Maavanem kiitis heaks Haava tänava serverikeskuse detailplaneeringu

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Serverikeskus

Serverikeskuse makett Niine tänava poolt vaadatuna. ARVO TARMULA

Lääne maavanema Neeme Suure kätte jõudis Haapsallu Haava t 2 ja 2a kavandatava serverikeskuse detailplaneering seetõttu, et linnakodanik Ilvi Lepasepp esitas planeeringu kohta kuus vastuväidet ja linnavalitsusel tuli saata planeering maavanemale seisukohavõtuks.

Maavalitsuse jaanuari keskel peetud arutelul langes enamik vastuväiteid ära, kuid Ilvi Lepasepp jäi endale kindlaks kahes asjas: et tulevane serverikeskus tekitab liiga palju müra ja õhusaastet.

Kuigi planeeringu käigus tehti kaks mürauuringut ja selgus, et müra jääb lubatud normi piiresse, jäi Lepasepp selle juurde, et linnavalitsus peaks müranormi veel rangemaks muutma.

Keset elurajooni kavandatud serverikeskus peab tagama, et kogu ööpäeva jooksul on keskuse ümber müratase 40 dB.Arutelu kajastava protokolli kohaselt ütles linnasekretär Erko Kalev sellise mürataseme kohta, et kui arutelule kogunenud inimesed oleksid tasa ega räägiks ühtki sõna, siis mõõdaks laual olev mõõtja umbes 40dB. Serverikeskuse hoone seina ääres võib müra olla siiski kuni 75 dB.

„Minu väide on, et 40 dB öösel akna taga on liiga palju,” jäi Ilvi Lepasepp endale kindlaks.

Õhusaaste tekib, kui on avariiolukord, elektrit ei ole ja vaja on käivitada generaatorid. Serverikeskusele on kavandatud kaks elektritoidet. Üks toide tuleb alajaamast, mis tähendab, et Haapsalu alajaamas on oma reserv. Kui kogu Haapsalu alajaam on maas, siis käivitatakse generaatorid, selgitas planeeringu koostaja Raimo Klesment.

Generaatorid käivitatakse 72 tunniks. Selle aja jooksul tarbitakse ära varuks hoitud kütus ja kui siis ka pole elekter taastunud, pannakse keskus kinni.

„Tegemist ei ole ülipika aja või aastaringselt töötava saasteallikaga,” selgitas Klesment.

Klesment lisas, et kaks korda aastas tehakse kontrollkäivitus, et vaadata, kas süsteem on töökorras. Tavaliselt seda tehakse üks kord aastas, aga et meie kliima on suvel ja talvel erinev, siis arendaja arvas, et seda võiks teha kaks korda aastas,

Kontrollkäivitusele on seatud tingimused, mis ajal võib seda teha jne. Tingimused on seatud ka kütuse tankimisele: mis ajal tohib tankida, millal kütuseauto tohib tulla ja millal ei tohi.

„Mitte kellelgi ei ole absoluutselt mitte mingisugust huvi seda serverikeskust nende generaatorite abil toita,” kinnitas Klesment. ”See on kordades kallim kui võrguelekter. See on tõesti erandlik olukord ja selle avariiolukorra all on mõeldud, et kogu Haapsalu alajaama elekter kaob.”

Linnaarhitekt Anu Joost lisas, et müra ja generaatorite saastet tuleb mõõta ka enne kasutusloa saamist ja mõõtmise ajaks peavad kõik asjad korraga töötama. Sellele, et väliskeskkonda levivat müra tuleks uurida pärast seda, kui on teada tehnoloogia, millega serveripark tööle hakkab, on osutanud ka kaks mürauuringu koostajat.

„Miks me aastal 2016 ikka planeerime elamute keskele sellist objekti?” küsis Lepasepp maavalitsuses peetud arutelul. „See on minu küsimus ja rohkem mind tegelikult üldse ei huvita.” Lepasepa sõnul poleks linnavalitsus pidanud algatama serverikeskuse planeeringut elumajade piirkonda.

Maavanem jõudis läinud nädalal seisukohale, et planeeringualaga piirnevate kinnistuomanikega kokkuleppe saavutamine on mõistlik, kuid planeeringu kehtestamata jätmise aluseks ei saa olla asjaolu, et üks osapool ei nõustu planeeringulahenduse kui sellisega.

