Maaleht: Eesti väikelinnad on varsti pooltühjad, linnapead plaanivad aga promenaade

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Noarootsi silla eskiis. OÜ Skepast & Puhkim

Edaspidi kasvab rahvastik ainult Tallinnas ja Maardus, väikelinnadele prognoositakse drastilist elanike arvu langust. Linnajuhid ei taha seda uskuda ning paljud teevad roosilisi plaane lootuses end kriisist mööda kavaldada, kirjutab Maaleht.

Prognoosi koostas statistikaamet koostöös Tartu Ülikooli teaduritega. Selle kohaselt kasvab rahvastik üksnes Tallinnas ja Maardus. Teised linnad, mida prognoosis kokku 14, kaotavad elanikke ärevusttekitaval arvul.

Kui statistikud külvavad pigem pessimismi, siis enamikus omavalitsustes voogavad optimismihoovused. Maaleht palus linnapeadel prognoosida tulevikku ja kirjeldada oma linna aastail 2030 ja 2040, tuues ära prognoositava rahvaarvu mõlemal aastal, suuremad mured, aga ka tähtsaima n-ö tõmbenumbri, mille järgi linna siis teatakse-tuntakse.

Rohketes vastustes maaliti pilt kui laulusalmist “elu on sinuga suur lilleaed”. Mõnigi omavalitsusjuht tunnistas: meid pole ametisse võetud pessimismi levitamiseks, vaid optimismi kasvatamiseks.

Haapsalu unistuste elu

Toome vastuse Haapsalu linna avalike suhete spetsialisti Tõnu Parbuse sulest: “2030. aastal on Haapsalu elanikkonna kasv pöördunud tõusule. Elanike arv on 15 000. Raudteeühendus on taastatud. Paljudele, kes seni elasid Tallinna kuldses ringis, muutus Haapsalu aegruumiliselt sama ligidaseks kui senine elukoht. 2040. aastal ehitatakse Haapsallu järjest juurde uusi korterelamuid, et võimaldada soovijatele kaasaegset elamist. Elanike arv on 17 000. Uuemõisa tööstusalale on juurde tulnud suured ettevõtted, kes pakuvad kohalikele tasuvat tööd. Alustatakse Noarootsi–Haapsalu tunneli rajamist.”

Statistikute prognoosi kohaselt on Haapsalus 2030. aastal 8787 elanikku ja 2040. aastal 7806 – kaotus sajandivahetusest 4754 inimest ehk 37,9% ning vahe Parbuse ootusega linna kahjuks enam kui kolmekordne.

Loe pikemalt tänasest Maalehest.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Urmas
4 aastat tagasi

Teadlastel on teadmised nähtustest, tavainimestel moonutatud uskumused.

Mihkel
6 aastat tagasi

Kas nad kõik seal linnavalitsuse majas on säärased nagu Tõnu?

Haapsallane
6 aastat tagasi

RAJAGU PIGEM ELANIKELE ROHKEM TÖÖKOHTI ET OLEKS ELU NING NORMAALNE PALK!!!

Maali hakkab varsti kolima, siit ära
6 aastat tagasi

Oi-oi-oi, mina olen siis juba 78-aastane, kui Tõnukese linn paisumas. Aga enne seda – praegu parimas tööeas veel – kaua jaksan oodata – tasuvamaid töökohti siin vaesel Läänemaal, Haapsalus ja Uuemõisas.

Imelik
6 aastat tagasi

Mingi arvamus ei muuda protsessi (sihiteadlikuks tegutsemiseks). Konkurentsi tuleb pakkuda (elu väärtuslikum kui F pealinnas).
Praegused on F statistid. “Dinosauruste näitus” valimisperioodil ja “potjomkinlus”!

Imelik
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

Kes minuga ei nõustu vaadaku linna võimekust ehitada mingi F elumaja (“krossi majandus”).