Keskmisele pagulasperele kulub kuni 25 000 eurot aastas

Kaie Ilves

kaie@le.ee

Keskmisele neljaliikmelise pagulasperele kulub riigil kuni 25 000 eurot aastas, sellele lisanduvad kulud tõlketeenusele, keeleõppele ja tugiisikule.

Sotsiaalministeeriumi sotsiaalala asekantsler Rait Kuuse ütles neljapäeval ajakirjanikele, et esimesed pagulaspered võiksid Eestisse jõuda veel käesoleval aastal ja detsembriks võiks Eestisse jõuda viis-kuus perekonda.

Kuuse sõnul kulub hinnanguliselt ühele pagulasperele, mis koosneb kahest täiskasvanust ja kahest lapsest, kuni 25 000 eurot aastas. Suurema osa sellest kulust moodustavad toetused eluasemele, sealhulgas kommunaalkuludele ja elamispinna üürimisele.

Kuuse toonitas, et 25 000 eurot on maksimaalne summa, mida pagulasperel on võimalik sotsiaaltoetustena saada. Samas lisanduvad sellele summale kulud näiteks tõlketeenusele, tugiisikule, keeleõppele jne.

Kuuse sõnul kaetakse umbes kolmveerand pagulaste vastuvõtmisega seotud kuludest välisvahenditest.

Sotsiaalministeeriumi pressiesindaja täpsustas, et järgmisel aastal kehtima hakkavate toetusmäärade kohaselt saab ilma sissetulekuta kahe täiskasvanu ja kahe lapsega perekond kuus lapsetoetus sada eurot, toimetulekutoetust toimetulekupiiri katmiseks 394 eurot ning vajaduspõhist peretoetust 90 eurot. Sellele lisanduvad kulud eluruumi kulude katmiseks toimetulekutoetuse raames, mis sõltub eluruumi suurusest ja omavalitsuse piirmääradest.

„Selliseid toetused kehtivad kõigile Eesti kodanikele ja Eestis alaliselt elavatele inimestele. Kõik peale lapsetoetuse on vajaduspõhised toetused. Sissetuleku saamise korral vähendatakse või lõpetatakse toimetulekutoetuse maksmine,” ütles pressiesindaja.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
19 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
8 aastat tagasi

Hoidkem ikka eestlasi! Võimaldame neil elada koos oma perega ja töötada Eesti riigi heaks!

ehh
8 aastat tagasi

..naiivsed.Pole mõtet muretseda ühegi pagulase pärast.Niikui rahad käes, on nad Soome laeva peal.

kodanik
8 aastat tagasi

EL on jõudnud arusaamisele, et selline “uksed pärani valla” poliitika on vale. Ka meie oma meedia kirjutab juba järjest enam sellest, kuidas hakatakse neid “põgenikke” asukoha riikidesse tagasi saatma, üha rohkem tuleb infot selle kohta, kui palju sellistest “põgenikest” ei ole tegelikult mingid sõjapõgenikud. Tullakse organiseeritud kuritegevuse gruppide abil ilma igasuguste dokumentideta Euroopasse ja lihtsalt “öeldakse” et olen Süüria põgenik. Huvitav- miks samasugune praktika pole kasutusel olnud tavalises lennujaamas, miks ei usuta minu sõnu, et ma pole terrorist ja ei kanna pommi kaasas, vaid ikka vaadatakse dokumendid ja asjad läbi- eks ole? Tundub, et kogu see põgenikekriis saab varsti kiire… Loe rohkem »

Mihkel
8 aastat tagasi

Mul on kalashnikovi kergekuulipilduja…niidan päris hästi musti prussakaid…
Elagu Eestimaa

tsurka
8 aastat tagasi

paganama ahvid, tulevad siia head elu nautima ja ühe pere ülalpidamine maksab 25tuhh ja siis räägitakse miks neid vihatakse!!!! valusad pugejate kari on seal toompeal…. omarahvas nälgigu olgu külmas ja koduta, aga mingeid idioote, vägistajaid, mõrtsukaid ja kaltuspäid võtke oma tiiva alla, pugejad oleteeee, paganama euroopa vabastajad!!!!

aga
8 aastat tagasi

aga mis sellel oma rahval siis viga on ? rahvas valib ilusti juba mitukümmend aastat samad inimesed võimule.No järelikult ollakse eluga rahul.No jah,või siis lollid….

maali
8 aastat tagasi

sa lastetoetusi ei arvestanud üldse.

ei+tea
8 aastat tagasi

Pagulane on sõjapõgenik, kellel pole kodu. Pagulane ei ole mugav logard kel pole häda midagi, kuna sellised tuleks riigil tagasi saata sinna kust nad tulid. Kui sa võtad vastu põgeniku, siis muidugi sa ei pane teda elama nii nagu elab su enda riigi kõige rumalam ja vaesem alamklass. Sa üritad talle ikka enam-vähem keskmise elu tagada, et ta su riiki heatahtlikult suhtuks.

!!!
8 aastat tagasi
Reply to  ei+tea

vahi kus on inimeseloom, lausa klassitab inimesi. Endal rõve ei ole sellist jama välja ajada ?

ei+tea
8 aastat tagasi
Reply to  !!!

No sissetuleku ja haridustaseme järgi inimesi ju klassifitseeritakse. Kas või statistika otstarbel. Ei ole rõve ajada objektiivset juttu.

küsimus ei+teale
8 aastat tagasi
Reply to  ei+tea

haridustaseme järgi klassifitseerides – milline on islamiusku naise haridustase, et ta on võimeline uues ühiskonnas mehega võrdselt pere sissetulekutesse panustama?! Kui selline naine üldse pereringist tööturule lastakse, siis mida tegema?
Olen aru saanud, et jutt käib ajutisest elatise kindlustamisest riigi poolt ja edasi peavad nad ise tööd leidma. Millist tööd ja millise palga eest suudab üks pagulaspere perepea leida, et oma naine ja lapsed (tavaliselt rohkem kui 2+) normaalselt ära elatada? Kui sellised kohad Läänemaal pakkuda on, siis miks meie mehed ikka Soomemaa ja Tallinna vahet tööl käivad ning nende naised tööturul on?

Olemas
8 aastat tagasi

Jääb mulje, et kogu riik on täis näljaseid ja peavarjuta inimesi, kui kommentaare lugeda. Edu

Mulle
8 aastat tagasi
Reply to  Olemas

jääb mulje, et kogu Aafrika on täis sõjapõgenikke.

genotsiid
8 aastat tagasi

oma rahva vastu kestab ja süveneb