0

Haapsalu vanalinna majad said hinnangu

Kaire Reiljan

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

Vanalinna A ja OVanalinna poe hoonet Karja tänaval on EKA tudengid hinnanud väärtuslikuks. 

Läinud suvel Haapsalu vanalinna inventeerinud Eesti kunstiakadeemia tudengite töö on jõudnud aruandeni, kus vanalinna majad värskelt üles pildistatud ja nende seisund hinnatud.

Kunstiakadeemia tudengid Kristo Kooskora juhendamisel pildistasid ja kirjeldasid Haapsalu vanalinna hooneid mullu juunis. Üles pildistati kõik muinsuskaitsealal paiknevad hooned, neid on paarsada. Erandiks olid üksikud kinnistud, mille õu oli suletud ja majaelanikega kontakti saada ei õnnestunud või kinnistud, mida valvasid kurjad koerad.

Tudengid jäädvustasid hoone vaated, ilmekamad detailid ja osad, avatäidete erinevad tüübid, tagahoov, ehitusmaterjalid jms, mis inventeerija meelest dokumenteerimist vääris. Võrdselt tähelepanu pälvisid nii vanad, kui ka nõukogudeaegsed majad. 

Aruandes on iga hoone puhul lisatud ajalooline taust, nii palju kui seda on õnnestunud välja selgitada, samuti on kirjeldatud hoone olukorda. Kõik majad on saanud ka hinnangu, kas tegemist väga väärtusliku, väärtusliku või väheväärtuslikuga. 

Inventeerimistöö peamine ülesanne on anda ülevaade muinsuskaitseala pärandist ülevaade nii Haapsalu linnavalitsusele kui ka muinsuskaitseametile, kuid Kristo Kooskora sõnul aitab see loodetavasti selgitada ajaloolise asustuse unikaalsust ka kohalikele elanikele.

2013. aastal inventeerisid kunstiakadeemia tudengid Krosto Kooskora juhendamisel Lihula muinsuskaitsealal asuvaid hooneid.

Haapsalu vanalinna inventeerimisaruanne on kahes osas ja sellega saab tutvuda siin ja siin 

NB! Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt. Kommentaare ei toimetata. Nende sisu ei pruugi ühtida toimetuse seisukohtadega. Kui märkad sobimatut postitust, teavita sellest moderaatoreid, vajutades lipukese ikooni.

Kommenteeri

avatar
wpDiscuz