21

Lauri Luik: Suklese otsus valimisliidu kasuks oleks lühinägelik

Lemmi Kann

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

lauri luik arvo tarmula (2)

Lauri Luik. Foto: Arvo Tarmula

Haapsalu reformierakondlasest linnapea Urmas Suklese plaan tulla kohalikel valimistel välja oma valimisliiduga ei tulnud Reformierakonna Läänemaa maakonnaorganisatsiooni juhile Lauri Luigele üllatusena. Kui nii peakski minema, siis erakonnal see kohalikel valimistel Luige sõnul vaipa alt ära ei tõmba.

„Me rääkisime Urmasega sel teemal eelmise aasta sügisel, kui kohalike valimiste nimekirjaga tegelema hakkasime,“ ütles Luik ja lisas, et nagu toona, pole Haapsalu linnapea ka praegu veel lõplikku otsust tegelikult langetanud.

„Ma olen selle stsenaariumiga arvestanud, et ta võib kandideerida valimisliidus, aga see ei ole takistanud mind edasi töötamast selle nimelt, et Reformierakond kohalikel valimistel tugeva nimekirjaga välja tuleks,“ rõhutas ta.
Luik märkis ka, et kandideerimine poliitilistele ametikohtadele, üritades samal ajal inimestele jätta muljet enese apoliitilisusest, oleks tema meelest silmakirjalik.

Mõningane üllatusmoment Suklese eilses avalduses Luige jaoks siiski oli. „Ta soovis ju alles hiljuti saada erakonna juhatuse liikmeks. See tähendab, et tal olid mingid mõtted ja plaanid, mida erakonnas ellu viia. Kuidas siis nüüd nii äkki selline kannapööre?“ imestas ta.

Luik ütles, et Sukles on olnud läbi aastate Haapsalule kahtlemata väga hea meer ja kohaliku elu edendaja, kuid ta on olnud just Reformierakonna linnapeakandidaat ja linnapea. „Ta on saanud Reformierakonna valijatelt tugeva mandaadi, eelkõige kui tubli omavalitsusjuht, aga ka kui Reformierakonna meeskonna kohalik usaldusisik,“ rõhutas Luik, viidates sellele, et mitte kõik valimistel saadud hääled pole isikuhääled, vaid välja teenitud koos teiste kohalike reformierakondlastega.

Seda, et Reformierakond kohalikel valimistel Haapsalus konkurentsist üldse välja kukuks, nagu eile mõned poliitikud ennustasid, Luik ei usu. „Ma arvan, et nad eksivad rängalt. Ma lähtuks ikkagi faktidest ja jätaks emotsioonid kõrvale – seda poolt on praegu liiga kõvasti köetud. Vaadake näiteks eelmisi valimistulemusi Haapsalus. Me teeme piirkonnas väga tublit tööd ja ma ei näe praegu põhjust üleliia muretseda.“

Kas Suklese mainitud valimisnimekirjas võib olla ka teisi Läänemaa piirkonna reformierakondlasi, ei osanud Luik öelda. „Ma ei tea, keda Sukles silmas pidas. Kindlasti ei saa seda välistada, aga erakonna plaan on ikka sama – valimisnimekirja kokku pannes suhtlen nii või teisiti kõigi meie inimestega. Kui keegi otsustab teistmoodi, on see tema vaba valik – ega ma ei saa kellelegi kätt ette panna. Meie teeme oma tööd ikka edasi,“ rääkis Luik, lisades, et eesmärgi nimel töötades ei saa keskenduda sellele, mis võib kehvasti minna.

„Keskenduda tuleb ikka sellele, kuidas teha nii, et tulemus võimalikult hea oleks. Nagu näiteks spordis – võistlusteks valmistudes ma ju ei mõtle, et võin konkurendi käest pähe saada, vaid tegelen sellega, et ise heas vormis olla .“

Luik lisas, et Suklese otsuse kõiki tagamaid ta ei tea. „Mingit mustrit ma selles loogikas näen, aga olen siiski seda meelt, et erakonna nimekirjas kandideerimisel on mitmeid suuri plusse, mida valimisliitudel kunagi pole. Valimisliiduga on paraku nii, et täna ta on, homme aga ei pruugi valijal olla enam kellegi poole pöörduda. Erakonnad on poliitilisel tasandil tunduvalt stabiilsemad organisatsioonid,“ selgitas Luik, kes peab Suklese plaani valimisnimekirja kasuks otsustada lühinägelikuks.

„Nagu näitab ajalugu, on valimisliit üsna ebastabiilne moodustis. Erakondadel on selge maailmavaade ja konkreetne programm, mida inimesed reeglina teavad. Valimisliitude puhul seda paraku sellisel kujul ei ole,“ nentis Luik.

