Tänavu on ka hiidlastel jääteelootust

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Hiiumaa ja mandri vahel on õhemates kohtades praegu jää paksus 10-11 sentimeetrit, kuid teedemehed loodavad tänavu jäätee siiski avada.

„Tahaks rääkida paremat juttu kui olukord tegelikult on,“ ütles Maanteeameti Lääne regiooni hooldeosakonna hooldevaldkonna juht Hannes Vaidla Lääne Elule.

Hiiumaa jääteemeistrid on jääluurel juba käinud. Heinlaiu taga on jääkihi paksuseks 14-15 sentimeetrit, Väinamere keskel 10-11 sentimeetrit, teadis Vaidla rääkida.

„Lund on palju, see takistab, kuid torme pole olnud, see on omakorda jääletekkele kasuks,“ selgitas Vaidla. „Vesi tõusis, täna hommikul olime sunnitud Noarootsi jäätee kinni panema.“ Vett on jääle pressinud ka mujal.

Kui külma peab, siis on lootust, et pärast 20. jaanuarit saavad jäätee-ehitajad kogu trassi ulatuses jääluuret teha. „Keskeltläbi umbes sel ajal oleme Hiiumaa jäätee ehitamisega aastate jooksul alustada saanud,“ meenutas Vaidla.

Jäätee ehitamisega on mõnel aastal saanud ka varem pihta hakata. Viis aastat tagasi mindi tõsisemale luurele juba 4. jaanuaril. „Aastad pole vennad,“ nentis Vaidla. „Olen ka 16. detsembril autoga Hiiumaalt Saaremaale läinud.“

Jääteed

Ametlikke jääteid on loodud Hiiumaa ja mandri (tüüpiline marsruut Sarve–Rohuküla, ~25 km), Hiiumaa ja Saaremaa (Tärkma–Jõiste, ~15 km), Muhu ja mandri (Kuivastu–Virtsu, ~10 km), Vormsi ja mandri (Sviby–Rohuküla, ~12 km), Kihnu ja mandri (~15 km), Manilaiu ja mandri (1–2 km), samuti Haapsalu ja Noarootsi vahele (3 km).

2010. ja 2011. aastal oli Hiiumaa ja mandri vaheline jäätee Euroopa pikim.

Allikas: Vikipeedia

Jääluurel 4. jaanuaril 2011. Fotod: Urmas Lauri
Jääluure 4. jaanuar 2011 (1)

Jääluure 4. jaanuar 2011 (2)

Jääluure 4. jaanuar 2011 (3)

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
....
8 aastat tagasi

Leedol hais ammu ninas, miks muidu Ionas juba Rohukülla saadeti (jah, väidetav põhjus, et pole jääklassi alusel) ja laid-tüüpi laev sealsele liinile. Küll varsti tuleb vahetus.. 🙁

Ats
8 aastat tagasi
Reply to  ....

Alates eilsest peaks olema laevaliiklus keelatud risti üle jääteede.

Võib ka nii.
8 aastat tagasi

Nii, nyyd sai Leedo haisu ninna ja kohe saadab laevad rohuküla-heltermaa liinilt kuivastu-virtsu liinile. Nagu siiani olnud on.

kohalik
8 aastat tagasi

see on küll hea uudis