Eelnõu kaotab Vormsil ja Osmussaarel sõidukite tehnoülevaatuse nõude

Andrus Karnau

andrus.karnau@le.ee

VTA_laev_osmussaarel_2

Loomavedu Osmussaare sadamas. ARHIIV

Valitsus arutab neljapäeval liiklusseaduse ja riigilõivuseaduse muutmise seaduseelnõu, mille kohaselt kaob väikesaartel, sh Vormsil ja Osmussaarel kasutatavate sõidukite tehnoülevaatuse kohustus.

Eelnõu kohaselt võetakse üle direktiivid, mis käsitlevad sõidukite tehnoülevaatust ja liiklusjärelevalve käigus tehtavat sõidukite tehnokontrolli, teatas valitsuse pressiesindaja BNS-ile. Direktiivi ülevõtmise tähtaeg on 20. mai.

Eelnõu olulisema muudatusena võib edaspidi 30-60 päeva jooksul liikluses kasutada sõidukeid, millel on tehnoülevaatusel või liiklusjärelevalve käigus avastatud puuduseid, mis pole ohtlikud. Kehtiva seaduse kohaselt tohib sellise sõidukiga sõita ainult remondikohta, tehnonõuetele vastavuse kontrolli või tagasi parkimiskohta.

Teise suurema muudatusena loobutakse eelnõuga Eesti väikesaartel kasutatavate sõidukite tehnoülevaatuse kohustusest. Hiiumaal, Muhus ja Saaremaal on tehnoülevaatus jätkuvalt kohustuslik. Kehtiva seaduse kohaselt peavad kõik liikluses kasutatavad sõidukid olenemata sellest, kus sõidukit kasutatakse, läbima ülevaatuse. Samas ei ole otstarbekas viia kontrolle läbi üksnes väikesaartel kasutatavatel sõidukitel, kus masina kasutusintensiivsus ning liiklustihedus on väga madal.

Lisaks tuuakse tehnoülevaatuse eest võetavate tasude piirmäärade kehtestamine seadusest ministri määrusesse. Piirmäärade kehtestamisel tuleb arvestada, et tehnonõuetele vastavuse kontrolliga tegelev äriühing suudaks katta osutatava teenusega seotud otsekulud, kapitalikulu ja proportsionaalse osa üldkuludest ning teeniks mõistlikku ärikasumit.

Eelnõu rakendamise kulud on umbes 50 000 eurot, mis kulub IT-arendustele, et arendada välja infotehnoloogiline lahendus, millega määratakse korduvale tehnonõuetele vastavuse kontrolli suunatud sõidukite liikluses kasutamiseks võimaldatav aeg.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Triibik
7 aastat tagasi

Ega ülevaatus alati ei taga,et auto korras on. Ja liiklusvahendite korrasolekut pole politseil küll võimalik kontrollida.Sest erariides ja autodega nad liikuda ei julge,vormis minnes on see maalt lahkudes saartel kohe teada.

Andres
7 aastat tagasi

Kas hobuvanker peab ka TÜ läbima?

Linnlane.
7 aastat tagasi

Olen näinud mis rondid seal liiguvad,tule taevas appi!

no
7 aastat tagasi

seal vormsis võiks siis juba kõik seadused ära kaotada, milleks neid sllise pisikese maatüki peal rakendada või kehtestada.aga tore põhjendus küll, -vähe sõidavad-, aga mandri penskarid, kes ainult suvel ja külapoodi sõidavad, need on teisest rassist ja peavad maksma ja veel täie rauaga. sel juhul paluks neile teha samasugune seadus , mis riigikokutajal, et hakkab saama kuluhüvitist nii ca 1500 eur. kuus, siis ehk lepiks kuidagi. aga kala mädaneb ikka peast ja huvitav, kes on need seaduse algatajad taas, nimeliselt

kastanlane
7 aastat tagasi

MNT vöiks oma riigilöive üleüldse alandada, siis kaoksid ära need autoärikad kes müüvad autot mitu korda edasi 10 ostumüügi lepinguga