Toomas Schmidt: Haapsaluga liitumist takistab linna liiga suur võlakoorem

Lehte Ilves

lehte.ilves@gmail.com

Ridala volikogu

Ridala volikogu kaheksa liiget soovivad alustada liitumiskõnelusi Haapsaluga. ARVO TARMULA

Ridala vallavanem Toomas Schmidt ütles, et Ridala  ja Haapsalu ühinemise ainuke vastuargument on, et linn on lubatud limiidi täis laenanud ja jätnud tagasimaksmise ühinemise aega.

„Kui meie volikogu otsustab ka limiidi täis laenata, siis ma ei kujuta, ette kuidas need kaks elama hakkavad,” ütles Schmidt.

Kui haldusreform jätab omavalitsuse minimaalseks suuruseks 5000 elanikku, on Ridalal kaks võimalust: kas liituda Haapsalu või Lääne-Nigulaga, ütles Schmidt.

Ridala volikogu on teinud varem otsuse, et Haapsaluga ei liituta. Eile esitas volikogu opositsioon volikogule eelnõu, et alustada liituumiskõnelusi Haapsaluga. Sellekohane parandusettepanek hääletati ka valla arengukavasse.

„Kui nüüd tuleb [volikogu järgmisel istungil] hääletamine ja enamus on poolt, lähevad liitumiskõnelused käima,” ütles Schmidt.  

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
29 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
?
8 aastat tagasi

Miks üldse arvatakse, et Ridala inimesed kasutavad Haapsalus teenuseid rohkem kui Lääne-Nigula, Kullamaa, Martna või Noarootsi inimesed. Veekeskuses, kinos, poodides, arsti juures, tööl jms käivad ju kogu maakonna inimesed. Aga kui enam ei käiks, siis oleks küll vesi ahjus. Ilmselt ongi linnas hoopis klientide puudus, aga selle asemel, et tarbijaid juurde meelitada, hoopis peletatakse neid eemale. Mina näiteks ei soovi enam käia Haapsalus ujulas, kinos ega teatris. Lähen Tallinna ja Pärnu, sest seal ma ei pea ennast tundma süüdi, et oma raha eest teenust tarbin.

Mis+oleks
8 aastat tagasi

Okei, ma rumal inimene küsin siis otse: Mis oleks Ridala vald ilma Uuemõisata? Mis oleks Uuemõisa ilma Haapsaluta? Kui Haapsalu ei asuks Uuemõisa kõrval, siis mitu täna Uuemõisas asuvat ettevõtet asuks Uuemõisas. Vastus – enamalt jaolt mitte ühtegi, kuna valdavalt on tegu kaubandusettevõtetega! Nad asuksid sel juhul Haapsalus. Mitut Rannarootsi Keskust, ehituspoodi, autopoodi oleks Ridala vallale vaja? Vaevalt, et Uksetehaski praeguse koha peal oleks, kui maakonnakeskus Haapsalu oleks kusagil mujal. On vale esitada küsimust, kummale on kasulikum teineteise kõrval eksisteerimine, kuid tõenäoline on, et ilma Haapsaluta poleks tänast Uuemõisat. Kas Uuemõisata poleks Haapsalut? Haapsalu linna asukoht, kui selline ongi peamine… Loe rohkem »

Valge klaar
8 aastat tagasi
Reply to  Mis+oleks

Samas võiks küsida, mis oleks Haapsalu ilma Uuemõisata või isegi Ridala vallata. Valla elanikud aitavad maksta täna linna ( ärme räägime võlgadest ) investeeringuid ujulasse, spordisaalidesse ja kultuurikeskusesse sellega, et külastades neid, nad ostavad ju pääsme. Vald maksab oma laste koolituse eest linna koolides. Kui Ridala valda ei oleks olemas, siis oleks linnal palju raskem investeeringutega hakkama saada. Jätaks selle suure ja väikse venna mängimise. Minu arust on probleem selles, et Haapsalu on muutumas heas mõttes pensionäride linnaks, kuhu tööjõud ( maksumaksja ) tuleb väljaspoolt linna ja maksud ei laeku linna kassasse, vaid linna lähivaldadesse. Ja kogu võitlus käib füüsilise… Loe rohkem »

see ääremaa
8 aastat tagasi
Reply to  Valge klaar

algabki juba ammu uuemõisast ja kiltsist, edasi ei poode, postkontoreid, lasteaedu, tanklaid, koole,lage, tühi väli, siin-seal mõni nõukogudeaegne suvila ala, või endine varemetes kolhoosikeskus

to mis oleks
8 aastat tagasi

rumal oled, muud ei midagi ei ütle, nii lihtne see ongi 😀

Mis oleks
8 aastat tagasi

Ridala vald ilma Haapsaluta? Harilik Läänemaa maavald nagu Martna või Kullamaa. Kui kogu vald ei soovi liituda, teeks äkki nii nagu tänaseks geograafiline ja majanduslik joon on kujunenud. Liidame Uuemõisa ja Paralepa Haapsaluga, sest tegemist on ju de facto ühe asulaga. Ridala vald saab vabalt eksisteerida keskusega Sinalepas või Parilas. Mis sa arvad, Toomas? Et mitte iroonitseda kuid siiski – mis oleks Ridala vald ilma Haapsaluta? No umbes sama, kui Viimsi või Rae vald asuksid Võrumaal ja eviksid sarnaseid probleeme nt. Misso vallaga. Ülbitsemiseks pole vist põhjust, või mis? Ah!

Uuemõisast
8 aastat tagasi
Reply to  Mis oleks

Viimsi ja Rae vald asuvad siiski Harjumaal ja pole kuulnud, et need vallad soovivad ühineda Tallinna linnaga. Kui palju on Haapsalu linn panustanud Uuemõisa arengusse? AH?

Ohhoo!
8 aastat tagasi
Reply to  Mis oleks

Loomulikult, Ridala vald on harilik Läänemaa vald. Aga miks peaksid ainult Uuemõisa ja Paralepa olema tulevased Haapsalu linnaosad? Kas sellepärast, et ainult see piirkond on linnale (ehk asulale) kasulik? Järeldus, Haapsalu linn ei ole huvitatud Ridala vallast, vaid Uuemõisast ja Paralepast. Kas ma eksin?

........
8 aastat tagasi
Reply to  Mis oleks

hr. Mis oleks! Sinu ideed on ju Copy paste Edgari ideedest! Edkari arvates peaksid ka kõik Tallinna läheduses paiknevad vallad liituma (vabatahtlikult) Edgari juhitud Tallinnaga, kuna (väidetavalt) elavad hästi ainult tänu pealinnale!

igatahes
8 aastat tagasi
Reply to  ........

edgaril on õigus, kõik lähivallad elavad Tallinna arvel, viimsi valla rahvas käib suurem osa Tallinnas tööl, tallinnal pidevalt tööd nende linna saabuvate masside pudelikaelte läbilaskevõime lahendamisega

Puise-Haeska-Kiideva
8 aastat tagasi

No meie ei näe ennast Haapsaluna. Võtke või jätke. Las maavald jääb ikka maa vallaks, linn on mõnevõrra suurem küll kui 5000 elanikku.

suurushullustus
8 aastat tagasi

aga brüsseli alamatena näete ennast küll

Ljonja
8 aastat tagasi

Täpsusta

see on juba olnud...
8 aastat tagasi

…sundliitmine ja kolhoosid ja kevadkülvi volinik…

mats
8 aastat tagasi

Miks on üldse vaja sundliita,nagu Putin liitis Krimmi venemaaga,kas on lolliks mindud,kui Ridala saab hakkama,miks peab teda liitma hakkama.eesti on ka väike ja vaene riik,parem mõelgem,kellega teda siis sundliita,las inimesed ise otsustavad,kui tahavad liituda,siis täna ei takista seda miski,isegi pappi pakutakse,aga seni on kõik liitumised ainult negatiivsust tootnud,sest maksubaas pole ju muutunud KOV-idele

...
8 aastat tagasi

2018 tuleb sundliitmine. Siis ei saa aga iga elaniku pealt liitumisraha ja paari pannakse vaestemaja ehk Martnaga.

........
8 aastat tagasi
Reply to  ...

Kui ainus eesmärk on läbi liitumis(t)e suurt raha teenida, siis pole vahet, kellega liituda. Sellel juhul võiks neid liitumisi ette võtta hulgi: esmalt Vormsiga, siis võiks ette võtta Martna, edasi Noarootsi jne. Iga liitumine toob sisse kena kopika!

........
8 aastat tagasi

Mida liitumine annab? Kas Ridala valla elanike elu muutub Haapsaluga liitumise järel oluliselt paremaks?

...
8 aastat tagasi

Haapsaluga liitumist takistab hirm selle ees, et ühisomavalitsuse volikogus/valitsuses igale mehele kohta ei jätku.