Reportaaž: opositsioon lõi Ridalas platsi puhtaks

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Ridala volikogu 125

Ridala volikogu. Foto Urmas Lauri

Ridala vallavolikogu avaldas teisipäeval umbusaldust vallavanem Toomas Schmidtile, volikogu esimehele Toomas Vallimäele ja aseesimehele Valli Enderile.

Umbusalduse poolt hääletas kaheksa ja vastu seitse volikogu liiget. Schmidti, Vallimäe ja Enderi umbusaldamisest on juttu olnud suvest peale. Sellest hoolimata, aga võib-olla just sellepärast mõjub läinud nädalal sisse antud umbusaldusavaldus üllatusena.

Ajalooline sündmus

Ridala kuueliikmelise opositsiooni liider Reimo Nebokat (Reformierakond) on lõpuks hääled kokku saanud. Vallavanema leerist on Nebokati leeri üle tulnud ja umbusaldusavaldusele alla kirjutanud Kalju Hepner ja Raivo Õiglas. Lihtsad mehed, kes on otsusele jõudnud, et vanamoodi edasi enam ei saa. Või nii nad vähemasti ise ütlevad.  Otsus plats puhtaks lüüa aga on kindel. Kuus tundi enne volikogu istungit on Nebokat kindel, et umbusaldus läheb läbi. Kes hakkab volikogu juhtima, seda Nebokat ei tea. Nebokati meelest peaks olema istungi päevakorras ka uue esimehe valimine, aga ei ole. Seaduse järgi peaks uue esimehe valimiseni juhtima volikogu selle vanim liige, Nebokat aga ei tea, kes on vanim. Selle kohta, et rahvas on lubanud istungile vallavanemat toetama tulla, ütleb Nebokat, et tuldagu pealegi. Peaasi, et jäädaks viisakaks. Ja lubab, et tema jääb viisakaks.

Paarkümmend minutit enne kella viit paistab, nagu hakkaks Uuemõisa lossi valges saalis kontsert. Saal on ridade kaupa toole täis, publiku ees on omakorda toolirida. Tasapisi hakkab rahvas kogunema ja read täituvad. Kümme minutit enne istungit tormab sisse Lääne Elu fotograaf Arvo Tarmula, kes on ilmselgelt elevil.

„Ajalooline sündmus! Viisteist aastat võimu kukutatakse!” teatab Tarmula igaühele, kes vähegi kuulab. Vallavanem Toomas Schmidt on Ridalat juhtinud 15 aastat. Seda, kuidas võim kukub, on vaatamas viis ajakirjanikku-fotograafi. Iga kolme aasta kohta üks.

„Kas meie peame seal istuma või?” seirab vallavolinik Raivo Õiglas umbusklikult rahva ees olevat toolirida. „Istuge aga jah!” hõikab hääl saalist. „Vaadake rahvale silma! Pole seal häbeneda midagi!” Hääletoon ütleb, et häbenetagu ikka küll.

Tarmula pildistab. „Tee pilti, jah,” ütleb Õiglas joviaalselt. „Enne kui silm sinine või naha peale antakse!”

Rahva poole seljaga

Pool saali on juba rahvast täis. Volinikud võtavad istet. Kusagilt on kohapeale tassitud laud. Et aga kõik 15 volimeest laua taha ei mahu, on toole tõstetud ja kolm volinikku, sh Õiglas, istuvad rahva poole seljaga. Nebokat on seadnud end poolviiliti. Nagu oleks seljaga ja nagu ei oleks ka.

„Väga ebaviisakas on rahva poole seljaga istuda!” manitseb umbusaldust ootav aseesimees Valli Ender kooliõpetaja toonil. „Näidake aga nägusid, jah, meie teid sinna valisime!” hõigatakse saalist. Kolmik jääb seljaga.

Toomas Vallimäe kuulutab istungi avatuks. Poolviiliti istunud Nebokat tõstab käe, ajab ennast püsti ja teeb Vallimäele märkuse, miks pole loodud istungi jaoks tingimusi, nii et tema peab poolviiliti istuma. Vallimäe ei ütle selle kohta midagi. Päevakorda lisatakse Panga küla spordihoone, mille ehitamisest kõneleb abivallavanem Helen Koppa, kellest kohe-kohe on saamas vallavanema kt, ja revisjonikomisjoni akt.

