Vabariigi Presidendi jõulutervitus 2015

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Toomas Hendrik Ilves

Head sõbrad

Jõuluaja mõtlikkus meenutab meile kõigile, kui oluline on üksteise toetamine ja ühtehoidmine, üksteise kuulamine ja mõista püüdmine. Jõulud ongi helge ja lootusrikas aeg olla lähedastega, kas otsesõnu või mõtteliselt. Ja mõelda neilegi, kes kaugel, aga ka neile, keda meie seas enam ei ole.

Üksteise toetamine ja hoolimine on väärtuste seas, millele toetub kodu ja mis teevad riigi tugevaks. Ulatagem oma käsi neile, kes vajavad meie abi ja keda me toetada suudame – lähedased, naabrid, kogukonna ja koguduse liikmed, või inimesed, keda me isiklikult ei tunnegi. Tihti piisab märkamisest, vaid heast sõnast või väikesest toetusest, et kinkida kaasteelisele kindlustunnet ja rõõmu.

Märkamine, nõrgemate toetamine ja üldine hoolimine olgu iseenesestmõistetav ning igapäevane käsulaud parlamendile ja valitsusele, kui nad teevad seadusi või langetavad otsuseid. Ent ka igaüks meist, kõige võimukaugemgi inimene, ei peaks kõrvaltvaatajaks jääma.

Võtkem omaks Doris Kareva read, et elu ei ole lugu, vaid lootus ja loomine.

Nüüd mõelgem lihtsalt heale sõnale ja sellele, kuidas igal meie sõnal on mõju, ka siis, kui sõna ei taheta või ei mõisteta märgata. Ometi just hea sõnaga saavutame palju enamat kui kurja kõnega, mis täidetud vihaga. Kurjadele sõnadele võivad järgneda vihased teod ning siis juba hoolimatu, kuri ja sissepoole vaatav ümbruskond. Seda me ei soovi.

Soovin teile kõigile rahulikku ja kaunist jõuluaega. Helgete jõulude sisu ei ole vaid valges lumes, mida me tänavu paraku ei näe, see on ennekõike meis endis.

Toomas Hendrik Ilves

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
6 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Taat
8 aastat tagasi

Pole viisakas mõnitada enamuse rahva poolt armastatud presidenti.
Õnne Sulle, Härra President!

Jämejala toanaabrile
8 aastat tagasi

see onkel hkkaks vist USA onude käsu peale kuld mune ka munema ja hauks nendest tibud välja.

armastus
8 aastat tagasi

teeb pimedaks ja kurdiks, (see pole läti vanasõna)

Nukitsamees
8 aastat tagasi

Pole siin mingit jõulurahu aega. Kuula siin nagu pilves narkari soiguvat itku heast sõnast ja helge tuleviku saabumisest nagu nõuka ajal. Taustal pärlendamas ostukeskuste ralli. Lipud ülelendavatel lennukitel on vaid muutunud viisnurkasid on rohkem.

juss,+60+aastat+Haapsalu+elanik
8 aastat tagasi
Reply to  Nukitsamees

No see on juba sinu probleem!

Anonüümne
8 aastat tagasi

Jõulurahu.