LÜGi abiturient Karl-Christoph Rebane eksperimenteeris publikuga

Riina Tobias

riina.tobias@gmail.com

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 7

Karl-Christoph Rebane Cycles 1 Karl-Christoph Rebane Cycles 3 Karl-Christoph Rebane Cycles 2 Karl-Christoph Rebane Cycles 4 Karl-Christoph Rebane Cycles 5 Karl-Christoph Rebane Cycles 6 Karl-Christoph Rebane Cycles 7

Fotod: Geerit Kikut

 

Läänemaa ühisgümnaasiumi abiturient Karl-Christoph Rebane korraldas eksperimendi: kutsus inimesed üritusele, mille sisu ta lähemalt ei selgitanud.

„Ma ei öelnud, mida ma pakun. Tahtsin näha, kui palju inimesi on nõus oma elust loovutama ühe tunni, teades vaid seda, et mina olen ürituse korraldanud,” rääkis Rebane kolmapäeva õhtul kooli aulas serveeritud üllatusest nimega „Cycles” („Tsüklid”), mida tuli vaatama poolesaja inimese ringis.

„Tahtsin näidata, mis mind surub kunsti tegema, kust mu kunsti juured pärinevad ning ka seda, et on veel paljugi minus, mida olen enda teada jätnud,” ütles Rebane. Ta selgitas, et on end ühisgümnaasiumi ajal kunstnikuna leidnud, loonud ja avastanud ning läbi kombanud paljusid kunstiga seotud alasid. Mõte teha just sellist tüüpi üritus tuli tal jaanuaris pärast Haapsalu linnagaleriis olnud performance'iga isikunäitusel. „Sain aru, et kunstnik ei tohi endale pause lubada,” ütles Rebane. „Olen peaaegu kolme kuu jagu õhtuid loovutanud selleks, et tuua teadmatule hulgale inimestele üheks tunniks silme ette visioon, arvamus, kuidas mina midagi näen.”

Kunstnik põimis publikule näidatavas performance'is filmi, moe, tantsu, muusika, laulu ja luule. Kõik 14 komplekti riideid üheksale modellile ja iseendale õmbles kunstnik kolme kuuga ise, ilma et oleks varem õmblusmasinat proovinud. „Olen kuue-seitsmeaastasest saati teinud moeillustratsioone ja -kavandeid ning ilmselt oli just praegu see õige aeg reaalselt esemete loomise jaoks,” ütles Rebane.

2017. aasta algas kunstnikule isikunäitusega. Eelmisel aastal andis Rebane välja oma piltidega illustreeritud luulekogu, samuti võitis ta üle-eestilisel mittekommertslike filmide festivalil eriauhinna parima eksperimentaalfilmi eest.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
2 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tiina
7 aastat tagasi

Artikli lõpetuseks: …võitis sel aastal ka üleriigilise omaloomingu esitamise konkursil Luuleprõmm esikoha.
Karl on vaieldamatult väga andekas ja julge inimene!
Üritus oli muljetavaldav!

Tuulelill
7 aastat tagasi

Väga äge ja julge pealehakkamine! Kahjuks ei osalenud, aga järgmine kord tuleksin kindlasti. Jõudu ja põnevaid mõtteid!