Revisjonikomisjon koosseisus Kalju Hepner, Raivo Õiglas ja Anti Ratas on arutanud, kas vallavanem on oma ametiautot ära ostes teinud vallale kurja või mitte. Nüüd palub komisjoni esimees Hepner rahval kannatust varuda, et akt ette lugeda. Seda on 20 masinkirjalehekülge. Kui esimene pool lehekülge saab loetud, hõigatakse saalist, et ei saada aru. Ehk oleks keegi, kes paremini loeks. Veel hõigatakse, et öelgu Hepner otse, kui palju oleks vallavanem siis pidanud auto eest maksma, aga Hepner ei ütle. Hepner loeb edasi. Enam-vähem tunni aja pärast on 20 lehekülge ette loetud ja Hepner võtab loetu kokku: revisjonikomisjon ei ole nii tark, et otsustada, kas vallavanem tegi kurja või mitte. Tuleb palgata ekspert. Ja üldse, tema, Kalju Hepner, ei ole huvitatud sellisest ametikohast, kus peab teiste järele nuhkima.

Aplaus aplausi otsa

Vahepeal on rahvast tasapisi juurde tilkunud, saal hakkab täis ja kell kuus saama. Vallimäe loeb ette vallarahva pöördumise vallavanema kaitseks ja ütleb, et sellele on allkirja andnud 265 inimest. Korraks tekib oht, et Vallimäe hakkab nimekirja ette lugema, aga siis küsitakse saalist, kas saab allkirju veel juurde panna. Vallimäe ütleb, et pärast istungit saab, ja paneb Toomas Schmidti umbusaldamise hääletusele.

Enne saab Schmidt sõna, kõneleb Panga küla spordihoonest, Uuemõisa mõisast ja haldusreformist, kolmest tüliõunast, ja autost ka. Saal aplodeerib. Siis kõneleb Nebokat, ikka kolmest tüliõunast, ja autost ka, ning ütleb, et suurem jagu asju on vallas hästi. Nebokatile ei aplodeerita. Võib-olla sellepärast, et ta on rahvast äsja soojahinna tõusuga ähvardanud, aga ei tea ka. Vahest ei ole tema toetajaid kohal. Nebokati ja Schmidti arusaamised erinevad selle poolest, et üks tahab spordihoonet ja Haapsaluga läbirääkimisi enne, mõisa remonti ja Lääne-Nigulaga läbirääkimisi aga pärast, teine vastupidi. Auto asjus ei saa olla enne ega pärast: Nebokat on kindel, et Schmidt tegi valskust, Schmidt ütleb, et ei teinud.

Selgituseks: Schmidt ostis mullu endale neli aastat Peugeot 508, mis varem oli tema ametiauto. Schmidt sõidab sama autoga edasi. Opositsiooni meelest ostis vallavanem oma endise ametiauto turuhinnast mitu tuhat eurot odavamana.

Lõpuks mõlemad istuvad. Schmidti vastu tõstab käe kaheksa volinikku. Schmidti poolt tõstab käe raskesti kokkuloetav hulk – saalis tõuseb kümneid ja kümneid käsi. Kirja pannakse seitse. Saal lööb kahisema. „Tulge mõistusele!” kostab vaoshoitud hääl. „See volikogu tuleb maha võtta!”

Edasi ollakse kuidagi ehmunult vait. Viisteist aastat kohalikku võimu on kukkunud. Kell on kolme minuti pärast pool seitse. Kella seitsmeks on volikogu läbi. 33 minutiga võetakse maha Toomas Vallimäe ja Valli Ender. Pärast Vallimäe mahavõtmist peab istungit edasi juhtima Õiglas volikogu vanima liikmena, ja ta teebki seda, kuigi väheke kohkunult.

Enne seda on volikogu istungit vaatama tulnud rahva seast kostvad hääled kamandanud Õiglast, et keeraku ikka nägu rahva poole, ja Vallimäe käest küsinud, kuidas volikogu maha võetakse. Vallimäe on öelnud, et tuleb oodata valimisi. Rahvas on küsinud, kas rutem ei saa. „Ei saa,” on Vallimäe öelnud. Valli Ender on üles tunnistanud, et tema sõitis Schmidti kurikuulsa ametiautoga ükskord Hanilasse. „Ma olen kogukas,” on öelnud Ender, ja seda, et tema võrra läinud rohkem bensiini. Veel on Ender ütelnud, et kui kaheksa volinikku avaldasid umbusaldust neile, siis üksiti avaldasid nad umbusaldust iseendale. Et volikogu protokolle lugedes on volimehed kogu aeg olnud suhteliselt ühel meelel. Sellega on 16 aastat volikogus olnud Endergi teeninud tormilise aplausi. Siis on Ender maha hääletatud. „Istung on lõppenud!” teatab Õiglas rutakalt ja lõikab viltu üle põranda ukse poole, teised asutavad kah minema.

