Lääne-Nigula volikogu asus juhtima Neeme Suur

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee


Suure Lääne-Nigula volikogu esimeheks valiti üksmeelselt endine Lääne maavanem Neeme Suur. Foto: Urmas Lauri

Täna valis Lääne-Nigula volikogu oma esimeheks üksmeelselt endise maavanema Neeme Suure. Aseesimeheks sai Noarootsi kooli direktor Laine Belovas.

Lääne-Nigula volikogu esimene istung peeti Kullamaal Goldenbecki maja konverentsisaalis. Valiti volikogu esimees ja aseesimees ning kuulati ära vallavanemate tagasiastumispalved.

Volikogu esimehe kandidaadiks seadis volikoguliige Arvo Ninn üles Neeme Suure. Sotsiaaldemokraatide esinumbrina valimistel 170 häält kogunud Suurele konkurente ei lisandunud.

„Omavalitsuse töösse sukeldusin esimest korda 1993. aastal, kui mind valiti Risti volikogusse,“ ütles Suur. Ristil jõudis ta olla ka vallavanem ning volikogu esimees. Suur on olnud ka arendustööl, kahel korral istunud maavanema toolil ja olnud ka riigikoguliige. „Maavanema töö lõppes eilse päevaga,“ nentis Suur.

Suure sõnul on viie valla ühinemisel tekkinud suure Lääne-Nigula valla ühinemislepingu elluviimine on päris suur ülesanne. „Usun, et saame kõik selle ülesandega väga hästi hakkama,“ nentis Suur. „Pingutame, ja me suudame nelja aasta pärast inimestele öelda, et sellest ühinemisest oli kõikidele kasu ja et meie volikogu oli töine ja tegus.“

Ligemale pool tundi tuli esimehe kandidaadil vastata volikoguliikmete küsimustele.

Uuriti, kas Suur kavatseb kahe aasta pärast riigikogu valimistel kandideerida. „Miks mitte. Ma olen neli korda enne kandideerinud ja korra valituks osutunud,“ ütles Suur ja lisas, et saaks ka volikogu juhtimisega hakkama, kui ta riigikokku valitakse. Valimiseelsetel debattidel astus Suur üles vallavanema kandidaadina ning toona ütles ta, et kui ta vallavanemaks saaks, siis ta riigikokku ei kandideeriks.

“Neli aastat riigikogus näitasid mulle, et üpris lihtne on riigikoguliikmetel kohalikust elust võõranduda, muutuda pealinnakeskseks,” ütles Suur nn kahe tooli seadust kaitstes. “Kui keegi oleks minult tollal küsinud, et mida teha, et kohalik hääl kostuks riigikokku, siis oleksin öelnud, et kohustuslikus korras peaks iga riigikoguliige käima kohalikus voilikogus kohal ja kuulama, mis seal laual on, millised on probleemid, mida arutatakse.”

Suure sõnul pole praegu mõtet ennustada, mis juhtub kahe aasta pärast. “Praegu on meie ülesanne volikogu tööle joosta, komisjonid tööle panna,” ütles Suur. “Uue valla üldplaneering, arengukava, arengustrateegia – need on dokumendid, mis peavad järgmise aasta jooksul volikogust tulema. Meie volikogu komisjonidele langeb päris suur koormus, volikogule tervikuna samamoodi.”

Jüri Otile tuli Neeme Suurel selgitada, milline oli nn vana Lääne-Nigula valla juhtimiskultuur ning kuidas ta suhtub oma erakonnakaaslase, minister Urve Palo meelemuutusse kiire interneti väljaehitamise suhtes.

„Mul on väga kahju, et see nii läks,“ lausus Suur internetiteemat käsitledes. „Aga ma olen kindel, et see [majandus- ja kommunikatsiooniminister Urve Palo pakutud lahendus] on inimese jaoks parem, kui see oleks [praeguses olukorras, mil nn viimase miiliga tegeleb Läänemaal Digikond] võinud olla.“

Einar Pärnpuu tahtis teada, kuidas Suur, kes maavanemana ei suutnud maakonda koos hoida, Läänemaa suurendamise võimalusi hindab. Neem Suure jaoks oli märksõnaks koostöö naabritega, ka Lääneranna vallaga Pärnumaa koosseisu läinud Lõuna-Läänemaaga.

