Karilaid kogub annetusi vabadussõjalaste näituse toetuseks

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

VapsLogoSeptembrs kavatsetakse Haapsalus avada näitus „Vabadussõjalaste märk Eesti poliitikas“, mille  toetuseks alustati annetuste korjamist, teatas Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid oma pressiteates.

Karilaidi sõnul tuleb näitus Haapsalus eelkõige sellepärast, et Haapsalu inimesed olid Vabadussõjalaste Keskliidu asutajaliikmed.

„Tähtsaim on muidugi see, et me peaksime rohkem teadvustama Vabadussõjalasi kui mastaapseimat rahvaliikumist Eesti ajaloos," ütles Karilaid.

Karilaiu sõnul ei pretendeeri näitus absoluutsele tõele. "Aga tasub meeles pidada, kui oskuslikult ja jõhkralt Konstantin Päts, Johan Laidoner ja Kaarel Eenpalu likvideerisid suurima rahva tahte avalduse, poolehoiu ja kui meeleheitlikult oma võimu kindlustati," selgitas Karilaid. "Pole kahtlust, et Eesti vastupanuvõime 1939-1940 oleks koos vabadussõjalaste tuumikuga olnud oluliselt kõrgem“.

Karilaid nentis, et näituse eesmärk on õppida meie ajaloo peatükkidest ja teha vastavaid järeldusi. Kui vigu ei tunnistata, siis on võimalik ka tänapäeval rahva tahtest üle tallata ja poliitika hakkabki toimima ainult kitsa grupi võimu nimel.

"Paralleelid tänapäeva ühiskonda aitavad meil ehitada ausamat tulevikku," ütles Jaanus Karilaid.

10. septembril Haapsalu kultuurikeskuses korraldatava näituse „Vabadussõjalaste märk Eesti poliitikas“ algatajad on Haapsalu aukodanik Heino Noor, Kaitseliidu Lääne maleva pealik Arnold Juhans ja Haapsalu volikogu esimees Jaanus Karilaid. Näitus saab teoks koostöös Riigiarhiivi teaduri Ivar Kaiguga ning näituse avamisel esineb ettekandega ka ajalooteadlane Jaak Valge.

Jaanus Karilaid ärgitab kõiki kodanikke, kes hindavad ja austavad Vabadussõjalaste rolli Eesti poliitikas annetama näituse toetuseks Haapsalu linnavalitsuse kontole märksõnaga – „Vabadussõjalaste auks ja kiituseks“. Kontonumbri leiab Haapsalu linna kodulehelt.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Küsimus
9 aastat tagasi

Kas annetatud rahaga saab Karilaid omale mälestusmärgi-“Rahavaba Haapsalu lihtrahva eest” .

ohooo
9 aastat tagasi

Tahaks ka annetada,aga kahjuks olen siin Haapsalu linnas töötuks jäänud,seega sorry!

kodanik
9 aastat tagasi

tuleb kirjutada uus ajaloo käsitlus.