Aidi Vallik: marssalikepikese asemel

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Aidi Vallik

Üks täht on paljude jaoks langenud, üks legend rikutud, üks ikoon määritud.

Otsesõnu: kole kurb uudis oli see NO99 teatrijuhi Tiit Ojasoo peksulugu. Kindlasti ei ole tegemist lihtsa ja üheselt mõistetava süülooga, vaid nagu ikka: ka see on ilmselt keerulisem, kui pealtnäha paistab, samas ei muuda ükskõik mis asjaolud selle juures siiski prokuratuuri poolt kindlaks tehtud fakte, et oli tõukamine ja löömine. See, mis aset leidis, oli vägivald.

Ma ei tunne Tiit Ojasood ega löödud näitlejannat isiklikult. Mu ainukesed eelarvamused siinkohal on Ojasoo sümpatiseerimine lavastaja ja teatritegelasena ning mu paljude kirjutamisaastate jooksul hangitud teadmised inimese vägivaldse käitumise ja suhtevägivalla kohta. Viimane nimelt ei ole kaugeltki piiritletav asjaosaliste haridustaseme, andekuse või sotsiaalsete eluviisidega. Abikaasapeksjaid on nii professorite, kunstnike, arstide kui ka ehitustööliste hulgas. Nii karsklaste, parajuslaste kui ka joodikute hulgas. Nii rõõmsameelsete seltskonnalõvide kui ka introvertsete nohikute hulgas. Mitte miski ei välista, et ka teatrijuht ja lavastaja võib nõrgema vastu rusikad käiku lasta.

Igasuguse suhtevägivalla juured seisavad enamiku uurijate sõnul hoopis vägivallatseva isiku suurenenud kontrollivajaduses ja sügavates sisimates veendumustes, mis annavad inimesele justkui õiguse kontrolli säilitamiseks ka füüsiliselt sekkuda. Nii võib väikelast laksuga karistav naine endast välja aetuna ka meest kõrvakiiludega kostitada. Ja nii võib „peast” perepea olla sisimas kindel, et teatud põhjustel on abikaasa füüsiline karistamine õigustatud. Muidugi ei öelda seda välja, selles sõnastuses isegi ei mõelda, sest see veendumus inimese hinges elab automaatsena oma elu, on omandatud varasest lapsepõlvest saadik vanemate ja/või peamise kasvukeskkonna ellusuhtumise mõjul ja on osaks saanud neist kasvatuslikest mustritest, mille järgi inimene aastakümneid hilisemas elus talitab nagu robot, ise sellele mõtlemata.

Veelgi enam, oma kaasa või alluva kallal vaimselt või füüsiliselt vägivallatseja võib samal ajal olla kõiges muus arenenud südametunnistuse ja kõrge moraaliga inimene. Teesklemata ja päriselt. Tema minapiltki on selles suhtes üldiselt puhas, sest harva mõtlebki vägivallatseja endast, et on vägivallatseja: see, mis ta teeb, ei kvalifitseeru tema enda silmis vägivallaks, vaid millekski, milleni ta viidi teise poole (kannatanu) süül ja millel polekski olnud teist lahendust.

Need on ka põhjused, miks näiteks perevägivalla puhul viharavist või pereteraapiast peaaegu kunagi kasu ei ole: sest tegemist pole talitsematute emotsioonidega, vaid nende sisemiste mootoritega, mida ümber seadistada on peaaegu võimatu. Nii näiteks ei ründa abikaasapeksja peaaegu mitte kunagi oma ülemust, äripartnerit, head sõpra või ükskõik keda teist endast tugevamat või positsioonikamat või kedagi, keda ta endaga samaväärseks peab. Neis olukordades on tema enesevalitsusega enamasti kõik korras, loe: tema sisemised piirid keelavad tõsta kätt endast tähtsama või samaväärse vastu, samas kui „alaväärsema” puhul taolised piirid puuduvad või on oluliselt paindlikumad.

Igasugused katsed lubatud ja lubamatu füüsilise vägivalla piire eritleda näitavad, et ka katsetajas endas tiksub see mootor sees, mis teatud tingimustel peab vägivalda õigustatuks ja mis loob eelduse selle vallandumiseks teatud soodsate asjaolude kokkulangemisel. Ja mis isegi vallandumata annab vastava kasvatusliku mustri selle mõtteviisiga inimese lastele, mida mööda nemad omakorda käima asuvad. Tänapäeva maailmas pannakse pauna marssalikepikese asemel viitsütikuga pomm, sest ühiskondlikud hoiakud suhtevägivalla suhtes on muutumas, on juba muutunudki.

Mul on kahju Tiit Ojasoost, et ka tema sellist koormat kannab, ja noorest näitlejannast, kelle peale see välja valati. Mõistan asjaosaliste püüdu kohtueelse kokkuleppe kaudu vältida avalikkuse tähelepanu ja hinnanguid, aga samas mõtlen, et tegelikult tegi see kurva ja keerulise asja veel keerulisemaks. See kaasas sündmustesse veel terve hulga instantse, kellel muidu poleks olnud ehk põhjustki hakata sõna sekka ütlema. Ma arvan, et kui kohus oleks saanud oma otsuse langetada, siis poleks ei riigikogul, kultuuriministril ega NO99 nõukogul olnud põhjust avalikke kirju kirjutada ega põhjendusi nõuda, ning vastavalt vähem oleks tulnud ka meediakajastusi ja muud trollitoitmist. Näiteks minu kolumnikestki siin.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
14 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
googeldatud
7 aastat tagasi

Linda oli juba aastasena lasteseriaalis “Pätu”osatäitja noorima tütrena,kui ta ema mängiski ema osa.

