Andres Herkel: kasvuprognoosi langus peab valitsuse kainusele kutsuma

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Andres Herkel

Andres Herkel

Käesoleva aasta majanduskasvu prognoosi alandamine 1,3 protsendile on hoiatav sõnum, millest valitsuse osapooled peavad koos adekvaatseid järeldusi tegema, kirjutab Vabaerakonna juht Andres Herkel oma ajaveebis.

Kui eelmise aasta oktoobris tänavust riigieelarvet tutvustades nimetas rahandusminister Sven Sester 2,6-protsendilist majanduskasvu prognoosi konservatiivseks, siis nüüd oleme fakti ees, et see osutub lausa poole madalamaks. Toona püüdis minister kõigiti naeruvääristada Vabaerakonna väidet, et prognoosid on liiga optimistlikud, aga kahjuks oli meil õigus. See pole siiski mitte ainult meie seisukoht, näiteks on ka Eesti eelarvenõukogu esimees Raul Eamets juhtinud korduvalt tähelepanu, et majandusprognoos on täis soovmõtlemist.

Aprillis rahandusministrile esitatud arupärimises nentisime, et Eesti majanduskeskkond on ebakindel, pole oskustööjõudu, välisnõudlust ja ettevõtted pole rahvusvaheliselt konkurentsivõimelised. Vaatamata korduvatele tähelepanu juhtimistele ja mitmetele ettepanekutele maksupoliitika vallas pole valitsus olulisi algatusi majanduse elavdamiseks ja struktuurireformide tegemiseks ette võtnud. Sisukaid samme paindlikumate töösuhete ja vähesema bürokraatia suunas pole samuti astutud. Selle asemel jätkatakse soovmõtlemist ja selle peegeldamist riigi rahanduse planeerimisel.

Üks peamisi põhjuseid, miks valitsus ei suuda olukordi adekvaatselt hinnata ja konkreetsete algatustega välja tulla, peitub minu meelest koalitsiooni-sisestes erimeelsustes. Sellises õhkkonnas, kus ministrid sõnelevad Haigekassa olukorra teemal selmet seda lahendada ning pensioniea tõstmise osas teeb üks erakond ootamatut soolot ja teised hüüavad „ei-ei-ei“ pole võimalik sisukalt koos töötada ja ammugi mitte makroökonoomilisi probleeme lahendada.

Kahjuks on poliitikas nii, et tihti peab olukord õige hull olema, et osapooled loobuksid rühmaegoismist ning mõistaksid koostöö ja kompromisside vajalikkust. Praegu on see olukord kätte jõudmas ühes kõige fundamentaalsemas valdkonnas ehk riigi rahanduses.

Andres Herkel

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
meie pähkliajud
7 aastat tagasi

hävitasid 90 ndatel eesti majanduse, mäletan isegi kui viisnurgal läks hästi aga siis saabusid meile tarkpead soomest ja hakati ettevõtluse hävitamine , üks nendest tarkpeadest oli helenius

Hardi
7 aastat tagasi

V0likene, Su arusaamisvõime on väga habras, kui viisakalt öelda.

Volli,+saarlane
7 aastat tagasi

Kas Andres Herkel on lihtsalt Andres Herkel ja Volli on lihtsalt Volli?

Ei!

Volli on saarlane ja Andres Herkel on:

Riigikogu liige,
Euroopa Nõukogu Parlamentaarse Assamblee Eesti delegatsiooni liige,
Riigikogu ühenduste:
Kommunismi ja muude inimsusevastaste režiimide repressiooniohvrite ning esindamata rahvaste toetusrühm,
Setomaa toetusrühm,
Tiibeti toetusrühm,
Kurdistani toetusrühm,
Inimõiguste rühm,
Riigireformi toetusrühm,
Väikeettevõtjate toetusrühm
liige

Pralamenirühmade:
Eesti-Bulgaaria parlamendirühm,
Eesti-Prantsusmaa parlamendirühm,
Eesti-Georgia parlamendirühm,
Eesti-Jaapani parlamendirühm,
Eesti-Poola parlamendirühm,
Eesti-USA parlamendirühm
liige

Eesti Vabaerakonna fraktsiooni tüüpiline klounliige — pilli teeb, sisuliselt null!

Mnjah:)
7 aastat tagasi

Eestis toimuvad vajalikud muudatused ainult kriisi tingimustes. Samas ootame juba aasta Vabaerakonna ettepanekuid majanduse korraldamises, et tekiks areng ja majanduskasv. Pada sõimab katelt, ühed mustad mõlemad.

To mnjah
7 aastat tagasi
Reply to  Mnjah:)

Pea hoogu. Vabaerakond on opositsioonis, neil pole mingit kohustust ettepanekuid esitada.