlusse pandi kirja ka hulganisti arvamusi. „Hea oleks, kui keegi teemaga tõsiselt ja kärmesti tegeleks, nii et uued plaanid turu suvist kauplemishoogu ikka suurendaksid, mitte vastupidi,“ kirjutas üks vastanuist. Teine lisas: „Turukohtade paigutus võiks olla normaalne, mitte nagu möödunud hooajal.“

Küsitlus oli üleval 22. jaanuarist kuni 3. veebruarini, kokku oli vastanuid 693. „Me analüüsime tulemusi ja edastame need volikogule ja linnavalitsusele,“ selgitas Haapsalu noortevolikogu aseesimees Dan Taidla Lääne Elule.

Haapssalu turuküsitluse analüüsi leiab siit.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
vahet
vahet

pole, kus neid naftatooteid müüakse

turg
turg

Vahva küsitlus, loodame, et selle tulemus avab ka linnaisade silmad. Kahju, et see küsitlus korraldati ainult veebis, sest turgu külastavad suurelt jaolt pensionärid, kelledel puudub arvutikasutus oskus. Turu külastajate hulka kuuluvad ka vähekindlustatud pered, seega kauba valikus peab olema nii kallimat kui odavamat kaupa vastavalt ostjate võimalustele ja soovidele. Peaks olema müügil nii kodumaist kui import puu- ja juurvilja ning samuti soodsamaid rõivaid

Huvitav
Huvitav

Kas linnapea peab isiklikult kogu selle kaubavaliku kohale toimetama?

müüja
müüja

Ei pea, ta võiks tingimused luua, kuhu tuua ja kus müüa.

Huvitavale
Huvitavale

Linnapea peab koordineerima turu arendamist, viimaste aastate areng on olnud lausa laastav ehk tehtud on kõik, et turul ei oleks ei müüjaid ega ostjaid.

Ridala
Ridala

Jagan eelmist arvamust. Kui vaadata seda linnavolikogu istungit, kus arutati turu tulevikku, siis paneb imestama kuidas linnapea ja linnavolinik Lepp ning volikogu esimees Karilaid läksid keema ning hakkasid süüdistama turu edasise käekäigu kohta küsijaid. Vaesel linnapeal pidavat muudki olla teha, kui tegeleda turu probleemiga. Nüüd, kus ka noored näevad turus probleemi ja korraldasid küsitluse, siis võiks linnapea küll jalad tagumiku alt välja ajada ning hakkata tegutsema.

ANONÜÜMUS
ANONÜÜMUS

Oleks küsitlus id kaardi põhine olnud siis usuks seda 700 vastajat muidu kindlasti ei usu.

Sass1.
Sass1.

haapsalu, see olen mina, ja mulle pole mingit turgu vaja !

turuline
turuline

No nii vana linnapea, kas noorte arvamus sulle ka korda läheb?
Volikogu istungi ülekandes olid sa väga ennast täis, et kellelgi pole seda turgu vaja.

wpDiscuz