0

Eestirootslased valivad neljandat kultuurinõukogu

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

rannarootsi kalm2

Rannarootsi muuseumi direktor Ülo Kalm on ka eestirootslaste kultuuriomavalitsuse juht. Foto Arvo Tarmula

Novembri esimesel nädalavahetusel astuvad eestirootslased valmiskastide juurde, et valida neljandat korda Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukogu.

Kultuurinõukogu 21 kohale kandideerib 22 inimest, kellest suurem osa elab Eestis, kuid veidi vähema kui kolmandiku peamine elukoht on Rootsis.

Nii kandideerida kui ka kultuurinõukogu valida saavad Eesti kodakondsusega rootsi rahvusnimekirja kantud inimesed. Eestirootslaste kultuuriomavalitsuse esimehe Jana Stahli sõnul on rahvusnimekirja kantud ligi 600 inimest, kellest valimisnimekirjas üle 450.

4.-6. novembril on Eestis avatud kaks valimisjaoskonda: üks Haapsalus Rannarootsi muuseumis, teine Tallinnas Rootsi-Mihkli kirikus. Rootsis elavad valijad hääletavad posti teel. „Tegelikult on meil posti teel hääletamisega ka mure, sest viimasel ajal liiguvad kirjad väga aeglaselt,” ütles Stahl.

Kolmeks aastaks valitav kultuurinõukogu on eestirootslaste kultuuriomavalitsuse juhtorgan. Kultuuriomavalitsus on piirideta omavalitsus, mis esindab kõiki eestirootslasi ja eestirootsi kultuurist huvitatuid ning tegeleb kultuuripärandi säiltamise, kaitsmise ja edendamisega.

Eestis elavatele vähemusrahvustele andis võimaluse kultuuriomavalitsusi moodustada 1993. aastal vastu võetud vähemusrahvuse kultuuriautonoomia. Seno on Eestis seda võimalust kasutanud kaks rahvusrühma — ingerisoomlased ja eestirootslaed, neist eestirootslased on ainsad, kes valivad kultuurinõukogu juba neljandat korda.

Rootsi vähemusrahvuse kultuurinõukokku kandideerivad:

 1. Ants Aaman
 2. Sten Berg
 3. Andres Juhan Bernadt
 4. Juta Holst
 5. Ülo Kalm
 6. Neeme Kari
 7. Kalev Kukk
 8. Mart Laidmets
 9. Ingegerd Margareta Lindström
 10. Peeter Paemurru
 11. Lars Johan Rõnnberg
 12. Elna Siimberg
 13. Valdek Slet
 14. Jana Stahl
 15. Bo Göte Stenholm
 16. Leif Roger Strömfelt
 17. Erik Jakob Söderberg
 18. Kai Tennisberg
 19. Toivo Tomingas
 20. Benny Vesterby
 21. Lars Christer Johan Vidgren
 22. Lena Elisabeth Weesar
NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz