Nädalaga on 60 protsenti oodatuist oma tulud deklareerinud

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

Maksu- ja tolliameti (MTA) andmetel on esmaspäeva hommikuks esitatud tuludeklaratsiooni 399 656 inimest, mis on 60 protsenti kõigist oodatavatest deklareerijatest. Tagastamisele kuulub 65,3 miljonit eurot, juurde maksmisele kuulub 3,5 miljonit eurot, teatas MTA sotsiaalmeedia vahendusel.

Tuludeklaratsioon tuleb esitada hiljemalt 31. märtsiks. Veebikeskkonnas tulud deklareerinud klientidele algab tulumaksu tagastamine 29. veebruaril, deklaratsiooni paberil esitanud klientidele aga 20. aprillil. Juurdemaksmisele kuuluva tulumaksu tasumise ja enammakstud tulumaksu tagastamise tähtaeg on 1. juuli. Juhul, kui deklareeritakse ettevõtlustulu, kasu vara võõrandamisest või välisriigis saadud tulu, siis on tähtaeg 3. oktoober, samal päeval on tähtaeg ka mitteresidendile, kes deklareeris mahaarvamisi Eestis.

Eelmisel aastal kehtis tulumaksumäär 20 protsenti, samas kui aasta varem oli see 21 protsenti. Maksuvaba tulu oli aastas 1848 eurot ning täiendav maksuvaba tulu alates teisest lapsest samuti 1848 eurot, aasta varem olid mõlemad näitajad 1728 eurot. Täiendav maksuvaba tulu pensioni korral oli mullu 2640 eurot, aasta varem oli see 2520 eurot ning töötuskindlustumakse määr töötajale langes eelmisel aastal tunamulluselt 2 protsendilt 1,6 protsendile.

Samuti muutus pärandvara müügi maksustamise kord. Kui 2014. aastal võeti pärandina saadud soetamismaksumusesse arvesse pärandaja kulutused juhul, kui kulutused olid dokumentaalselt tõestatud, siis eelmisest aastast alates loetakse pärandina saadud vara soetamismaksumuseks vaid pärija tehtud kulud.

olid ka põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) toetuste maksustamisel. Kui varem oli maksustatav toetus vaid ettevõtluseks antud toetus, siis alates 2015. aastast on maksustatavad kõik saadud toetused.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments