Minister Korb: maakondade saatus selgub järgmisel nädalal

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Mihhail Korb Haapsalus 034

Maavalitsuste saatus hakkab selguma järgmisel nädadal, ütles riigihalduse minister Mihhail Korb Läänemaa omavalitsuste ja riigiametite juhtidega kohtumisel.

„Koalitsioonileppes on kirjas, et maavalitsused kaovad,” nentis Korb. „Selline lause on kirjas, kuid sellel pole veel sisu, küsimusi on praegu rohkem kui vastuseid.”

Maavalitsuste ja maakondade saatust hakkab vabariigi valitsus isekeskis arutama 12. jaanuaril. „Plaan plaaniks, aga kuidas see toimima hakkab, selles praegu veel lõplikku kokkulepet ei ole,” nentis minister. „Ma ei usu, et kohe tuleb lõplik otsus, aga kindlasti saame rohkem selgust, mis suunas protsess kulgema hakkab.”

Lääne maavanema Neeme Suure sõnul ei lööda maavalitsustele praegu siiski veel hingekella. „Tegelikult on nii, nagu minister ütles, et see on kaalumisel,” nentis Suur. „Ühest otsast on peaminister väga selgelt välja öelnud, et maavalitsuste aeg on ümber, teiselt poolt on nii, nagu Korb väljendas, et edasiminekuks on mitu teed.”

Maavalitsuse asemel on kavas suurendada omavalitsusliitude osatähtsust. Maakondade asemel jaotatakse Eesti regioonideks. Aga selles, mitu regiooni Eestis moodustatakse, pole seni veel selgust. Eri ametkonnad on praegu riigis erinevalt jaganud. „Keegi jagab Eesti neljaks, keegi viieks, keegi kuueks regiooniks,” laiutas Korb käsi.

Riigireformi käigus tahetakse umbes kolmkümmend riigiasutust Tallinnast maakondadesse kolida. Läänemaa ootab tervise arengu instituuti, kinnitas maavanem Suur. „Kui meil õnnestub pool plaanitust maakondadesse viia, oleksin tulemusega rahul,” kinnitas minister Korb.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
5 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Valitsuse salaplaan: Tervise Arengu Instituut kolib Haapsallu | Lääne Elu
7 aastat tagasi

[…] Vt ka: "Minister Korb: maakondade saatus selgub järgmisel nädalal" […]

K
7 aastat tagasi

Ja keegi ei vastuta selle jama eest. Kes käima lükkasid, on varumeestepingile saadetud.

jah
7 aastat tagasi

selge on see,et midagi pole selge.Alles nüüd hakatakse otsustama maakonnade saatuse üle.Et nii palu on tegemist korraliku läbimõeldud reformiga

Virumaa
7 aastat tagasi

peab saama üheks

Volli͈,+saarlane.
7 aastat tagasi

Asi on väga lihtne — ei kao need maakonnad koos maavalitsustega mitte kuskile. Toimub asjade ümbernimetamine aga maakondlikust haldusjuhtimisest Eesti Vabariik loobuda ei saa. Maakonnaüleste ühinemiste ühinemiste võimaldamise (propageerimise) põhjus tuli ilmekalt välja nädalapäevad tagasi — Põlva maavanem Igor Taro tegi valitsusele ettepaneku Setomaa valla loomiseks mitme eri maakonnas paikneva omavalitsuse baasil. Siin ei mängi absoluutselt rolli ei Neeme Suure suurusehullustus, mis võimaliku lahendusena päädib terve Läänemaa vähenemisega või Saare maavanema Kaido Kaasiku ja Hiiu maavanema Riho Rahuoja juhitud maakonnasuuruste omavalitsuste loomine — kogu asi keerleb Ida-Virumaa ümber. Andes hetkel maavalitsuste käes olevad riigi funktsioonid KOVidele, saaksime Ida-Virumaast Lääne-Venemaa. Seetõttu… Loe rohkem »