0

Läänemeres on hakanud levima uus mürgine vetikas

Avatar

BNS

Foto Arvo Tarmula

Kui seni on Läänemeres ujujaid ohustanud sinivetikad, siis nüüd on levima hakanud uus mürgine vetikas, vahendab Postimees Soome rahvusringhäälingut YLE.

Tegu on vetikaga Alexandrium ostenfeldii, mida rahvasuus kutsutakse meretuleks. Meres paistab see sinise helendava kogumina. Tegelikult kujutab vetikas ohtu nii merekeskkonnale kui ka inimestele.

“Kogu maailmas on helendavad merevetikad ajalooliselt põhjustanud merelindude, imetajate ja isegi inimeste surma,” ütles teadlane Anniina Le Tortorec. Ta lisas, et tänapäeval ollakse sellest ohust paremini teadlikud.

Vetikad levitavad saksitotsiini, mis väikses koguses põhjustab nahalöövet, kuid võib halvimal juhul põhjustada surma. Esimest korda registreeriti Alexandriumi vetika levimine Soomes, 1970-ndatel, kuid nüüd levib see Läänemeres järjest rohkem.

“Alexandriumile meeldib soojus. Kliima muutub soojemaks ja meres leidub aina enam toiteaineid, mis aitab kaasa vetika levikule,” rääkis teadlane.

Teadlaste sõnul on Alexandrium hakanud leviku poolest võistlema koguni sinivetikatega. Siiski on Soome võimud kindlad, et sinivetikad põhjustavad suuremat kahju.

Helsingi Ülikooli teadustöö käigus kaardistasid eksperdid kümne aasta jooksul kohti, kus mürgist vetikat leida võis ja nüüd suudab arendatud tehnoloogia helendavad vetikad üles leida. See lubab teadlastel mürgisele vetikale jälile saada veel enne selle vohamise tippaega.

Rannikualade elanikel ja paadiomanikel on palutud teatada, kui merest leitakse jälgi Alexandriumi eksistentsist.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz