Savisaar ei pääsenud tervise tõttu kohtupidamisest

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Edgar Savisaar.
Edgar Savisaar. Foto: arhiiv

Keskerakonna endine esimees ja Tallinna linnapea kohalt eemaldatud Edgar Savisaar anti Harju maakohtu esmaspäevase määrusega kohtu alla, kuna kohus leidis, et puudub alus tema kohtu alt vabastamiseks tervislikel põhjustel.

“Täna kohtule edastatud ekspertiisiaktist nähtub, et Savisaare kaitsja poolt kohtule esitatud taotluse lõpetada kriminaalmenetlus Edgar Savisaare suhtes, kuivõrd süüdistatav on parandamatult haigestunud ning ei ole seetõttu võimeline kriminaalmenetluses osalema ega karistust kandma rahuldamiseks puudub alus,” teatas Harju Maakohtu pressiesindaja Janar Filippov.

Eesti Kohtuekspertiisi Instituudi ekspertkomisjoni hinnangul on Edgar Savisaar vaatamata oma tervislikule seisundile võimeline osalema kohtuistungil ning süüdimõistmise korral ka karistust kandma. Ekspertide hinnangul peab Edgar Savisaarele olema kohtuistungil viibimise ajaks tagatud kohene arstiabi, sealhulgas arsti kaasamine kohtuistungile, samuti peab tema ülekuulamine kohtuistungil toimuma lühikeste ajaperioodidena, lisas Filippov.

Savisaare kaitsja, vandeadvokaat Oliver Nääs esitas taotluse kriminaalasja lõpetamiseks 21. märtsil toimunud eelistungil. Kaitsja esitas ühtlasi kohtule Savisaare terviseandmed ja nelja arsti antud hinnangud. Kohus leidis, et kuigi spetsialistid on esitanud seisukohti, et kohtumenetlusega võivad kaasneda Savisaare tervisele suured riskid, on osa hinnangutest tõenäolised. Kohtule aga ei piisa menetluse lõpetamise otsustamiseks pelgalt oletusest, et kohtumenetlus võib parandamatult haigestunud süüdistatava jaoks kaasa tuua kõrgeid terviseriske. On ilmne, et kohtumenetluse käigus võib süüdistatava tervislik seisund muutuda, kuna see on stressirohke ja väsitav. See ei tähenda aga automaatselt, et süüdistatav ei ole võimeline kohtumenetluses osalema.

Seega määras kohus 11. aprillil komisjonilise ekspertiisi. Kohus nõustus kaitsja taotletud kolmest ekspertidele esitatavast küsimusest kahega. Kaitsja soovis küsida lisaks ka seda, kuidas võib pikaajalises kohtumenetluses osalemine, sealhulgas enda aktiivne kaitsmine kohtuistungitel mõjutada Savisaare terviseseisundit. Kohus ei pidanud nimetatud küsimust asjakohaseks, kuivõrd see eeldab ekspertidelt oletuslikku vastust.

Kohus jättis tänase määrusega rahuldamata Edgar Savisaare kaitsja teisegi taotluse – lõpetada kriminaalmenetlus seoses mõistliku menetlusaja möödumisega. Kohus viitas selles osas kriminaalmenetluse seadustikus kasutatud sõnastusele, mis võimaldab vastaval alusel kriminaalmenetluse lõpetada üksnes kohtuistungil kohtuliku arutamise ajal, aga mitte eelistungil.

Riigiprokuratuur on esitanud Edgar Savisaarele süüdistuse korduvas suures ulatuses altkäemaksuga nõustumises ja vastuvõtmises, suures ulatuses toime pandud rahapesus, suures ulatuses ja korduvalt toime pandud omastamises ning suures ulatuses erakonnale keelatud annetuse vastuvõtmises. Samas kriminaalasjas on süüdistus esitatud ka Alexander Kofkinile, Vello Kunmanile, Villu Reiljanile, Hillar Tederile, Kalev Kallole, Aivar Tuulbergile, Priit Kutserile ja MTÜ-le Eesti Keskerakond. Teised süüdistatavad anti kohtu alla aprillis.

Kohtuistung algab Harju Maakohtus 12. juunil.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jj
6 aastat tagasi

Kiskjad ei jää enne rahule, kui nad on ohvri maha murdunud isegi siis kui nad süüa ei taha.

uskmatu+toomas
6 aastat tagasi

Onngi õige,kohus peab asjad selgeks tegema.Kas tõendid on fabritseeritud või on üks meile iseseisvuse toonud põhitegijatest tõesti süüdi ?
Siiani on ajakirjandus Ta koos maksuliste trollidega juba ette süüdi mõistnud.