„Kuhu te lähete?!” kostab hääl saalist. „Inimesed tahavad küsida!” Aga istung on läbi.

Umbusaldusavaldus Ridalas

  • Vastu: Toomas Vallimäe, Valli Ender, Aime Koit, Ott Liivlaid, Lea Samarajev, Teele Jürjer, Kalju Juurik (VL Ühtne Ridala)
  • Poolt: Kalju Hepner, Raivo Õiglas (VL Ühtne Ridala), Janek Hiiemäe, Merike Kallas, Olev Peetris (Keskerakonna nimekiri), Jaan Koppe,  Reimo Nebokat, Anti Ratas (Reformierakonna nimekiri)   
Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Riho
8 aastat tagasi

Lõpuks ometi läbi 15 aastat taandarengut Ridala vallas! Viimane aeg oli see KOLHOOS laiali lüüa, ehk saavad noored ja tegusad inimesed ometi etteotsa!

Rihole
8 aastat tagasi
Reply to  Riho

Ja mida sa nimetad taandarenguks? Kas seda, et Ridala Põhikool sai uue osa, Uuemõisa sai lasteaia? Noored ja tegusad toimetavad partei liinil, puhkavad lõunas kolm kuud, kui oleks vaja hoopis Läänemaal Ridala vallas tööd teha. 🙂 Kurb, aga tõsi. Nebokat, millal sa Läänemaal oled? Riho, miks nii kuri? 🙂

Volli,+saarlane
8 aastat tagasi

Enne presidendivalimisi hakkavad igasugu asjad juhtuma.
Jutt ei ole muidugi EOK presidendist vaid Vabariigi Presidendist.

just
8 aastat tagasi

No aga püüame ikka jätta meelde need mehed, kes nüüd Ridala vallas ajalugu tegid: Hepner, Õiglas, Ratas, Hiiemäe, Nebokat jne. Neli esimest ei saanud küll vist millegile pihta ja ei ole midagi paha tahtnud 😀
Kommentaaridest on näha, et rahvas Nebokati lubadusi ikka mäletab, saame nüüd maakonna vingeima (PÕHI)kooli Uuemõisa lossi, tasuta interneti ja mida kõike veel.

Mati
8 aastat tagasi

Kurb praktika näitab, et rahvale ei jää need asjad meelde. Läheb aeg mööda, tulevad taas uued ja kaunid lubadused. Heal juhul öeldakse, et eelmine kord me ei saanud oma plaane täita, kuna “paha vallavanem” oli ees ja suur osa rahvast kummardab taas. Kui rahva teadlikust tõsta, hoida neid asjadega kursis, siis ehk on lootust.

ettepanek
8 aastat tagasi

Selline Nebokati käitumine näitab selgelt kui vildakas on meie seadusandlus, kui rahvas ei saa kohalike omavalitsuste volikogude liikmeid tagasi kutsuda. Ehk võiks hr Ammas riigikogus algatada seesuguse eelnõu. Miks peaks rahvas taluma mõne volikogu liikme irvitamast ja sülitamast rahvale näkku.

uus
8 aastat tagasi
Reply to  ettepanek

Ei algata see hr Ammas küll sellist eelnõu, mis käib vastu refi ja sotsi ideoloogiale. Vabaerakond ei ole selliste inimeste kooslus, kes vastuvoolu suudaks ja tahaks ujuda.

....
8 aastat tagasi

Nebokat näitas nüüd selgelt millised räpased need reformarid on. Ja meie ootame nagu ullikesed sellelt valitsuselt Toompeal midagi head. Tahaks loota, et seesugused sigadused, kus rahva tahtele sülitatakse suisa näkku jäävad ka rahvale meelde.

penskar
8 aastat tagasi

Lollidemaa ei saa aru et kaltsu Taavile ei saa umbusaldust avaldada. Sellele järgneks valitsuse vahetus või uued valimised. Ega riigipuugid oma rahakoti peale vihased pole ja selle hõlptulu minema viskavad.

Kodanik2
8 aastat tagasi

Schmidti poolt tõusis kümneid hääli ja kokku loeti 7. Ja mõned rõõmustavad selliste kätte võimu sattumise üle. Ei teagi, kas nutta või naerda. Kui see toimuks teisel pool maakera, siis ehk naeraks…

hi-hiii
8 aastat tagasi

platsi tegid küll puhtaks,kuid iseennast tegid ikkagi täis….

uus
8 aastat tagasi

Et nagu fabritseeritud süüdistustega võimule saanuna ongi JOKK ?