Läänemaa autokoolide juhid kardavad pikenevaid eksamijärjekordi

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

AutokoolHaapsalu autokoolide juhid kardavad, et kui kaob võimalus Haapsalus ja teistes väikelinnades sõidueksamit teha, lähevad ARKis eksamijärjekorrad aina pikemaks, mis omakorda suurendab läbikukkumise protsenti.

„Kui sõidueksami tegemise kohtade arv väheneb, pikenevad ka järjekorrad ning kui eksami tegemise ja autokooli lõpetamise vahele jääb pikem aeg, suureneb tõenäoliselt ka eksamil läbikukkumise protsent,” rääkis omanimelise autokooli omanik Jaanus Raak.

Fixumi autokooli juhi ja omaniku Andrei Tšerepanovi sõnul on juba praegu seis selline, et ARKi saab aja alles 8. septembriks. Autokoolijuhtide hinnangul on aga juba kuu või poolteist algajale sõitjale liiga pikk paus, sest see napp sõidutunnetus, mis tal on, võib kiiresti kaduda.

Kuigi autokoolide juhid rõhutavad, et sõita tuleb osata igas linnas, on paratamatu, et Haapsalus sõitma õppinul on Tallinnas või mujal eksamit teha keeruline. See tähendab ka aja ja raha lisakulu. „See ei ole mitte ainult ajakulu eksamile, sest kindlasti tuleb teises linnas teha ka lisasõidutunde, Tallinnas õpilasest olenevalt kaks kuni viis tundi. Peale aja kulub selleks ka kõvasti raha, sest lisatunnid ei ole tasuta,” rääkis Haapsalus filiaalina tegutseva autokooli Autosõit juhatuse liige Indrek Madar.

„Väikelinnaelanikel tasub kindlasti aktiivsemalt tegutseda, kui tahetakse õpingute ja eksamitega juba sel aastal oma kodulinnas ühele poole saada,” soovitas Madar. „Uutel õpilastel on praegu põhimõtteliselt viimane võimalus. Kuigi öeldakse, et kuue nädalaga võib teha B-kategooria load, siis reaalsus on see, et isegi Haapsalu suuruses linnas võtab see vähemalt kaks kuud, Tallinnas vähemalt kolm.”

Autokoolide juhid ei ole täheldanud, et tung autokooli oleks tavalisest suurem. „Praegu on sügisel algavaile kursustele umbes pooled kohad täis. Paari eelmise aastaga võrreldes on see tavapärane. Mingit hullu pressi praegu ei ole. Ma ei julge prognosoosida, kas sügisel läheb tung suuremaks või mitte. Kohti on meil ikka nii palju, kui on,” rääkis Raak.

Kõigi autokoolide juhid, kellega Lääne Elu rääkis, on kavandatava reformi asjus äärmiselt kriitilised. Tšerepanovi hinnangul tekitab see muudatus ainult probleeme ja teeb inimeste elu väga keeruliseks. „Loodan, et see reform pööratakse ka mujal tagasi, nagu tehti Ida-Virumaal,” märkis ta.

Kõige süngemates toonides näeb Haapsalu autokoolide tulevikku Jaanus Raak. „Ma ei julge väita, milline on kohalike autokoolide tulevik pärast seda otsust, aga enda tuleviku asjus kaalun variante, sest kirves ripub põhimõtteliselt pea kohal,” leidis Raak ja lootis samuti, et maanteeameti plaan ei teostu.

Raak selgitas, et pikemas perspektiivis muudab maanteeameti otsus äärealade autokoolidel töö suurte keskuste koolidega võrreldes tunduvalt keerukamaks. „Arvatavasti väheneb meil käive, eksamitulemuste statistika võib halveneda ning nii mõnigi kool võib tegevuse lõpetada,” sõnas ta.

Kuigi maanteeamet otsustas hiljuti, et Ida-Virumaal peab võimalus sõidueksamit teha alles jääma, ei tasu väga loota, et sama juhtuks Haapsalus. „Maanteeametil ei ole seni väljaöeldule midagi lisada. Kaalutakse paljusid sisulisi töökorralduslikke variante, ent reformi ärajätmise plaani ei ole,” vastas maanteeameti avalike suhete osakonna juhataja Diana Lorents.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Tont
8 aastat tagasi

Siin on mõttekoht tulevastele autojuhtidele- kas ikka tasub ikka ja uuesti refi ja sotside poolt hääletada ?? Ja kui lambad ikka hääletavad,siis selliseid valijaid eksamile lubada küll ei tohiks…

jenkem
8 aastat tagasi

pole sõnu ahvid on ahvid, ja siis räägitakse et tulge maale elama hahaha kus need suured maaelu pooldajad nüüd on et päästaks vähemalt sellegi kavatsuse…
tullakse välja mingi arulageda mõttega et ikka võimalikult palju riigilõivu saada eksamitelt läbikukkunutelt!!! saaks ainult omi punnis taskuid rohkem ja rohkem täita!! SUUR TÜKK AJAB SUU LÕHKI!!!!!!!!!!!!!!

sorts
8 aastat tagasi

lihtne ja geniaalne—võtame autokoolituse ja-eksamid maanteeameti (majandusministeerium) alt välja ja paneme haridusministeeriumi reale!
pole ju vahet,kas õpetada matemaatikat või autojuhtimist–ühed õpetajad/haridustöötajad kõik:)