Urmas Sukles: ma ei mängi, ma olengi selline

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 9

Haapsalu linnapea Urmas Sukles. Foto: Lemmi Kann

Haapsalu linnapea Urmas Sukles on vastuoluline mees. Ühed armastavad teda, teised ei salli silmaotsas, mõni parastab või lausa vihkab. Ükskõikseks jäävad vähesed.
Mis mees ta siis enda arvates on? Räägime „sina”, nagu väikelinnas kombeks.

Kus oled sündinud-kasvanud?

Sündinud olen Kuivajõel, see on küla Kose lähedal Harjumaal. Mind võttis Ravila haiglas vastu Rakvere ekslinnapea Andres Jaadla ema. Mu ema oli sisearst, isa kirurg. 1964 sai isast Rapla haigla peaarst. 1965 läksin kuueaastasena kooli, sest kõik mängukaaslased läksid. Olen pere ainuke laps. Isa enam ei ole, ema elab Tallinnas, on 89 ja saab ise hakkama.

Milline oli kodune kasvatus?

(Kiirelt.) Vaba. (Paus.) Suhteliselt karm vabakasvatus. Ma ei olnud pätt, aga olin vilgas poiss. Vitsa olen ikka saanud, isa käest. Asja eest. Lasime näpukatega tarbijate ühistu juhi auto akna katki.

Vanemad püüdsid mind kasvatada ja 8.–9. klassis pandi mulle piirid peale. Kui teised said külapeole, siis mind ei lastud. Aga eks aknad käisid lahti. Kuidas sa kasvatad, kui mõlemad vanemad on arstid ja väga palju tööl.

Kas arstiks saamine oli sisemine sund?

Ei olnud, aga mind kasvatati kõrghariduse saamise vaimus. Teiseks oleks muidu oodanud Vene sõjavägi. Mõtlesin, et kas arst, jurist või ehitaja. Majandus oli out, arst tundus loogiline jätk.

Kui palju sind noorena poliitika huvitas?

Nii palju, et olin kooliraadio diktor. See oli minu esimene poliitiline võitlus – diktori valimised olid.

Olid sa koolis liidrite hulgas?

Viimastel aastatel olin tegijate seas, raadiosõlme töö kaudu. Muidu mitte eriti.
Ülikoolis sokutas tädipoeg mu arstiteaduskonna üliõpilaste ametiühingusse, ühel ajal olin ülikooli ametiühingus üliõpilaste esindaja. See oli tõsine kommunismi kool – ma ei teinud seal mitte midagi. Käärikul tegime ühe peo, mille eest sain rektorilt valju noomituse.

Miks sinust kirurgi ei saanud?

Hakkasin tegelema EÜEga, üliõpilaste ehitusmalevaga, ja see võttis aja ära. Kolmanda kursuse alguses juhtisin lõuna regiooni. Mul ei õnnestunud kuigi palju õena töötada, nagu üliõpilased tol ajal pidid töötama. Kirurgideks said need poisid, kes hakkasid käima kirurgiaringides ja assisteerisid oppidel. Paar korda olin ka opile minemas, aga ikka tuli midagi vahele. Ega ma neid võimalusi väga otsinud ja väga ei tahtnud ka.

Artikli lugemiseks tellige päevapilet, digipakett või logige sisse!

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
peeter
5 aastat tagasi

Eks ikka ka õige erakond aitas takka ??

Tont
6 aastat tagasi

Ei saa mitte aru,kas mõni sõimaja on liig palju alkot tarbinud või ongi kogu aeg selline- pole iial millegagi rahul. Viimane variant on muidugi hullem. Selle asemel,et iriseda,võinuksid taolised targad ise kandideerida.Aga rahvas on rääkinud ja hr. Sukles võitis valimistel taas suurelt. Ja põhjust selleks on. Head uut aastat talle ja perele !!

ümera ülu
6 aastat tagasi

oo suur juht ja õpetaja sinu võim tulgu ja tahtmine sündigu. Kõige ehtsan poliitperv kellel on võim latva löönud. Aga noh Leheilvesele ju parteikomitee sitiil alati meeldinud. Ikka peab võimu ees lipitsema ja kannuseid teenima. Õhtul minnakse aga jälle kirikusse ja palutakse seateod andeks, ning päike paistab edasi.