Maavanem leidis, et detailplaneeringu menetlemisel ja vastuvõtmisel on seadusest tulenevad nõuded täidetud. Planeeringule on kooskõlastuse andnud terviseamet, päästeamet jt instantsid.

Haapsalu linnavalitsus algatas planeeringu, et kaaluda võimalusi ja tingimusi serverikeskuse rajamiseks. Planeeringu algatamise ettepaneku tegi linnale FTr Consultants OÜ, planeeringu koostas OÜ Pärnu Instituut.

Haava t 2 ja 2a krundi 6210 ruutmeetrile on kavandatud üks kuni 16 m kõrge hoone. Hoone võib olla kuni nelja maapealse ja kahe maa-aluse korrusega. Lubatud hoonestusala on 4310 m2.

Serverikeskust rajava firma FTR Consultantsi omaniku Javier Ortiz de Artiñano sõnul on tegemist Eesti suurima andmekeskusega, kuid Euroopa mõttes ei ole see eriti suur serverikeskus.

Arendajad on öelnud, et serverikeskus läheb maksma 60–200 miljonit eurot.

 

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
26 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
gapsal
8 aastat tagasi

on varsti nagu üks potjomkini küla

herr+Ligi
8 aastat tagasi

väga hea asukoht välja valitud, tehke ära juba.
Minust jääb see õnneks üpriski kaugele.

Johannes
8 aastat tagasi

Myydud!

naaber
8 aastat tagasi

Selline otsus näitabki et mei ei ole olemas rahva tervise ja heaolu eest seisvat maavamat. Kaigast tuleks sellisel maavanemale anda. Jürgen ligi ja taavi ütlevad Neemele mida tegema peab. Ilmselt müüks enda vanaema ka maha kui valitsus seda käseks.

ka niinest
8 aastat tagasi

las teevad….kui jube see tänapäeva ehitis ikka olla saab.Ja miks see kinnisvarahind nüüd kohe langema peaks ? On see nodituba ja autopesula seal siis palju paremad või ?

Sara
8 aastat tagasi

Ei tule sinna sttagi…sri keelekasutuse pärast.

Turumajandus
8 aastat tagasi

Päris suure hulga kinnisvara väärtus piirkonnas nüüd kahanes. Kuhu see väärtus liikus?. Päris hull lugu kui selle tehingu eest ei märgatud komisjonitasugi võtta. Mis mulje meist niimoodi euroopas tekib?

Tont.
8 aastat tagasi

Mõte on hea,aga koht küll vale.Kas ei saaks seda teha endise MEK i territooriumile Morobelli lähedale ?

niinest
8 aastat tagasi

ei ole ju halb kui üks kole ala peaaegu keskuses korda saab.
pidurdajad on need kes ise ei suuda ja teistel ei lase.

näänest
8 aastat tagasi
Reply to  niinest

Ei saa ju korda. Kole tühermaa asendatakse koleda tööstushoonega. Mis planeering see selline on? Millist väärtust lisab haapsalu linnaruumile massiivne tööstushoone? Miks ei või rajada seda serveriparki suure trummi taha kus juba on tööstushooneid.. või kunagisele prügimäele vms… ah ja… need jäävad ju haapsalu piiridest välja… ja seal kukuks meelehea teistesse taskutesse. Keskreformierakond üritab Haapsalule ikka võimalikult suurt kahju tekitada. Mis järgmiseks Vana surnuaia kohale võiks ehitada mõne väetisetehase. Linnavalitsuse kõrval olevale tühjale krundile saaks teha mingi autolammutuse. Okase Muuseumi ja mihkli tänava vahelisele platsile saaks ka mõne silohoidla püsti panna.

teine küsimus
8 aastat tagasi

kui elanikkkonna tervisele võib selline keskus ohtu kujutada, kas tõesti ei leita muud asukohta, mis majadest/korteritest kaugemal? Miks domineerivad ainult majanduslikud argumendid olukorras, kus me peaksime arvestama otsuste tegemisel väga paljude mõjuritega ja pika-ajalise vaatega?