0

Läänemaa sõrmkindad said raamatusse

Kaie Ilves

Kaie Ilves

kaie@le.ee

9789985996485

Liivi Vainu „Läänemaa sõrmkindad”

Hanila muuseumi juhataja Liivi Vainu sulest ilmus raamat Läänemaa sõrmkinnastest.

Vainu on Viljandi kultuuriakadeemias õppinud rahvuslikku käsitööd, diplomitöö tegi ta Läänemaa sõrmkinnastest ja selle baasil sündis ka raamat.

Liivi Vainu „Läänemaa sõrmkindad” kuulub Viljandi kultuuriakadeemia rahvusliku käsitöö osakonna toimetiste sarja. Varem on selles sarjas ilmunud raamat telgedel kootud vaipadest ja tekkidest. Liivi Vainu raamat on sarjas teine.

Raamat annab Läänemaa sõrmkinnastest täieliku ülevaate, alates nende kujunemisest ja lõpetades kindakudumise õpetuse ning koekirjadega. Palju on pilte. Raamat käsitleb Läänemaa sõrmkindadid 19. sajandist 1940. aastateni.

19. sajandi lõpu jaotuse järgi koosnes Läänemaa mandriosa 13 kihelkonnast: Noarootsi, Lääne-Nigula, Ridala, Kullamaa, Martna, Märjamaa, Vigala, Mihkli, Kirbla, Lihula, Hanila, Karuse ja Varbla. Nende kihelkondade sõrmkindaid ühendas sarnane koekirja-ja värvikasutus. Liivi Vainu ütles, et tollal kanti sõrmkindaid pidulikumal puhul, need olid peenemast lõngast, värviküllased, suurte geomeetriliste kirjade ja linnumotiividega ning rohkem kandis neid noorem ja moeteadlikum rahvas.

Vainul endal on talv kulunud Hanila kihelkonna rahvarõivaste valmistamiseks, kirivöö ja säärepaelad on veel pooleli.

„Aga kindaid koon ka. Kui kuskile lähen, siis on vardakott ikka kaasas,” ütles Liivi Vainu.

Diplomitöö osana kudus Vainu kümme paari sõrmkindaid.

„Läänemaa sõrmkindad” on välja andnud Eesti Loomeagentuur. Osta saab raamatupoest.
   

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz