Haapsalu ja Ridala allkirjastasid ühinemislepingu kirikus

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Kuvatud 3 pilti, galeriis pilte: 19

Täna õhtul kirjutasid Haapsalu ja Ridala juhid Haapsalu toomkirikus alla ühinemislepingule. Seni teadaolevalt on see ainus omavalitsuste ühinemisleping, mis allkirjastati pühakojas.

Leping allkirjastati johannesepäeval, mil 2003. aastast igal aastal antakse üle koguduse teeneterist. Tänavu otsustati see sündmus kui piirkonna sümbol ja märk ühendada Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamisega. Haapsalu linnapea urmas Sukles aga nimetas veel teisegi põhjuse.

„Haapsalu ja Ridala on koos eksisteerinud palju aastaid, me oleme üksteisega seotud. Täna allkirjastatava lepinguga muutume me aga täiesti üheks,” ütles Sukles. „Lepingu allkirjastamiseks toomkirikus aga on ka üks väga proosaline põhjus – toomkiriku aknal käib end iga aasta augustis näitamas Ridala vallavanema tütar.”

Ühinemislepingu allkirjastasid Ridala vallavanem Helen Koppa, Ridala vallavolikogu esimees Olev Peetris, Haapsalu linnapea Urmas Sukles ja Haapsalu linnavolikogu esimees Andreas Rahuvarm.

„Loodame, et mõlemad, Haapsalu ja Ridala, võivad tunda end võitjatena,” ütles pärast allkirjastamist EELK piiskop Tiit Salumäe.

„Ühinemine oli ainuõige samm,” märkis enne allkirjastamist Olev Peetris. „On neid, kes ühineda ei tahtnud, nagu on ka neid, kes ühineda tahtsid. Nüüd tuleb julgelt edasi minna. Ei tohi karta.”

Küsimusele, kumb suurema tüki saab, kas Haapsalu või Ridala, vastas Urmas Sukles : „Mõlemad saavad tüki juurde, kuigi Haapsalu ja Ridala olid juba nagunii kokku kasvanud.”

Suklese sõnul on esimesi ühinemise vilju oodata tuleval sügisel, mil tulevad kohalikud valmimised ja uus omavalitsus saab omale uue linnapea.

Fotod Arvo Tarmula

Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula01 Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula12Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula13 Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula14Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula17Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula16Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula03Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula02 Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula04 Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula05 Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula06 Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula07 Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula19Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula08 Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula09 Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula10     Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula15   Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula18 Ridala ja Haapsalu ühinemislepingu allkirjastamine. Tarmula11

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
13 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
maakas.
7 aastat tagasi

Peetris,mage esinemine TY ,et midagi ei muutu!!??Kuhu jäi lause ELU LÀHEB PAREMAKS,või tundub juba midagi mäda?????

no
7 aastat tagasi

Kenake lugulaul tv3 uudistesse tehtud.See, et Ridala volikogu sõitis Ridala hääletustulemustest üle, see ei viita kuidagi rahumeelsele liitumisele.

Unesnôiduja
7 aastat tagasi

Hm, kas see oli neil nüüd tôesti nii ette kavatsetud vôi näen mina luulusid. Aga huvitav kokkusattumus on see allkirjastamine kirikus ja just johannesepäeval. Johannes teatavasti oli Saare-Lääne piiskopkonna kaitsepühak ja tema kotkas ilutses riigi vapil ja lipul.

????????
7 aastat tagasi

Kas meie riik on lakanud olemast ilmalik?

JKN
7 aastat tagasi

Suklese sõnul on esimesi ühinemise vilju oodata tuleval sügisel, mil tulevad kohalikud valmimised ja uus omavalitsus saab omale uue linnapea.

Aamen.

IGATI
7 aastat tagasi

hea ,et toimus kirikus, see lisab nagu asjale mõtekust ja head tahet juurde. Kena daam nahksaabastes meeldib, soliidselt tagasihoidlik. Eelpool kirjutanu joppenpupp aga mingu detsembrikuus kindlasti kingades kirikusse, soovitavalt suvekingades. Jõudu ja head lootust uuele omavalitsusele meie kõigi elu-olu parandamisel.

Küsimus Haapsalu linnapeale
7 aastat tagasi

„Lepingu allkirjastamiseks toomkirikus aga on ka üks väga proosaline põhjus – toomkiriku aknal käib end iga aasta augustis näitamas Ridala vallavanema tütar.” Kui vana on Ridala vald ja Ridala nimi?

.???????
7 aastat tagasi

Tsirkus Haapsalu moodi,,,

?
7 aastat tagasi

Rahuvarm? Kes see on? Haapsalu linnavolikogul on esimees või??!

Ükks+vabba+mees+lihhulast
7 aastat tagasi

Kus körtsus peielaud kaetud kadunu mälestuseks?