Suur osa pagulastest võidakse paigutada Tallinnasse

Lemmi Kann

lemmi.kann@le.ee

põgenik pagulaneFoto: arhiiv

Sotsiaalministeeriumi esindaja andis mõista, et suur osa Eestisse paigutatavatest pagulastest võidakse majutada Tallinnasse.

"Arvestame, et Tallinn on tõmbefaktoriks," rääkis sotsiaalministeeriumi rahvusvahelise kaitse poliitika juht Triin Raag esmaspäeval riigikogus peetud arutelul. "Tallinna võimud on olnud ka vastuvõtlikud ja nad on ka öelnud, et ka ühe kolmandiku Eestisse saabuvate pagulaste vastuvõtmine neile probleeme ei tekita," lisas Raag.

Sotsiaalministeeriumi esindaja tunnistas, et pagulaste vastuvõtmisel ei kavatseta hakata üksikuid perekondi täiesti eraldi Eesti regioonidesse laiali paigutama, kuna see võib olla pagulastele täiendavaks stressi allikaks.

ERR-i uudisteportaal vahendab, et kui sel aastal peaks Eestisse EL-i kava raames jõudma ligi 220 pagulast Itaaliast ja Kreekast, siis seni pole sobivaid põgenikke suutnud Itaalia pakkuda.

Siseministeeriumi kodakondsus- ja rändepoliitika osakonnajuht Ruth Annus märkis riigikogu konverentsisaalis toimunud arutelul, et Itaalia on seni pakkunud Eestile kaheksat põgenikku, kuid pole esitanud nende kohta ammendavaid andmeid, mistõttu protsess venib. Annus rõhutas, et Eesti pole esimese kaheksa põgeniku vastuvõtmisest mitte keeldunud, vaid palunud andmeid täpsustada.

Sotsiaalminister Margus Tsahkna märkis, et kogu EL-i peale on tänaseks suudetud ümber paigutada või ümber asustada kokkuleppe aluseks olnud 160 000 põgenikust vaid 200. "ELi valmisolek oma otsuseid ellu viia on sisuliselt olematu," oli minister kriitiline.

Tsahkna sõnul läks EL küll Kreekat ja Itaaliat aitama, kuid tänaseks päevaks on suurem osa neisse riikidesse saabunud põgenikest jõudnud Saksamaale, Rootsi. Eesti on Tsahkna hinnangul üks väheseid riike, kes on varjupaiga pakkumise põhjalikult läbi mõelnud. Kui tema hinnangul üldse probleemide küüsi Eesti langeb, siis mitte valmiduse, vaid ühiskonna enda suhtumise tõttu.

Riigikogu riigieelarve kontrolli erikomisjoni istungil arutati esmaspäeval riigi ja kohalike omavalitsuste valmisolekut pagulaste vastuvõtmisel. Eesti on Euroopa Liidu põgenike ümberpaigutamise tegevuskava ja eelarve koostamisel arvestanud umbes 550 kaitset vajava inimese vastuvõtmisega kahe aasta jooksul ning hetkel ollakse valmis 329 inimese ümberpaigutamiseks Itaaliast ja Kreekast.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Karuott
8 aastat tagasi

Kalevi staadionile ja kuulipildujatest maha niita!!!
Heil Hitler!

heh
8 aastat tagasi

Kiltsi lennuväljal on ruumi kaugelt rohkem.Ja läänlased ju suured pagulasaktivistid, MTÜ-d juba valmis ja puha.

Eesti+Vabaks
8 aastat tagasi

Haapsalu elanikuna on minul küll hea meel selle uudise peale. Eestimaa Köln või Stokholm peabki Tallinnas asuma. Seal raekoja platsil rohkem ruumi ka. Ringmänge mängida ja naisterahvaste tolerantsust arendada.