Tema sõnul ei maksa ka unustada, et tugeva ja areneva omavalitsuse edu sõltub paljuski koostööst teiste ümbruskonna omavalitsuste ja riigiga. „Kuna riiklikul tasandil on esindatud poliitilised erakonnad, on ilmselge, et läbi erakondliku koostöö on ka kohalikke mureküsimusi tunduvalt lihtsam lahendada kui üksiku valimisliiduna,“ märkis Luik.

Reformierakonda kuuluv kauane Haapsalu linnapea Urmas Sukles teatas eile, et ei välistanud võimalust, et ei kandideeri eeloleval sügisel toimuvatel kohalike omavalitsuste valimistel koduerakonna ridades, vaid tuleb välja oma valimisnimekirjaga.

„Oma nimekirjal on üks suur põhjus,” ütles Sukles Lääne Elule. „Olen kombanud valimistele mineku meelsust mitu kuud, juba enne, kui valitsus vahetus ja enne kui Reformierakonnas tuuled pöörduma hakkasid, ja kahjuks päris mitmed aktiivsed inimesed ei taha Reformi nimekirjas kandideerimisest kuuldagi. See on seotud Reformierakonna eelmise juhtkonna ellu viidud poliitikaga nii majanduses kui ka regionaalses mõttes.”

„Mulle tundub, et oma nimekirjaga saab laiapõhjalisema esindatuse. Inimesi ei piira see, et peavad olema seotud mingi partei kitsa poliitikaga,” seletas ta. „Mulle tundub, et nimekirjaga on võimalik saavutada parem tulemus ja see annab võimaluse ka parema koalitsiooni saamiseks.”

Loe pikemalt täna ilmunud Lääne Elu paberlehest!

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
Tont
Tont

Hr.Sukles on muidugi hea linnapea olnud,aga ùksi ei vea ta vòib-olla vàlja. Ja erti kahjulik on ta mainele see,et laseb uusil edasi laamendada ja moslemeid siia vedada. ?Pealegi pole nimekirjade volinikel riigitasandi toetust.

...
...

Sukles linnapeaks, aselinnapead Vikman ja Olev Peetris

Vanamees
Vanamees

Eks see kiljub, kelle varba peale astutakse.

Arvamusi
Arvamusi

linnapeast ja linnapeaks olemisest on kindlasti erinevaid. Praegusel on kindlasti plusse, aga ka miinuseid. Hea oleks, kui valida oleks veel mõne suurepärase kandidaadi vahel. Las siis rahvas otsustab, kas tahaks samaga jätkata või uut verd!

hoidke
hoidke

pead külmad ja südamed soojad. Meil on väga OK linnapea ja kui jaksab ja tahab, siis tuleks rahval see võimalus talle anda.

inimesi
inimesi

kellest võiks linnapea saada on mitmeid – miks mitte näiteks IRL st Toomas Schmidt, SDE- st Neeme Suur, Keskerakonnast Peeter Vikman? Aga tublisisd inimesi on veel – Ingrid Danilov?

Volikogul on ju voli endal ettepanekuid teha. Ei pea valima ainult nende hulgast, kes ümber volikogu laua istuvad või end ise linnapea kandidaatideks üles annavad.

fooliummütsike
fooliummütsike

jah, kingasaajate pink on pikk

Kodanik
Kodanik

Ma arvan, et järgmine linnapea võiks tulla praegusest Ridala vallast! Isiklikult toetan erakondade nimekirju need valimisliidud on vastutustundetud kooslused aga eks igal kodanikul õigus isiklikule arvamusele.

einoh
einoh

otsige ikka Haapsalus tugevat konkurenti Urmasele muidu on stagna ja igav, ootan huviga väljakäimisi

vaba valik
vaba valik

Urmas,tegutse nii kuidas tundub õige,oled tulest ja veest läbi käinud. Eks nendest parteidest on kõigil kõrini.EDU!

Imelik
Imelik

Kes arvab, et RE -s on miskit muutund, palun pöörata tähelepanu tsitaadile….
“…läbi erakondliku koostöö on ka kohalikke mureküsimusi tunduvalt lihtsam lahendada kui üksiku valimisliiduna…“ .
Ehk see siis näide “lühinägelikkuse põhjusest”.
Hr. Suklese põhjendus kõlas siis….
” …inimesed ei taha Reformi nimekirjas kandideerimisest kuuldagi. See on seotud Reformierakonna eelmise juhtkonna ellu viidud poliitikaga nii majanduses kui ka regionaalses mõttes.”
Need seal arvavad aga ikka, et…
“kui sind ei ole siin siis ei ole sind olemaski!”
Palju õnne RE!

wpDiscuz