Haapsalu linnavalitsus seiskas Veskiviigi sadama süvendamise

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Veskiviigi sadama bassein

Merest välja pumbatava vee ja pinnase segu ladustamiseks on Veskiviigi sadamasse tehtud hiiglaslik bassein. ARVO TARMULA

Haapsalu linnavalitsus pani selle nädala kolmapäeval seisma Veskiviigi sadama süvendamise, sest pinnase ladustamise bassein on muutunud ohtlikuks naaberkinnistutele.

Haapsalu Vana Jahtklubi on Veskiviigi sadama süvendamisel merest välja võetud pinnase paigutamiseks rajanud kalda äärde basseini. Basseini ümbristevad pinnasest vallid aga ei pruugi vastu pidada merest välja pumbatud pinnase ja vee survele. Vallide lagunemisel võib see segu välja murda naaberkinnistutele. Linnavalitsus peatas vee pumpamise uuringute tegemise ajaks ja palus esitada kolme päeva jooksul arvamuse ning projektdokumentatsiooni, mis kinnitavad ehitise ohutust. Haapsalu Vana Jahtklubi on linnavalitsuse märgukirja eiranud.

„Eile töö käis,” nentis aselinnapea Peeter Vikman täna hommikul. „Mingeid dokumente meile esitatud ei ole.”

Vikmani sõnul on basseini vallid tehtud tundmatust materjalist ja nende kohta pole projekti, nii pole ühtki asjatundjat, kes võiks kinnitada, et vallid vee ja pinnase survele vastu peavad.

„Morobelli puhul kunagine kogemus näitas, et vesi võib murda vallist läbi,” ütles Vikman.

Ta pakkus, et hinnanguliselt võib basseinis olla 1000 kuupmeetrit vee ja pinnase segu.

„Kui 1000 kanti vett hoovi voolama hakkab, on see päris suur kahju,” ütles Vikman.

Sellisel juhul pole välistatud ka keskkonnakahju. Sadama süvendamine läks lahti oktoobri alguses. Sadama projektijuht Urmas Pau on varem selgitanud Lääne Elule, et väljapumbatav materjal settib basseinis aasta otsa. See, mis pärast veel alles jääb, laotatakse kinnistu territooriumile, ülejääk tuleb minema vedada. Kuhu, ei osanud Pau veel öelda, ta pakkus, et võib-olla tahavad naaberkinnistud.

Pärast süvendamist on sadamas kiilu all kolm meetrit vett, seni on sadamasse pääsenud 1,6 m süvisega jahid. Veskiviigi sadamas on praegu 30 kaikohta, pärast laienemist mahub sadamasse 70 alust. Sadamaehitus läheb kokku maksma 270 000 eurot, millest 180 000 eurot andis EAS väikesadamate toetamise programmist.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
3 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
juku
8 aastat tagasi

Saan ma õieti aru, et Linnavalitsus ei seisanud sadama süvendamise? Õigem oleks ikkagi öelda, et Linnavalitsus soovis seisata süvendamise.

xp
8 aastat tagasi

Pärast Väike-Viigi süvandamist tekkis setetest teisele poole maanteed korralik maalahmakas ja püsib seal kindlalt tänaseni. Tehku järgi.

Murelik
8 aastat tagasi

Õnneks on keegi aru saanud, et kui muda pumbata kaldale ja lasta sealt koos veega merre tagasi voolata, siis kaldale jäävad ainult kivid. Muda settib lihtsalt mujale lahte. Seega laht jääb madalamaks ja mõne aasta möödudes on roogu rohkem ja süvendatud kohad uuesti mudaga täitunud. Seda on tõestanud eelmised nii Lääne Kaluri kui ka Grand Holmi süvendamised. Jääb loota, et edaspidi süvendatakse sedasi, et peale seda on ka teistel võimalik lahel liikuda ja kala püüda. Edu poisid!