Haapsalu Pagoodi moodi kevadrullid ja riis. Foto: Tarmo Õuemaa
Kui kevadel levis internetis info, et Rootsituru kohvikus avab uksed Hiina söögikoht Pagood, ei jõudnud ma ära oodata, mil sinna pääsen. Olen suur Hiina köögi austaja ja siiani hoian hellusega hinges mälestust Haapsalu Aasia restoranist Bombay. Pagoodis ma latti nii kõrgele ei seadnudki, Harju keskmine nuudel, riis ja kevadrull oleks ka juba parem kui mitte midagi.
Selle väljaselgitamine ei osutunud aga lihtsaks. Pagood kuulutas end avatuks ühest mai reedest ja kaks päeva hiljem, pühapäeva õhtupoolikul tegin seal esimese söömiskatse. „Oleme küll tegelikult veel tund aega avatud, aga süüa enam ei saa, sest toiduained on otsas,” teatas teenindaja.
Teine kord üritasin nädala sees. Siis sattusin tõesti segadusse, sest keset argipäeva oli söögikoha uks lukus ja kusagil polnud ühtegi seletavat kirja. Mõtlesin juba, et äkki pole mingit hiinakat siin olnudki ja tegemist on minu luuluga, sest kohvikumaja seinal ilutses veel möödunud aasta menüü.
Kolmaski katse kukkus läbi. Pühapäeval pärast veinipäevi saime ka teenindajaga jutule, kuid kogu menüü koosnes sel päeval viiest roast ja neist kaht ei saanud enam tellida. Kuna kevadrulle tahtsime kindlasti, jäi jälle söömata. Selge see, et sel neljapäeval Pagoodi samme seades olin häälestunud negatiivselt.
Sõbralik segapuder
Pagoodi teenindus osutus vastuoluliseks. Näen siiani vaeva, et täpselt aru saada, mida me tellisime ja saime, mida saime, aga ei tellinud ning mis tellitust saamata jäi.
Proovin rekonstrueerida. Tellisime krevettidega kevadrullid ja eri lihaga nuudlid. Teenindaja hoiatas, et kana oli otsa saanud ja läheb aega, kui seda jälle pakkuda saab. Võtsime siis Pekingi kana asemel Pekingi sealiha ja krevettidega riisi ning ühe majakastme. Kõrvale küsisime vett ja kraanivett ka lahkelt pakuti.
Kui teenindaja meile õue vee tõi, pakkus ta, et sealiha kvaliteet ei ole parajasti kõige parem ja ta soovitab võtta Pekingi kana, sest nüüd on köögis jälle kanaliha. Jäime nõusse.
Kümmekond minutit pärast tellimist jõudsid lauda kaks riisitaldrikut ja kevadrullid magusa kastmega. Protestisime, et olime tellinud riisi ja nuudlid. Mõningase uurimise järel läks esimene riisitaldrik kõrvallauda, kus seda juba oodati.
Peagi saabus kana, nuudlid aga mitte. Olime juba kogu laua tühjaks söönud ja teenindajaneiu tuli nõusid ära viima, kui küsisime uuesti nende järele. Tema näos peegeldus ehtne ehmatus ja mure. Ütles, et kokad olid selle unustanud.
Lõpuks ei viitsinud ma enam uurida, mis meie majakastmest sai, vaid läksin leti äärde maksma. Küsiti seitse eurot. Minu arust oli seda liiga vähe ja asusime taas mu tellimust arutama. Selgus, et nuudlid olid jäänud arvestamata ja Pekingi kana oli maja poolt, sest see oli sealiha asemel. Lõpuks tõusis arve 14 eurole, aga teenindaja ütles, et ei saa tšekki anda.
Selle kõige juures olid teenindajad sõbralikud, meeldivad ja püüdlikud.
Neljast üks
Toidust ka. Kevadrullid on mõnus riisipaberisse mässitud amps. Mulle meeldib eriti, kui taimne osa on krõmpsuv ja värske. Siinsed olid aga fritüürist läbi käinud ja kole rasvased. Ümbris oli liiga paks, taimne osa nagu liiga kaua keenud kapsahautis. Täidise krevetid olid normaalsed.
