0

Juhtkiri: juhtidele vääriline palk

Lääne Elu

info@le.ee

Tasu peab olema juhi vastutuse vääriline. Millest aga lähtuda omavalitsusjuhile palga määramisel?

Saarlased otsustasid, et varem Kuressaare linnapea toolil istunud Madis Kallas hakkab vallavanema 2580 euro asemel saama palka 3800 eurot kuus. Saarlaste asi, neid ju palju – 32 000 – ning omavalitsuski pindalalt Eesti suurim. Nende väärikus algab just nimelt sellisest rahasummast. Pärnakate puhul võib aga imestada, et 52 000 elanikuga hiigelpindalaga linna meerile plaanitakse palgaks sootuks väiksemat summat – 3400 eurot. See on pärnakate väärikuse mõõt.

Kui Haapsalu linnajuhtide palkadest rääkima hakati, pakuti esmalt, et linnapea Urmas Sukles hakkab saama sama suurt palka kui suure Lääne-Nigula vallavanem Mikk Lõhmus – 2800 eurot kuus. Lõhmuse palk kasvas varasemaga võrreldes kolmandiku, vald paisus aga pindalalt kolm korda ja rahvastiku arvu poolest ligemale poole suuremaks. Lõhmus ise ei nurisenud ning pidas palka väärikaks.

Pindalalt Eesti kolmanda linna – Haapsalu – elanike arv (13 600) on võrreldav Rakvere elanike arvuga – 15 700. Rakvere meerile makstakse palka 3140 eurot, Haapsalu linnapea hakkab saama 3000 eurot senise 2300 asemel.

Viimaste kohalike valimiste järel kasvavad omavalitsusjuhtide palgad märkimisväärselt peaaegu kõikides omavalitsustes. Eesti omavalitsusjuhtide palgavahe on olnud mitmekordne, Läänemaa on seni silma paistnud madala palgatasemega. Arvestades valdade väiksust ja elanike madalaid sissetulekuid on see olnud õiglane tase. Haldusreformi järel aga paistab enamik omavalitsusi unustanud olevat, et tegu pole Tallinna linnaga. Haldusreform kasvatas küll pindala, kuid ei kasvatanud elanike jõukust. Juhtide palgatase võib nüüd küll olla väärikas, aga enamasti on tõusnud ebaõiglaselt kõrgemale juhitavatest.

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz