Komisjon ei toetanud vabadussõjalasi rehabiliteerivat eelnõu

BNS

Jaanus Karilaid avas mais 2015 Haapsalu kultuurikeskuse vabadussõjalaste näituse. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets
Jaanus Karilaid avas mais 2015 Haapsalu kultuurikeskuse vabadussõjalaste näituse. Foto: Merilin Kaustel-Lehemets

Riigikogu põhiseaduskomisjon otsustas tagasi lükata 13 riigikogu liikme esitatud eelnõu Eesti Vabadussõjalaste Liidu ja sellega seotud inimeste ja organisatsioonide rehabiliteerimiseks.

Põhiseaduskomisjoni esimees Marko Pomerants ütles BNS-ile, et komisjon otsustas eelnõu tagasi lükata eeskätt õiguslikest argumentidest lähtuvalt. “Riigikogu ei saa kedagi rehabiliteerida deklaratiivse aktiga, see peaks tulema kohtuvõimu aktiga,” ütles ta.

Eelnõu tagasilükkamise poolt oli viis ja tagasilükkamise vastu kaks komisjoni liiget. Kolm komisjoni liiget jäid erapooletuks.

Riigikogu Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna (EKRE) fraktsiooni liige Henn Põlluaas esitas möödunud aasta suvel parlamendile otsuse eelnõu Eesti Vabadussõjalaste Liidu ja sellega seotud inimeste ja organisatsioonide rehabiliteerimiseks.

Põlluaas ütles toona, et eelnõu on eesmärk leevendada 12. märtsist 1934 kuni 1940. aasta 17. juunini õigusvastaselt represseeritud isikutele tekitatud ülekohut ja rehabiliteerida Eesti Vabadussõjalaste Liit ja sellega seotud organisatsioonid ja isikud.

Eelnõu algatasid on EKRE liikmed Henn Põlluaas, Mart Helme, Martin Helme, Uno Kaskpeit, Jaak Madison, Raivo Põldaru ja Arno Sild, Keskerakonna saadikud Jaanus Karilaid, Marko Šorin, Aadu Must, Märt Schults ning Reformierakonna liikmed Madis Milling ja Igor Gräzin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Jura
6 aastat tagasi

Sovettidel pidupäev.

jaanus
6 aastat tagasi

Vähemalt seekord eesti natsid ei võitnud. selgelt antisemiitlik ja seadusliku riigikorra vastane organisatsioon, kuidas saab seda tänases ev-s rehabiliteerida.