Lisandiga riisis oli sea- ja kanaliha, hernest ja porgandit, tšillit. Suhu jäi aga ainult küüslaugu ja soola maitse. Taas ei olnud tegemist mitte aurutatud, vaid üsna rasvase kraamiga. Sellist vitsutaks pubis jalkaekraani ees õlle kõrvale. Nuudlid ei olnud küll üle soolatud, aga ikka jätsid kodumaata mulje, selline iseloomuta kiire kõhutäide.
Ainus põhjus, mis paneks mind mõtlema uuesti Pagoodi minekule, on Pekingi kana. Magus, hapu ja vürts olid tasakaalus, mõnusad pehmed paneeritud kanatükid ja kõik, mis taldrikul paistis, oli ka maitses tunda, erinevalt näiteks nuudlitest.
Pagoodi kommentaar: "Tervist! Lääne Elus ilmus üllatusena meie söögikoha Pagoodi kohta artikkel. Nagu enamus toidukohtadel oli ka meil algusaegadel palju puuduseid. Hetkel oleme enamus probleemidest jagu saanud, menüü teinud lihtsamaks ja tõstnud teeninduskvaliteeti."
Käisime ka seal söömas.Kui uus koht avatakse siis võiks vähemalt remondi ära teha.Seinad hallitavad ja laualinad on mustad ning räämas.Esimene kord kui käisime olid nuudlid kanalihaga okeid-teine kord olid nuudlid mingi kahtlase kastmega.Pooli asju mis menüüs on ei ole saadaVäga ei kutsu enam sinna sööma.
Sattusin minagi sinna ühe korra. Siingi korduvalt mainitud olukord, kus menüü ei vasta kirjapandule, st pooled asjad on sellised, mida miskipärast ei saa või on just otsas.
Teiseks, ilmselt ei söö ma seal enam kunagi, kuna toidu kvaliteet oli alla igasugust arvestust.
Aga tegelikult, mida üldse oodata kohast, mis haiseb rääsunud rasva järele ja kus väljas asuvad istumiskohti silmnähtavalt kunagi ei puhastata?
Piinlik, et selline asi Haapsalu kesklinnas on. Loodan, et mitte kauaks.
Spagettimakarone kasutab 80% eesti hiinakatest. Kui ei jagu kliente siis kaob lihtsalt ära pildilt. 99% eesti hiinakatest on selliseid. Aga selle nišši mote ongi pakkuda odavat toitu. Haapsalu oma peaks hindu veidi alla laskama.
Kahjuks on samasugused kogemused, laupäeva õhtul kella viie paiku öeldakse,et neil on nuudlid otsas, kas riis ei sobi Teile. Sama lugu oli ka sealihaga, kahjuks on otsas. Kui suutsin selgeks teha,et ei soovi riisi, siis uuriti köögist ja öeldi,et 20 minuti pärast on võimalik ka nuudleid saada, kuid sealiha kindlasti mitte. Kõrval lauas sooviti tellida krõbedaid krevette, üllatuseks olid ka need otsa saanud. Niigi on menüü üsna kesine, sellisel juhul võiks vähemalt pakkuda kõike mis on valikus. Kui olukord ei parane, siis kahjuks on selle kohaga üsna kiire lõpp.
Ma tellisin telefonitsi ette ja kaasa. Korraliku ping-pongi “Aga see? See on kah otsas!” järel sai tellimus tehtud.
Mis ma oskan öelda? Saatke kõik oskajate juurde koolitusele. Kõik! Ei pane külmutatud juurikamixi keedetud odavriisi otsa! Ei vala kokku vett, magushaput kastet, sama juurikamixi ja kanatükke! Ei mõnita oma pläustiga Aasiat või ükskõik millist geograafilist punkti.
Ei naeruväärista kolhoosisöökla “ainult koristajamutt on täna kaine ” kvaliteediga meie linna!
Tüdruk pidi ka kõik toidu alles jätma. Mina sõin ära hoolimata sellest munakoorest ja juuksekarvast-kõht oli jube tühi.
Nagu vanarahvas räägib, et tühi kõht on kõige parem kokk.