Liia
7 aastat tagasi

Väga mõtestatult kirjutatud lugu. Aga mis tegelikult juhtus me ei tea, setõttu jääb ka arusaamatuks miks see juhtus ja kellega juhtus. Kes oli kannatanu, miks ta nüüd vaikib. Kas oli ainult tööalane suhe või hoopis segane armulugu.Kui mõela tagasi nendele lavastustele mis viimasel ajal on olnud ,siis tundub et Ojasoo on kõigeks võimeline.

Anonüümne
7 aastat tagasi
Reply to  Liia

kuidas sa siis pole kuulnud?-päevalehtede kommentaarides on kannataja nimi
mitmes kohas välja öeldud- näitleja Linda Vaher.

to Aidi Vallik
7 aastat tagasi

Hästi kirjutatud ja mõtlema ergutav lugu. Osutan vaid ühele asjale. Te arvate justkui vägivald oleks halb ja vägivallatus hea. Mis tähendab aga, et eritlete ka ise seda, mis on lubatud ja mis mitte. Mulle tundub, et inimene ei saa üldse olla ega teha midagi ilma et ta oleks vägivaldne. Näiteks, kui ta kasutab elusloodust, et süüa (olgu taimse või loomse päritoluga) või kui ta teeb enda, mitte teiste tahtmist (või vastupidi). Kuidas ta küll saaks vältida vägivalda? Niisiis, on ikkagi olemas õigustatav ja õigustamatu vägivald. Ja meil on vaja mõistust ja tahet, et neil vahet teha. Näiteks, löömine iseenest võib… Loe rohkem »

varjus
7 aastat tagasi

Juku jutt oli selleks, et paljud arvasid, et ju see naine ikka teda provotseeris, aga ei. Seega võid vahel saada ka selle eest kui midagi teinud pole-oli see siis nagu öeldakse-valel ajal vales kohas olemine- jäi lihtsalt teele ette.
Tiit Ojasoo ohver kirjutas:
Intsidendile ei eelnenud vahetult enne ei sõnavahetust ega ka minupoolset provokatsiooni. Mind ründas inimene, kes oli mind lavastajana õpetanud ja juhendanud ning kellest ma sügavalt lugu pidasin.

varjus
7 aastat tagasi

Minu arust oleks aus olnud kannatajal või ohvril oma näo, nime ning selgitusega avalikkuse ette astuda. Praegu on lööja olemas, aga kannatanu kadunud nagu vits vette (Kuigi kõik teavad kes ta oli).
Nojah, olgu põhjus mis tahes, naisi lüüa pole ikkagi ilus. Aga teadmine, et igal teol ja tagajärjel on põhjus, kõlbab vist mujale.
Juku tahtis ka teada, et kas õpetaja võib õpilast karistada kui too midagi teinud pole ja direktor vastas, et ei tohi.

siiam
7 aastat tagasi

Mind huvitaks-kuigi sel palju seost vaevalt-kust kandi mehi Ojasoo on?

google
7 aastat tagasi
Reply to  siiam

miks sa ei googelda? Sõbramehe poolest vaatasin ise ära, kuna pakkus huvi. -Tiit Ojasoo (sündinud 28. augustil 1977 Pärnus) on eesti teatrilavastaja ja näitleja.

Enne+mõõda,+siis+lõika
7 aastat tagasi
Reply to  google

Võiks ka läänemaalaseks pidada: isa vist Lihula kandis, onu Vormsil

Aino
7 aastat tagasi

aga meie oma Pihkupexupäälinna lugu?
tulivad ju tshurkad jälle..köigil puhta süüria passid taskus…khmmm

Eesti+Vabaks
7 aastat tagasi

Lõpetaks jah selle naisepeksu ja residendi valimise üle jahumise ja tegeleks tõsiste probleemidega. Kas Kastanist värsket kardulat olete ostnud?Jälkus! Ja kõik on vait, krigistavad hambaid ja kugistavad, ikkagi parem, kui kartulikoored. Seakardulas, mille peale mõned aastad tagasi kolhoosi sead oleks näljastreigi välja kuulutanud.Meie aga sööme, öögime, kiidame vabakaubandust ja arutleme mingi suvalise naisepeksu üle! Kas me sellist Eestit tahtsime?

pasta
7 aastat tagasi
Reply to  Eesti+Vabaks

Proovi vahelduseks makarooni kui kartul sinus viha tekitab. Kuula oma keha nagu teadjad räägivad.(Naeratame)

sõtkas
7 aastat tagasi

Meie jalgpallieestvedajal oli suurem skandaal kunagi oma kaasaga.Tunnistas isegi,et katus tal sõitis.Ametisse ta aga jäi ja ka enda sai korda.

seebiooper
7 aastat tagasi

Võiks juba vaikida,kui midagi ütelda ei ole.