ID-kaardi sertifikaadi uuendajad ootavad Haapsalus kuni kaks tundi järjekorras

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Politseimaja esimesel korrusel ootasid inimesed järjekorras võimalust uuendada ID-kaardi sertifikaate. Foto Arvo Tarmula

Riigi otsus peatada lähipäevil ID-kaartide uuendamata sertifikaadid tekitas Haapsalu politseijaoskonna teeninduspunkti kuni kahetunnise elava järjekorra.

Riigi Infosüsteemi Amet (RIA) soovitas eile kõigil turvariskiga ID-kaardi omanikel hakata kaarti kauguuendama, sest lähipäevil turvariskiga sertifikaadid peatatakse. Kuid ülekoormuse tõttu õnnestus sertifikaatide uuendamine internetis vähestel ja politsei- ja piirivalveameti teeninduspunktidesse tekkisid pikad järjekorrad.

Eile pärastlõunal ootas Haapsalu politseijaoskonnas, kuhu passilaud septembris kolis, ID-kaardi sertifikaadi uuendamist kümmekond inimest.

Ettevõtja Priit Uus ütles, et ID-kaarti on tal sertifitseerimiseks kindlasti vaja ja pikk järjekord tuleb ära seista. „Infot on vähe,“ ütles ta. „Siin koridoris osa inimesi ei teagi, et teenindussaalist tuleb võtta järjekorranumber.“

Uusi sõnul oli kiire uuendamise vajadus ebameeldiv üllatus. „Mul üks tuttav on kaks nädalat välismaal. Kui tal interneti kaudu uuendada ei õnnestu, mis siis saab?“

Haapsalu teenindusbüroo peaspetsialisti Heli Mihkelsoni sõnul on terve tänase päeva loogelnud serfitikaadi uuendajatest ukse taga järjekord. „Hommikupoolikul läks järjekord isegi kahetunniseks. Oli inimesi, kes läksid ära, sest ei saanud enam oodata,“ ütles ta. Pärastlõunal tuli järjekorras seista üle tunni, märkis ta.

Mihkelsoni sõnul oli suur osa teeninduspuntki tulnutest inimesed, kes olid proovinud internetis sertifikaate uuendada, aga see oli ebaõnnestunud.

Seoses suure töömahuga on Haapsalu teeninduspunkt sellest nädalast lahti ka reedeti. „Esmaspäevast reedeni 9-17ni,“ ütles Heli Mihkelson.

Kokkuvõttes tuleb uuendada tuleb kõiki pärast 2014. aasta 16. oktoobrit väljastatud ID-kaarte, mida kasutatakse elektrooniliselt. Siiski on seda vaja teha neil, kes kasutavad ID-kaarti arvutis enda tuvastamiseks. Näiteks mobiili-ID ja Smart-ID kasutajatel pole vahetamisega kiiret.

Täna teatas sotsiaalministeerium, et tervishoiu e-teenused on tagatud ka ID-kaardi sertifikaatide peatamise korral. „ID-kaardi sertifikaatide peatamise korral on arstidele, õdedele ja apteekritele e-tervise teenuste kasutamine tagatud ajutiselt ka uuendamata ID-kaartidega.  Ajutine lahendus läheb kasutusse kohe, kui Riigi Infosüsteemide Amet on teatanud turvariskiga ID-kaartide sertifikaatide peatamisest, selle toimimise tagab Tervise ja Heaolu Infosüsteemide Keskus (TEHIK),“ vahendas ministeeriumi pressiesindaja Karin Volmer.

Politsei- ja Piirivalveameti kodulehel saab dokumendi numbri järgi ise kontrollida, kas ID-kaart kuulub turvariskiga kaartide hulka ning vajab uuendamist. Kaarti ei pea uuendama inimesed, kes oma kaardiga digiallkirja ei anna või ei kasuta e-teenuseid oma ID-kaardi PIN1 või PIN2 sisestades. Isikut tõendava dokumendi ja kliendikaardina kehtivad kõik kaardid oma kehtivusaja lõpuni. Digiretsepti kasutamiseks patsiendina ei ole samuti vaja ID-kaarti uuendada.

ID-kaardi uuendamiseks on vaja arvutit ja kaardilugejat. Kaardi uuendamiseks tuleb veebilehelt https://installer.id.ee/ arvutisse laadida ID-kaardi tarkvara uusim versioon ja järgida ekraanil olevaid juhiseid. Veebilehel www.id.ee on avaldatud kauguuendamise protsessi täpne juhend ning video sellest, kuidas kaarti uuendada.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
1 Kommentaar
Inline Feedbacks
View all comments
aidake kodus oma vanu lähedasi, selgitage
6 aastat tagasi

Kõik need ootajad kasutavad sertifikaate igapäevaselt? Absoluutselt ei usu. Teavitage parem kõiki gruppe, et kaart ei kaota kehtivust, et kõigil pole mingit uuendust vaja, et digiallkirjade mittekasutajad ei pea tormama. Kunstlik paanika. Kui ikka kodus ei ole arvutit ja kaardilugejat, kas ta siis ikka on kaardi kasutaja, mis nõuab sertifikaatide uuendamist? Ei ole ju!