Uuriti, ka seda, kuidas on võimalik koostöö Neeme Suure ja Mikk Lõhmuse vahel. „Lääne-Nigula [vallavanem oli Mikk Lõhmus] algatas maakonna lammutamise ja sina Kullamaa valla kaudu [Kullamaa vald kutsus kõiki toonaseid Läänemaa omavalitsusis liituma üheks Läänemaa vallaks] kooshoidmise,” lausus Marek Topper. Suur nentis, et toona pressis peale aeg, sest ühinemisotsuste jaoks oli liialt vähe aega, kuid praegu on aega käes priipäralt ning asjad saab enne otsustamist põhjalikult läbi arutada.

Salajasel hääletusel andsid kõik 23 istungil osalenud saadikut oma hääle Suurele.

Volikogu aseesimehe kandidaate seati üles kaks. Võimuliit esitas Laine Belovase ja vastasrind Hardi Rehkalti kandidatuuri.

„Oleks aus, kui valimistel suure häältesaagi saanud Rehkalt valitaks volikogu aseesimeheks,“ põhjendas Marek Topper oma ettepanekut. EKRE nimekirjas kandideerinud Rehkalt sai valimistel 153 häält, valimisliidu Ühinenud Kogukonnad ridades kandideerinud Belovas aga 81 häält.

Rehkalt ütles, et omavalitsuskogemus on tal Martna volikogu liikmena ja esimehena oldud aja jooksul olemas.

Et Laine Belovas istungil ei osalenud, tuli nii tema kandideerimisnõusolek kui ka vastused küsimustele saada Abu Dhabist telefonitsi. Belovas nentis, et volikogutöö kogemus tal puudub.

Volikogu aseesimeheks valiti Laine Belovas, kelle poolt oli 17 volikoguliiget, Rehkalti poolt oli kuus saadikut.

Volikogule esitasid tagasiasetumispalve kõik viis suureks Lääne-Nigula vallaks liitunud valla vanemat – Tiiu Aavik Martnast, Triin Lepp Noarootsist, Kalle Saar Nõvalt, Jüri Ott Kullamaalt ja Mikk Lõhmsu Lääne Nigulast. „Mul on juba viies kord sellist avaldust esitada, loodan, et see on minu jaoks viimane,“ lisas nii Taebla kui ka Nõva vallavanema ametit pidanud Kalle Saar.

Lääne-Nigula volikogu järgmine istung on nädala pärast Taeblas.

Fotod: Urmas Lauri

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
8 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
sikk
6 aastat tagasi

Nüüd siis tõmmati kott Kullamaa meestele Otile ja Pärnpuule pähe, nüüd on vaja ka osavald kaaperdada, siis on täis mäng

see amet
6 aastat tagasi

üks lusti- ja lillepidu

Imelik
6 aastat tagasi

“üpris lihtne on riigikoguliikmetel kohalikust elust võõranduda, muutuda pealinnakeskseks,” ütles Suur nn kahe tooli seadust kaitstes. … kohustuslikus korras peaks iga riigikoguliige käima kohalikus volikogus kohal ja kuulama, mis seal laual on, millised on probleemid, mida arutatakse.”
Loogika läks vähekene lappama? Ei adu vahet “kohalkäimisel” ja võimu teostamisel? Sellised mehed meil siis “riikliku tasemega”. Krt. võtaks -vanduma paneb.

arvaja
6 aastat tagasi
Reply to  Imelik

jama jutt suurel. riigikogu liikmel on kohustus hoida kontakti oma valijatega, neil on iga nädala reedene päev lausa vabaks antud selle jaoks. kui oma tööd ei viitsita teha siis pole mõtet sellist jaburat põhjendust tuua.

nüüd
6 aastat tagasi

saame ühe suure silla, noarootsist ristini ja tagasi

Mõmmibeebi isa
6 aastat tagasi

Võimas mees. Au kiitus ja raha lõpmatuseni. Lisaks õnne armastust ja pederastide eest kaitset.

Leivi
6 aastat tagasi

Kas see on see mees kes Ristil üle maantee silla rajas ja koostöös jumalaga seal kuuldavasti äri ajab… Blääät😁😁😁

lõpuks
6 aastat tagasi

Õpi ametit…
Isegi oma plaanid rääkis välja.
…Aga kui siin midagi tehtud saab,siis vaid tänu Lõhmusele.