Lauri Luik: pensionäride karistamine on jõhkralt õiglustunnet riivav

Lauri Luik Foto: Arvo Tarmula
Lauri Luik
Foto: Arvo Tarmula

Uus vasakpoolne maksusüsteem ehk 6000-astmeline tulumaks on ebaõiglane ja demotiveeriv, töökust ja edumeelsust karistav. Eriti alatu on karistada töötavaid pensionäre, kes on juba niigi pingutanud 40-50 aastat ja otsustanud ühiskonda veel täiendavalt panustada.

See on selge sõnum ühiskonnale, et kogemustega inimeste panust ei väärtustata enam.

Mis peaks inimest motiveerima väärtust looma ja makse maksma, kui valitsus neid selle eest nahutab? See näitab hästi, et otsustajate hulgas on inimesed, kes ei mõista üldse ettevõtluse kui majanduse mootori aluspõhimõtteid.

Koalitsioonisaadikute vabandused ja jutud sellest, et töötavad pensionärid võiksid olla vähe solidaarsemad, kõlab minu jaoks kui “vabandust, aga olge vait ja teenige edasi”.
Selline suhtumine on täiesti tundetu ja lubamatu. Loomulikult tuleb abivajajaid aidata, aga seda saab kõige efektiivsemalt teha vajaduspõhiselt ehk toetades neid, kes abi reaalselt vajavad.

See õiglustunnet jõhkralt riivav süsteem tuleb kiiremas korras ära muuta. Seetõttu oleme Reformierakonna poolt riigikogus sisse antud eelnõu, mis viib pensionid maksuvaba tulu vähendamise alt välja.

Jõuluvana tõi mulle sel aastal kingiks raamatu pealkirjaga “Why Socialism Works”. See on suurepärane lugemine umbes sajakonnal leheküljel, mida maksab kindlasti meie vasakpoolse koalitsiooni liikmetel tudeerida. Selle sisuks igal leheküljel on: “It Doesn’t”

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Penskar Enn
6 aastat tagasi

On aeg rääkida asjadest nagu need tegelikult on. Igasugune pensionäridele erisoodustuste lubamine on ju altkäemaksu pakkumine. Miks karistatakse neid, kes valimiste päeval kuskil nurga taga oma isikliku rahakoti arvel püüavad pudeliga hääletama minejaid! Aga kes lubavad seda teha maksumaksja raha arvel, neid ei puuduta keegi! Miks ei räägita neist sadadest soodustustest, mis on lisaks pensionile! Milline silmakirjalkkus!!! Noored töötavad inimesed peavad kõik oma tööga kinni maksma ja endale tulevasi ülalpidajaid lapsi kasvatama-koolitama. On aeg hakata vingurite pensione ja soodustusi kärpima ning riigi kulutusi lastele suurendama.

penskar
6 aastat tagasi

Härra on unustanud, et reformikad omal ajal pensioni just maksustasid tulumaksuga. Nüüd vahutab ja mitte sellepärast, et on riigimees, vaid seepärast, et saaks kuidagi oma erakonnaga uuesti võimule. Ega rahvas ju ei mäleta. Nii ära on tüüdanud võimulolijate omavaheline võimuvõitlus, võiks koostööd teha ja riiki juhtida ning riigimehelikult käituda.

Imelik
6 aastat tagasi

Mis vahutad? Õpi arvutama sa “majanduse mootor” ja tee järgnevad 40-50 aastat midagi kasulikku!

Mart
6 aastat tagasi

See Luik on kas täielik idikas või pidevalt laksu all.

ara solva oinast
6 aastat tagasi
Reply to  Mart

sellistele pole laksu vaja nood on loomulikud oinad kes taovad laudas pead vasta tara !

juss
6 aastat tagasi

rehvorm penskarite kaitsel????????!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tule antsip appi!!!!!!!!!!!!
sa lauri käi p.rsse!!

Sass1.
6 aastat tagasi

kes teab? kas Lauri Luik, kuldmündi oma parteile annetanud mees,
annetab ka praegu jõudumööda? ei ole juhtunud lugema-kuulma.
P.S. Andrus Ansip ei annetanud sentigi, kogu teenistus läks ämmale.

Pole Poliitik
6 aastat tagasi

Tekkib küsimus, võrdne Eesti meile kõigile? Mis on võrdne? Näide: 1. Noor inimene teenib 600 EUR kuus, millest tuleb toita ka lapsed ( 2), lisandub lasteraha, mis on mõeldud lapsele ja tunduvalt väiksem kui pension. Iga mõtlev inimene saab aru, et noor on väga kehvas seisus. 2. Töötav pensionär 1. Igakuine palk 600.- EUR 2. Lisandub sõltuvalt 300.- 500.- igakuine riiklik toetus a) Lapsed suured A/a laekub 900.- kuni 1400.- EUR Minu isiklik arvamus on, et vanemad peavad vabastama töökohad noortele ja mitte solkima tööturgu, sellest tulenevalt ka Eesti väikesed palgad. Lugupeetud tänased pensionärid, mõelge oma lastele ja nautige oma… Loe rohkem »

Kuglimugli
6 aastat tagasi
Reply to  Pole Poliitik

noored miskipärast ei taha neid kohti, kus pensionärid töötavad.

Pole Poliitik
6 aastat tagasi
Reply to  Kuglimugli

Äkki valgustad mind, millised need töökohad on?

Sirje Lepp
6 aastat tagasi
Reply to  Pole Poliitik

Kui penskarid teeniks 600 euri kuus, siis nad ei olekski hädas, aga Sa unustad, et penskaritel on lapsed(mul2 4 lapselast) ja ka nemad vajavad abi (ise mainisid) ja kes aitab- penskar!?Pole vaja igalpool halvustav ja õel olla!

Arvamus
6 aastat tagasi
Reply to  Pole Poliitik

See, et noor teenib vaid 600€ on küll noore enda probleem. Noore inimese ees on terve tööturg valla ja ta ei pea 600€ hakkama saama.

kogeja
6 aastat tagasi

Väga veider suhtumine, et üle keskmise suuremat tulu saavaid pensionäre karistatakse. Samahästi võiks küsida, miks karistatakse poolt tööl käivat elanikkonda, et nad peavad keskmisest väiksema rahaga hakkama saama!

kukkus välja, nagu alati, sellel valitsusel
6 aastat tagasi

Valitsus jagab laskmata karu nahka. Kõigepealt kaagutab jagamisest ja siis hakkab otsima raha. Ei leia, siis röövib, antud juhul pensionäridelt. Ümberjagamisest vara juurde ei teki, rahulolematuid aga tekib küll.