Venemaa tõukas Eesti epeenaiskonna poodiumilt

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Eesti epeenaised Foto Bizzi / FIE

Eesti epeenelik vehkles koosseisus Kristina Kuusk (vasakult), Irina Embrich, Julia Beljajeva ja Erika Kirpu. Foto: Bizzi / FIE

Eesti epeenaiskond kooseisus Erika Kirpu, Julia Beljajeva, Irina Embrich ja varuvõistlejana kaasas olnud haapsallane Kristina Kuusk tunnistasid Rio de Janeiro suveolümpiamängudel pronksikohtumises Venemaa paremust torgetega 31:37 ja leppis kõrge neljanda kohaga.

Kui epeenaiskonna peatreener Kaido Kaaberma ütles 1992. aastal Barcelona olümpiamängudel, et neljas koht on jama, siis oma sõnu pärast naiskonna neljandat kohta Rios Kaaberma korrata ei soovinud. Küll aga on peatreener mitmes intervjuus tunnistanud, et pettumus on hinges. „Tüdrukud tulid Riosse medalit saama ja kahju, et see medal napilt minema läks,” ütles Kaaberma ERRile vahetult pärast turniiri.

Eesti alustas olümpiaturniiri põneva kohtumisega Lõuna-Koreaga. Kirpu alustas ettevaatlikult. Esimese minutiga ei sooritatud ühtegi torget ja kohtunik lõpetas minimatši. Teisena läks rajale naiskonna kapten Embrich, kes viis Eesti 5:1 juhtima.

Põrgati vastu Hiina müüri

Avakohtumine muutus pingeliseks kaheksandas minimatšis, kui ebakindlalt vehelnud Kirpu laskis Korea juhtima 19:21. Kõik jäi ankrunaise Embrichi õlgadele, kes vehkles normaalaja lõpuks välja viigi ja suskas Eesti otsustava torkega 27:26 poolfinaali. Kuusk avaringis rajale ei pääsenud.

Poolfinaalis ootas Eestit valitsev maailmameister ja Londoni olümpiavõitja Hiina. Embrich alustas paljulubavalt, viies Eesti 2:0 ette. Kohtumist mindi juhtima isegi 7:4, kuid pärast seda hakkas Hiina vahet vähendama. Viik lõi tabloole seisult 15:15. Eesti lootus finaalikohast elas kuni seisuni 30:32. Siis tegid aga Hiina vehklejad Beljajevale ja Kirpule järjest viis vastuseta jäänud torget. Seitsmepunktilisest kaotusseisust rajale tulnud ankrunaine Embrich üritas, kuid Hiina ei lasknud end üllatada ja sammus võiduga 45:36 finaali, kus ootas neid teises poolfinaalis Venemaa alistanud Rumeenia.

Kirpu ja Beljajeva kahvatu esitus Hiina vastu andis hoogu spekulatsioonidele, kas Kaaberma pidanuks tegema vahetuse ja Kuuse vehklemisrajale saatma. Beljajeva ja Kirpu tegid poolfinaalis kahe peale kokku 11 miinuspunkti.

Kuusk pääses rajale

Kaaberma tunnistas pärast poolfinaali, et Kirpu ja Beljajeva ei vehelnud loodetud tasemel, kuid ta ei suutnud ka otsustada, kumb neist välja tuleks vahetada. Oodatud vahetuse tegi Kaaberma alles pronksmedalimatši teises pooles, kui kuuendas minimatšis tuli Kuusk Kirpu asemele. Selleks ajaks oli Venemaa läinud 18:20 juhtima.

Kuuski sai vehelda mõned sekundid rohkem kui minuti. Kuna kumbki vehkleja torget ei sooritanud, peatas kohtunik matši ja saatis vehklema järgmise paari. Kuusk sai rajale uuesti kaheksandas minimatšis seisult 19:22. Paraku ei toonud varuvõistleja sissevahetamine pronksimatši loodetud pööret. Vastased venelased käitusid kavalalt ja panid Kuuse vastu vehklema oma varuvõistleja. Duellis jäi kaotajaks Kuusk 2:3.

Vehklemisringkondades on arutatud, et kui Kuusk oleks jokkerina vehklema toodud juba poolfinaalis, kas olnuks siis Eestil suurem šanss võidelda olümpiamedali eest. Kahjuks jäävad kõik need spekulatsioonid tagantjärele tarkuseks ega maksa enam midagi. Samuti ei saa me iial teada, kas epeenelikust välja jäänud Katrina Lehis oleks näidanud teistest naistest enamat.

Ankrunaisena rajale läinud Embrichil ei jäänud muud üle, kui proovida meeleheitlikult vahet vähendada sööstrünnakutega. See taktika aga läbi ei läinud ja Venemaa võitis pronksmedalimatši 31:37.

 Naiskondade hulgas tuli olümpiavõitjaks Rumeenia, kes alistas finaalis torgetega 44:38 Hiina.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
mutionu
7 aastat tagasi

Läbi ajaloo on Venemaa Eestile liiga teinud. Ja jälle…

Chan
7 aastat tagasi

väga ebaviisakas. kui oled poodium, siis ei tohi rabeleda. sealt kukkuda võib olla valus ja ohtlik.

Sass
7 aastat tagasi

Ajakirjanik ärkas alles…see oli ju mitu päeva tagasi 🙂