1

Läänemaalt kandideerib aasta küla tiitlile Kirbla

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Mullihotelli avamine Kirblas

Mullihotelli avamine Kirbla mäel. Foto arhiiv

Aasta küla tiitlile kandideerib Läänemaalt sel aastal Lihula valla Kirbla küla.

Seitsmendat korda toimuv aasta küla valimine sai eile avapaugu Tallinnas Toompea lossis, kus aasta küla tiitlile kandideerivate külade esindajaid võõrustas Riigikogu esimees Eiki Nestor ja Riigikogu Kodukandi toetusrühma juht Tanel Talve.

Aasta küla valitakse Eestis 2005. aastast ja valimised toimuvad üle aasta. Aasta külaks saab märkamis- ja märkimisväärselt ühtehoidev, avatud ja ettevõtlik maakogukond. Igast maakonnast kandideerib tiitlile üks küla, Läänemaalt on selleks tänavu 160 elanikuga Kirbla küla Lihula vallas. 

Konkursi ellukutsija on külaliikumine Kodukant. Korraldaja, soovib senisest enam motiveerida konkursil osalevaid külasid koostööle – nii omavahelisele kui ka koostööle meedia ja riigiga.

Sel aastal osaleb konkursil nii neid külasid, kes tähistanud 500 sünnipäeva kui ka 25 aastat tagasi looduid; on väikesi ca poolesaja elanikuga kogukondi kui ka pea pooletuhandelise rahvaarvuga paiku. On nii mereäärseid kui metsakülasid, nii neid, mis asuvad suurte linnade külje all kui ka neid, kellest lähim bussipeatuski jääb kümnekonna kilomeetri kaugusele. Edukas ja jätkusuutlik küla on avatud, kohanemis- ja õppimisvõimeline kogukond, sõltumata vormist – asukohast, elanikearvust, vanusest. Eriti praegusel haldus- ja välispoliitiliselt keerukal ajal on just koostöö see, mis aitab muutunud oludega kohaneda ning jätkusuutlikult edasi toimetada.

Kõige tunnustustväärivama Eesti küla valib kandidaatide hulgast välja seitsmeliikmeline komisjon, mida traditsiooniliselt juhib Riigikogu esimees ja kuhu kuuluvad maaeluministeeriumi, siseministeeriumi, Eesti maaomavalitsuste liidu, maainfokeskuse, Maalehe ning eelmise aasta küla – Saaremaa Leedri – esindaja.

Maist juulini külastab komisjon kõiki külasid ja kogukond saab võimaluse ennast tutvustada.

Oma lemmiku 15 küla hulgast saab valida ka rahvas: traditsiooniliselt teeb Kodukant selles osas koostööd ETV hommikuprogrammiga Terevisioon, kus aasta küla kandidaate tutvustakse.

Aasta küla 2017 kuulutab Riigikogu esimees Eiki Nestor välja 4. augustil kell 19 Eesti Külade XII Maapäeval Vana-Võidus.

Konkursil osalevate küladega saab põhjalikumalt tutvuda Kodukandi kodulehel https://kodukant.ee/aasta-kula/aasta-kula-2017/

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
???
???

??? Mida erakordset algatatud ja kui palju elanikkond külas kasvanud viimasel kolmel aastal?

wpDiscuz