Aivo Paljasmaa: Kaaberma kraavi kaevama, Embrich presidendiks

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

PaljasmaaRio epeenaiskonna turniir lõppes väga kummaliselt. Medalinaiskondade järel hõivas neljanda koha Eesti individuaalvõistleja Irina Embrich.

Julia Beljajeva ja Erika Kirpu olid talle küll kaaslasteks määratud, aga imelikul kombel püüdsid nad Embrichil neljanda koha võitmist igati raskeks teha. Meie epee esileedi suutis algul sellest üle olla ja Lõuna-Korea esindaja I. Choi otsustava torkega põlvili suruda, kuid medalimatšides ei suutnud temagi üle olla Eesti naiskonnasisesest taktikast „kaks ühe vastu ehk teeme Irale kambaka”.

Eesti naiskonna kolmes matšis jäi Embrichi kontosse +11 torget, millele lisas Beljajeva -13 ja Kirpu -11. Kahes viimases minimatšis asendas Kirput Kristina Kuusk, kelle saldoks jäi -1 torget.

Hämmastas, kuidas MM-turniiridel individuaalseid medaleid võitnud Beljajeva ja Kirpu Rios nii saamatud olid. Näost ära ilmega alustasid nad oma duelle ja nende olekust õhkus hirm läbikukkumise ees. Pole ime, et nad sellise hirmukrambiga läbi kukkusid ja lausa kolinal.

Võidu korral ülistatakse alati sportlasi nagu näiteks meie pronksiseid sõudmise neljapaadi mehi. Asjatundlikumad oskavad ka treeneri panust hinnata. Kaotuse korral aga nahutatakse eelkõige treenerit. Eesti epeenaiskonna peatreener Kaido Kaaberma on nüüd paljude mürgiste noolte märklaud. Tal ei ole oma kaitseks ka midagi asjalikku ütelda.

Kui medalid võitnud koosseisud võitlesid põhimõttel kõik ühe eest, siis sinimustvalged maskid saatsid rajale ühe kõigi eest. OMi neljas koht ei ole tõesti nõrk tulemus, aga selle au saab Embrich nüüd üksinda endale.

Alahindamata Eesti naiskonna saavutust, et nad nii kitsa värava vahelt, kust peale nende ainult seitse koondist läbi mahtus, Rios pääsesid, tuleb siiski tunnistada, et viimane ettevalmistusperiood läks aia taha.

Peatreener Kaaberma peab sügavalt peeglisse vaatama. Kindlasti näeb ta seal mitut kriimu. Ta teab ka ise, et tema oponentidel on nüüd trumbid peos. Medalivõit oleks need tema pihku jätnud, aga praegu muutub õhkkond niigi teravusi pilduvas vehklejate seltskonnas veelgi pingelisemaks.

Haapsalu edukas treener Helen Nelis-Naukas on alati võidelnud koondise koostamise sportliku printsiibi eest. Tema arvates peavad sinna kuuluma ainult punktitabeli parimad, mitte et peatreener määrab kaks liiget oma tahtmise järgi.

See lahing seisab lähiajal ees. Kindlasti saab hoogu ka Katrina Lehise lugu, et miks andekas vehkleja Riosse ei pääsenud. Neljapäeval teleri ees istudes võis kahe Eesti vehkleja mannetuid etteasteid nähes tõesti ohata, sest Lehis oleks seal hoopis teine tera olnud.

Kaaberma karmavõlg olümpiamängude neljandate kohtadega aina kasvab. Mäletatavasti oli ta vehklejana väga löödud 1992. aasta Barcelona OMi individuaalturniiri neljanda koha üle. Eesti TV algusaegade telefilmis „Näitleja Joller” läks teatris staaripalavikku haigestunud peategelane oma tõde otsima kraavihallina.

Sundkorras keegi Kaabermale labidat pihku ei suru, aga aega maha võtma sunnib teda praegune olukord kindlasti.

Irina Embrich võiks aga kärmesti lülituda presidendi valimise kampaaniasse. Riost meile kandunud pildi järgi muutus ta vägagi sümpaatseks. Samuti on ta loogilise mõtlemisega, raudse närviga ja temast kiirgab tolerantsi kõigi teisitimõtlejate suhtes.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
jaanus
7 aastat tagasi

kui me oleme kogu aeg 4.kohaga rahul siis pole mõtet ju spordil üldse.

aimer
7 aastat tagasi

oli ikka hale vaadata küll,üks tegi tööd ja teised mängisid kõik maha.nutt tuli peale.pole mõtet arvustajat materdada,pilt näitas ja rääkis kõik.

?
7 aastat tagasi

Kas Paljasmaa on jälle viinakurati kätte langenud?

Nii kahju
7 aastat tagasi

4. koht on super tulemus. Appi milline lugu, häbi lugeda!

kohalik
7 aastat tagasi

Naukas peab kraavi kaevama minema. Muud ta ei oska. Katrina vaheta treener välja kui tahad kunagi olümpiale saada, Soovitavalt Kaaberma vastu

To Sass
7 aastat tagasi

Meedia küttis rahva ootused üllitistele klikke korjates kõrgeks ja tulemuseks ongi neljas koht jama nii epeenaiskonnal kui kettaheite meestel. Tegelikult läksid kõik parimat tegema ja au ja kiitus epeenaiskonnale ja kettameestele, kes suutsid antud olukorras parimat. Juba olümpiapileti teenimine oli kordaminek ning lisaks veel finaali pääsemine, mida veel tahta. Loomulik, et eesmärk on medal, kuid seekord polnud õnnejumal eestlaste poolel. Selline on kord tippsport.

Sass
7 aastat tagasi

Ootan huviga milliste sõnadega Paljasmaa meie kettaheitjaid materdama hakkab, Tulid ju ainult neljas ja viies koht.

See artikkel on häbiväärne kirjutis
7 aastat tagasi

Paljasmaa,vaata ise peeglisse.Kes oled sina siin üldse kedagi arvustama???Mis sa ise elus oled saavutanud-mitte midagi,peale…. -seda on näost näha.4,koht on väga hea tulemus nii väikse ja vaese riigi Eesti suhtes.Tublid vehklejad on Eestis.Ma arvan,et selliseid soperdisi ei peaks lehte panema tulevikus.Kas toimetaja on puhkusel????

juss
7 aastat tagasi

lolliks oma olümpiaga läind.

maletaja
7 aastat tagasi

Kõik targad saavad nüüd oma “tarkustega” hiilata. Kus te olite siis kui naiskond EM võitis ? Kahju ,et Paljasmaa ka selle rongi peale on astunud.