Ettepanek: Promenaad saagu Poska promenaadiks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Poska käik. Tarmula

Jaan Poska käik viib Viieristilt Kuursaali juurde. Foto Arvo Tarmula

Kaks seltsi ja piiskop Tiit Salumäe on teinud Haapsalu linnale ettepaneku nimetada Promenaadi tänav Poska promenaadiks, linnavalitsus ideest ei vaimustu.

Täna hommikul on linnavalitsuses koosolek, kus arutatakse Poska mälestusfondi ja Eesti lipu seltsi ettepanekut ennistada Haapsalu Promenaadi tänavale Jaan Poska nimi.

Jüri Kraft Jaan Poska mälestusfondist ja Jüri Trei Eesti lipu seltsist saatsid Haapsalu linnavalitsusele kirja, milles põhjendavad oma ettepanekut Eesti diplomaadi ja esimese välisministri Jaan Poska 150. sünniaastapäevaga.

Idee pärineb piiskop Tiit Salumäelt. „Ühelt poolt on Poska juubeliaasta ja ega meil ju selles plaanis ühtegi nimekamat inimest ole,” põhjendas ta. Kuigi 2010. aastast on Haapsalu linnakaardil Poska käik, ei pea Salumäe seda piisavaks. „Hea oli, et Poska nimi tuli sel viisil Haapsalu kaardile. Teisalt ei vasta ühe olulise Eesti riigimehe auks ühe tänavalõigu nimetamine käiguks minu arvates isiku ajaloolistele teenetele Eesti Vabariigi ja rahva ees,” seisab Salumäe toetuskirjas.

Linnavalitsus Promenaadi nime muutmise ettepanekust ei vaimustu, sest kuus aastat tagasi nimetati Viieristi ja Promenaadi ühendav jalgtee Poska mälestusfondi ettepanekul Poska käiguks.

Linnavalitsuse peamine argument Poska promenaadi vastu on see, et praegune Promenaadi nimi mereäärsele tänavale on vana ja suupärane ning sellega on kõik harjunud. Aegade jooksul on Promenaad kandnud ka Romanovite bulvari, Poska puiestee ja 21. juuni puiestee nime. „Promenaadi ideologiseerimine peaks lõppema,” ütles Haapsalu linnavalitsuse arengu- ja muinsuskaitsespetsialist Ülla Paras.

Täispikkuse loe artiklit Lääne Elu paberlehest

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
15 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
ott
7 aastat tagasi

Aitab ühest Poska nimega tänavast küll Haapsalus

qw
7 aastat tagasi

Kas Poska ise ka siin elas?
Nii või teisiti, ei muudaks praegust nime.

NO+HALLOO
7 aastat tagasi

Linnavalitsuse linnaarengu ja muinsuskaitse peaspetsialist Tõnis Padu kommenteeris, et ajalooliselt kandis Poska puiestee promenaadi nimetust: „Seda küll ei tahaks hakata ümber nimetama.”

Padu lisas, et seni nimetule tänavalõigule Poska nime andmine on igati õigustatud, sest see asub Jaan Poskale kuulunud maal. Tema maja, kus armastas perekond suvitada, asub sama tänava nurgal, otse kuursaali vastas.

Jaan Poska oli riigimees, kes juhtis Eesti delegatsiooni Tartu rahuläbirääkimistel.

NO HALLOO
7 aastat tagasi

Poska maja on siiani kuursaali vastas, tema tütar oli siin aastaid arst.

iga juubel ei saa tänavaks
7 aastat tagasi

Arvamus. Sobimatu idee. Ehk siis ühele idee sobib, teisele mitte. Praegune Promenaad sobib väga hästi ja pole mingit probleemi olnud. Miks neid nimesid külge kleepida, nõukaajal oli neid iga tänava nimeks, seda nüüd ei tahaks. Ometi pole ma Poska vastu, aga kunstlikult pole vaja neid nimesid teede ja tänavate nimedeks lisada.

sama
7 aastat tagasi

Mis seos on Haapsalul ja Poskal? On midagi enamat kui Jõgeval, Tapal, Mustveel või Hullol????

Mnjah:)
7 aastat tagasi

Kui puuduvad ajaloolised seosed ja vajadused siis ei tohiks prahtettepanekut arutadagi. Kust küll nandel seltsidel ja piiskopil sellised ideoloogilised väärmõtted tekivad?

Tont
7 aastat tagasi

Minu vana mälu järgi oli Poska Eesti delegatsiooni juht Tartu rahuläbirääkimistel Venemaaga (mida see täidab,kuidas pähe tuleb). Ja vist Eesti eksiilvalitsuse mingi tegelane ka. Aga promenaadi politiseerimine pole küll hea mõte ning ei kõla hästi.

aga
7 aastat tagasi

Mina ka ei osanud lastele öelda kes on Poska?

agale
7 aastat tagasi
Reply to  aga

Palun loe veidi ajalugu.Võta alustuseks ette Tartu rahu aeg ja mine edasi…

Valdek
7 aastat tagasi

A kes see Poska on ??

see
7 aastat tagasi

idee on küll sulaselge praht !