Mainiks ära, et olen ka korra sinna juhtunud. Huvi oli suur ja mõtlesin ära proovida. Istusime väljas, aga kuna oli jahe, palusime teenindajalt pleed, mille peale vastati: “Kahjuks on ainult 1 pakkuda, teine varastati eile ära!”. SelleL söögikohal on suur väljas istumise ala, võiks ju mõelda, et klientidel võib jahe olla ja muretseda rohkem, kui kaks pleedi.Seal nagunii keegi ei käi tho, pole seal peaaegu kunagi kedagi söömas näinud ja ka siis ei olnud seal kedagi, kui meie seda kohta külastasime.
Võiks kohaga tõesti rohkem vaeva näha, mitte mõelda, et raha jookseb ustest, akendest ise sisse!
Olen samuti pettunud. Hinnad samad mis Tallinnas aga mõni üksik kanatükk hulbib rohkes vedelikus. Riisinuudleid valikus pole? Täielik jama!
No eks seal üritatakse sittast saia teha nagu keegi eelpool mainis juba. Odav ja kesine tooraine,nuudlite asemel spagetid ( no c,mon ) nad isegi ei ürita. Kiire raha peal väljas aga no kes tark see teist korda ennast lollitada ei lase .
Olen seal käinud neli korda, iga kord lootnud, et ehk nüüd. Tegelt pole nad kordagi suutnud midagi söödavat välja võluda.
Kui inimene satub sinna sööma ja arvab et selline ongi aasia toit siis on mul neist kahju. See ei ole aasia toit vaid hale paroodia. Midagi nii hullu ma ei ole näinud kuskil. See pekingi kana oli täielik naerukoht. Pole iial näinud seda serveerituna supina ,milles paar maitsetut kanatükki sees. Kevadrull meenutas ka kõike muud kui tegelikku kevadrulli. Mitte kuskil maal ei ole näinud sellist sisukooslust. Näiteks külmutatud herned. Samuti ei tehta need nii suured ja paksult rasvased. Ühesõnaga, kel vähegi austust aasia köögi vastu, jätke see koht enda valikust küll välja.
Pigem nagu pagoodia 😀
Võikski koha nimi olla mitted Pagood, vaid Pagoodia ( Aasia paroodia)
Ka kahjuks 2 halba kogemust.
Esimene kord võtsin kevadrulle. Väga kuivad ja rasvased. Sisu ülimalt soolane. Kastet unustati panna kõigile (4 karpi). Kuna tellisin kaasa siis kahjuks alles kodus avastasime.
Teine kord minnes küll mainisin eelmise korra kastmevärki kuna oli sama teenindaja aga teenindaja ei teinud sellest eriti väljagi.
Teine kord võtsime pekingi kana ning nuudlid erineva lihaga. Kana iseenesest oli hea maitsega aga see vedelik, mille sees hulpis- mitte. Kõige tavalisemad spagetilaadsed nuudlid oli täiesti maitsetud ning üle keedetud.
Liha oli hästi maitsestatud aga köögivili jälle ei klappinud kuidagi roaga. Eriti häirisid konservporgandikuubikud.
Rohkem ei kutsu see koht. Kahju.
See asi, mida nad Pekingi kanaks nimetavad, on tegelikult kana magushapus kastmes. Neil ongi seal ju tegelikult ainult kaks kastet – see magushapu punane ja austrikastme nime kandev ollus.
Üsna ülejala tehtud koht, mis on mõeldud neile, kes Aasia köögist midagi ei tea.
Bombayd siin mingi aeg tuuniti. Nüüd jälle seisab. Nimigi uus pandud. Tuleb sinna siis midagi või ei?
Nuudlid lihaga on kül head. Aga see magushapu kana, mis ma sain oli kül jura. Kana hulpis vedelikus. Lihtsalt oli pudelist mingi kastmega üle valatud. Rohkem meenutas mingit suppi. Organiseerigu mõni Hiinlane oma kööki. Soomes on hiinakates head söögid.
nii väga unistasin, et kui Haapsallu satun, astun läbi, ootasin tõeliselt söögi hea maitse osas Bombayle järglast…..
Loodame, et kvaliteet siiski paraneb kiirelt, suvi on ju tegude aeg, info levib ja …… 😉