Haldusreformi eelnõu lõpphääletus tuleb 7. juunil

Tarmo Õuemaa

tarmo@le.ee

Piltlikult öeldes ei jõua Haapsalu kui töö ja vaba aja veetmise sihtkoha kiired tervele Läänemaale. Küll aga jõuab näiteks Lõuna–Läänemaale Tallinna kui tõmbekeskuse mõju, selgitas regionaalminister Siim Kiisler kaardi abil Haapsalu kui tõmbekeskuse nõrkust. Liiga pikk vahemaa elukoha ja peamise kasutatava tõmbekeskuse vahel väsitab aga inimese ära ning lõpuks ta kolib, nii jäävadki maapiirkonnad tühjaks.

Põhiseaduskomisjon otsustas eile esitada haldusreformi seaduse eelnõu kolmandaks lugemiseks riigikogu 7. juuni istungile. 

Komisjoni esimehe Kalle Laaneti sõnul on nii põhiseaduskomisjon kui ka riigikogu teinud haldusreformi seaduse eelnõuga põhjalikku tööd ja see on vastuvõtmiseks valmis.

„Eesti vajab haldusreformi, mis aitab kaasa tugevate omavalitsuste tekkele,“ ütles ta. „Omavalitsuste tugevusest sõltub Eesti inimeste heaolu.“

Valitsuse algatatud haldusreformi seaduse eelnõu (200 SE) sisaldab endas haldusreformi läbiviimise aluseid ja korda ning määrab ära kohaliku omavalitsuse miinimumsuuruse ja sellega seotud erandid.

Eelnõu kohaselt peaks kohalikus omavalitsuses elama üldjuhul vähemalt 5000 inimest. 80 protsendil Eesti omavalitsustest on elanikke täna vähem kui 5000.

Vastavalt eelnõule on kohalikel omavalitsustel kuni 2016. aasta lõpuni aega vabatahtlikeks ühinemisteks ning valitsus maksab sellistele omavalitsustele ühinemistoetust. Ühinemistoetusteks on ühtekokku ette nähtud kuni 80 miljonit eurot.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments