Lihulas algas Matsalu loodusfilmide festival

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Kaader filmist „Austraalia vombati tagumik-kaitse”. Foto: MAFF

Eile õhtul algas järjekorras 15. Matsalu loodusfilmide festival, mis toob publiku ette ligi sada loodusfilmi kõikjalt maailmast.

Festival läks lahti juba eile hommikul kell 10 traditsioonilise lastepäevaga, õhtul kuulutati festival juba ametlikult avatuks.

Filmi- ja fotomehe Eduard Lauri sõnul võib Matsalu festivali kullaproovis alati kindel olla nii korralduse kui ka filmide poolest. „Lähed kohale ja võid kindel olla, et filmide kvaliteet on ülihea,” ütles Laur.

Filmi- ja fotomehe kogenud silm on välisautorite filme vaadates ära tundnud tegijate käsutuses olnud tehnilised võimalused, millest võib Eestis veel vaid und näha.

„Läbi ekraani on tunda raha maitset – nende filmide tegemisse on kõvasti ja südamega investeeritud ning see paistab ka välja. See on hindamatu, et Eesti publik näeb suurelt ekraanilt nii kõrgetasemelisi filme. See on harukordne võimalus, mida lihtsalt tuleb üks kord aastas ära kasutada,” rääkis Laur.

Korraldajaid kiitis ta eraldi veel ka selle eest, et filmidele on kutsutud peale lugema Eesti parimad sünkroontõlkijad. „See on eestikeelsele vaatajale, kes näiteks inglise keelt hästi ei oska, väga suureks abiks ja võimaldab ka nüanssidest aru saada,” rääkis Laur.

Keskkonnaagentuuri Matsalu rõngastuskeskuse spetsialist Olavi Vainu ütles, et tunneb suurt heameelt, et piirkonnas selline tore sündmus igal aastal aset leiab. Ta nentis, et igal aastal ta festivalile paraku ei jõuagi, et see langeb üsna tihedale tööajale. „Ma tean, et osa inimesi planeerib pikalt ette ja võtab need neli päeva endale vabaks. Mina osalen nii palju kui vähegi võimalik,” ütles ta.

Vainu tunnistas, et teda paeluvad pigem põhjamaist või Euroopa päritolu filmid. „Need tunduvad kuidagi kodused ja tõmban siis paralleele eestimaise loodusega. Eks see ole muidugi maitseasi – osa eelistab just eksootikat ja õõtsuvaid palme,” rääkis Vainu.

„Kui on valida, kas meri või mets, siis kisub mind ikka metsa poole, kus ma olen üles kasvanud ja kus on ka minu igapäevatöö,” lisas ta.

Matsalu loodusfilmide festivali filmiseansid on Lihula kultuurikeskuses. Peale Lihula saab valikut festivalifilmidest näha ka Haapsalus Iloni Imedemaal ning Pürksi kultuurimajas. Fotoprogrammi üritused on Lihula mõisas.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments