Ossinovski: valitsus vältis aastaid põgeniketeemat

Kristjan Kosk

kristjan.kosk@le.ee

Jevgeni Ossinovski. Foto: Arvo Tarmula

ossinovski. Foto: Arvo Tarmula

Jevgeni Ossinovski. Foto: Arvo Tarmula

Valitsus vältis aastaid põgeniketeemaga tegelemist ning seetõttu pole nüüd Eestis vajalikku valmisolekut, leiab tervise- ja tööminister Jevgeni Ossinovski usutluses Postimehele.

„Valesti on tehtud seda, et tegelikult oli mitu-mitu aastat teada, et see probleem kerkib ühel hetkel väga tõsiselt,” rääkis Ossinovski intervjuus Postimehele. „Avalikus diskussioonis püüti seda pidevalt vältida.”

Ossinovski sõnul kuulis ta riigikogu Euroopa Liidu asjade komisjoni liikmena pea iga kuu tollaselt siseministrilt Ken-Marti Vaherilt, kuidas Euroopa Liidu siseministrite nõukogus oli teemaks põgenike kohustuslik jagamine riikide vahel. Eesti valitsus keeldus siis sellisest ettepanekust, lisas sotsiaaldemokraatide liider.

Ossinovski sõnul soovitas ta juba siis valitsusel selle teemaga tegelema hakata. „Et äkki hakkaks ise läbi mõtlema, mida meil on vaja, et neid inimesi vastu võtta. Seepeale öeldi alati, et ei saa vastu võtta, sest meil pole võimekust. Juba neli aastat pole võimekust, aga selle asemel, et seda kasvatada, probleemi pikka aega sisuliselt välditi. Nüüd on see kogu Euroopale pauguga tulnud,” rääkis Ossinovski Postimehele.

Tema väitel on just seetõttu, et diskusssioone ja ettevalmistust ei algatatud rahulikumal ajal, põgenike teema nüüd nii teravaks teemaks kasvanud.

„Kui valmisolek oleks selgem, oleksid ka inimesed rahulikumad,” usub Ossinosvki.

Äsja tervise- ja tööministri ametisse asunud Ossinovski kinnitusel peab Eesti pagulaste vastuvõtmisel keskenduma kolmele teemale – keeleõppele, haridusele ja töövõimalustele. „Üldiselt on enamik neist inimestest kas tööealised või lapsed. Otse hoolekandesse minevaid inimesi seal pole,” märgib Ossinovski. Suurimad väljakutsed pagulastega saavad aga tema sõnul olema moslemiperede naiste olukord ning teismelistele lastele koolihariduse andmine ning noorukite ühiskonda lõimimine.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
4 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments
Maali
8 aastat tagasi

Soomlased vähemalt korraldavad streike, valitsuse otsustele hinnangu andmiseks.

Mis juhtub
8 aastat tagasi

….riigiga ja selle kodanikega sotside vòimu ajal,on nàha Soome ja Rootsi nàitel.Kiirelt kasvavad maksud ja piiramatu migratsioon on kohalike elu vàga raskeks teinud. Ka Eesti liigub samas suunas. Nii et mòelge enne kui sotside poolt jàrgmine kord jàlle hààletate….?

?
8 aastat tagasi
Reply to  Mis juhtub

Keda järgmiseks korraks soovitad? Tegelikult võib mureta olla,sest e-hääletus ei ole kuhugi kadunud.

mõeldud
8 aastat tagasi
Reply to  Mis juhtub

Pole mõtteski olnud neid valida. Maksud niigi suured, siis kasvavad need veelgi ja laialijagamine ilma valikuta tekitab suure kaose kogu riigis.