Ratas: minu ettepanek ei tähenda kodakondsuse nullvarianti

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Jüri Ratas (arvo tarmula) (5) Peaminister Jüri Ratas. Foto: Arvo Tarmula

Peaminister Jüri Ratas lükkas tagasi tema kodakondsuse teemal tehtud ettepaneku suhtes vallandunud kriitika, kinnitades, et see ei tähenda kodakondsuse andmise nullvarianti ning praegused kodakondsuseta Eesti alalised elanikud peavad Eesti kodakondsuse saamisel ikkagi täitma kodakondsusseaduses sätestatud lojaalsusnõuet.

"Kindlasti pole ma öelnud, et tegu on nullvariandidga," ütles Ratas riigikogu infotunnis. "Lähtun kodakondsusseaduse kuuendast paragrahvist ning ei sea ühtegi selle alapunkti kahtluse alla," rõhutas peaminister.

Kodakondsusseaduse kohaselt peab välismaalane, kes soovib saada Eesti kodakondsust, olema vähemalt 15-aastane, omama pikaajalise elaniku elamisluba või alalist elamisõigust, omama registreeritud elukohta Eestis ning muude peamiselt paiksusnõuete kõrval ka olema lojaalne Eesti riigile ning andma vande olla ustav Eesti põhiseaduslikule korrale.

Peaminister ja Keskerakonna juht Jüri Ratas ütles Radio Svobodale antud intervjuus, et järgmistel riigikogu valimistel saab tema partei üheks peamiseks programmiliseks punktiks kodakondsuse andmine kõigile Eestis vähemalt 25 aastat ehk enne 1991. aastat elanud inimestele, teatas rahvusringhääling esmaspäeval.

Ratas rõhutas kolmapäeval riigikogus, et Keskerakond ei toetaks kodakondsuse nullvarianti, kui sellise ettepanekuga tuleks välja mõni teine erakond.

Peaminister põhjendas oma ettepanekut ühiskonna sidususe suurendamise vajadusega.

Samuti leidis Ratas oma idee ajastusest rääkides, et sellest on parem rääkida kaks aastat enne riigikogu valimisi kui vahetult enne valimisi.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
7 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Mina
7 aastat tagasi

olen Jüri Ratases sügavalt pettunud.

Mees
7 aastat tagasi

Ei saa teisiti, pean välja ütlema, sest sees kripeldab – “on ikka k… mölakas”: tahab ENSV-d tagasi.

Mees
7 aastat tagasi
Reply to  Mees

Sellega tõmbaksime vee peale Eesti Vabariigi järjepidevusele ja tunnustaksime 1940.a. okupatsiooni. Ja olemegi tagasi ENSV-s.

Mees
7 aastat tagasi
Reply to  Mees

Selliste peaministri väljaütlemistega nullvariandist, millest ta nüüd hiljem justkui taganeb, valatakse tegelikult veelkord õli tulle antud teemale ja antakse õigustus kõigi mittekodanike senisele mittelojaalsele käitumisele: head sõbrad, loomulikult pole teil eesti keelt vaja õppida, küll on meil koos tore elada ühises vennalikus peres.

Mees
7 aastat tagasi
Reply to  Mees

Lõpetuseks – peaministri poolt on see vastutustundetu ja teiseks läbinähtavalt jällegi üks “lehmakauplemine” võitmaks valijaid sügisestel valimistel. Mis teha, polnud osadest meestest patrioote Läänemaa küsimustes, pole ka teistest Eesti asjus. Põhimõtted on vildakad.

vot ei saa lubada
7 aastat tagasi

Esimest korda olen nõud Mart Helmega. Mees ütles väga õigesti, antagu vaid umbkeelsetele kodakondsus, järgmine samm on kakskeelsus. Siis juba kolinal allamäge ja Venemaale!

Imelik
7 aastat tagasi

Ehk “venekeelse” kodanikkonna seadustamine? Mis lojaalsusest saab rääkida
Venemaa inforuumis elades ja võõrkeelt asjaajamises kasutades?
Mingi austus peab ka ikka olema (nagu “Allan Peterson” ütleb).