6

Raudteemuuseumi uued eksponaadid jõudsid Haapsallu

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Täna öösel jõudis tulede vilkudes Haapsallu autokolonn, mis toimetas Tallinnast kohale raudteemuuseumi eksponaadid. Täna keskpäevaks olid kaks paakvagunit ja kolm dresiini ka Haapsalu raudteejaama juurde paigale tõstetud.

Viiest pikast haagisest ja kahest saateautost koosnev autokolonn muuseumieksponaatidega jõudis Haapsallu veidi enne kella kolme varahommikul.

Paakvagunid ja dresiinid Haapsallu toimetanud firma Kaarlaid projektijuht Kaido Liivoja sõnul möödus teekond Tallinnast Haapsallu viperusteta. „Tallinn-Haapsalu maanteel ei ole selle kõrgusega mingeid takistusi. Tallinna linn oli see, mis aega võttis,” selgitas ta.

Eesti Raudtee poolt Haapsalu ja Läänemaa muuseumitele annetatud veerem laaditi Tallinnas Koplis ja Tondil autodele eile päeval. Kaido Liivoja sõnul oli pealelaadimine museaalide Haapsallu toimetamise juures veel kõige keerulisem. „Dersiinid ja vagunid on vanad ja neil ei ole tõstkohti. Pidime otsima, kust kannatab tõsta, et ära ei laguneks. Sõitmine pole selle kõrval midagi,” rääkis ta. 

Tallinnast hakkas autokolonn Haapsalu poole sõitma kella ühe paiku öösel – pärast seda kui viimane troll oli depoosse sõitnud. Seda sellepärast, et paaris paigas tuli Tallinnas trolliliine kõrgemale tõsta, et viie meetri kõrgune veos alt läbi mahuks.

Transpordifirma Kaarlaid OÜ tegelebki suuregariidiliste vedudega nii Eestis kui ka lähivälismaal. Kaido Liivoja sõnul veetakse nii põllumajandustehnikat kui ka näiteks tuuleparkide tuulikute labasid, mille pikkus ulatub 65,5 meetrini. Ka muuseumieksponaatide veoga on Kaarlaid varem kokku puutunud. Nii näiteks veeti paari aasta eest Kadriorust Lennusadamasse ehitustööde käigus maa seest välja tulnud koge, samuti toimetati kevadel Lennusadamas avatava merepäästenäituse tarvis kohale piirivalve helikopter. „Tartusse lennundusmuuseumi on saanud palju vedada,” loetles Liivoja. Eelmisel nädalal olid Kaarlaiu mehed aga hõivatud tankide toimetamisega Tapalt Tallinna paraadile ja tagasi. 

Küsimusele, mida on keerulisem vedada, kas mõõtudelt suurt või kaalult rasket objekti, vastas Kaido Liivoja, et suurte gabariitidega veost on keerulisem vedada. Ühelt poolt raskendavad autojuhtide tööd ebaviisakad autojuhid, kes kipuvad vaheletrügimisega keerulisi olukordi tekitama ja teisalt seavad piire teedeehituse euronõuded: järjest rohkem tekib teedele-tänavatele kõikvõimalikke ringteid ja ohutussaari.

Öösel Haapsallu toimetatud dresiinide ja paakvagunite mahalaadimine algas täna hommikul kella 9 paiku, mil Tallinnast jõudis kohale selleks tarbeks tellitud kraana. Kohapealt sellise tõstejõuga kraanat võtta polnud. Mahalaadimine sujus kiiresti, keskpäevaks olid Tallinnast saabunud museaalid raudteerööbastel juba oma koha leidnud.

Fotod Arvo Tarmula     

Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula01 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula02 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula03 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula04 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula05 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula06 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula07 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula08 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula09 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula10 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula11 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula12 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula13 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula14 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula15 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula16 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula17 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula18 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula19 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula20 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula21 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula22 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula23 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula24 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula25 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula26 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula27 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula28 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula29 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula30 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula31 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula32 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula33 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula34 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula35 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula36 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula37 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula38 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula39 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula40 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula41 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula42 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula43 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula44 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula45 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula46 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula47 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula48 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula49 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula50 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula51 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula52 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula53 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula54 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula55 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula56 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula57 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula58 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula59 Raudteemuuseumi veeremi toomine Haapsallu. Tarmula60

 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
kergliiklustee
kergliiklustee

Päris head kõnniteed kui sellisele “kerg”liiklusele vastu peavad.

vanaeit
vanaeit

Nostalgia missugune, tuletab mulle meelde vanu häid vene aegu?????????

Sass 1 le.
Sass 1 le.

Tore oleks kui panustad muuseumile,mina olen käinud huvitav nostalgia!

sõnanoria
sõnanoria

Mida tähendab panustamine

Sass1.
Sass1.

Ma ei ole Raudteemuuseumis kordagi käinud.
Kas olen reegel või erand?

EU
EU

Foto nr 16 .
” PILJARDI MEHED MÄNGUHOOS !”

wpDiscuz