Kodukant Läänemaa jäädvustas kuue aasta projektid kaante vahele

Kaire Reiljan

kaire@le.ee

 

Kodukant Läänemaa raamat - Lea Lai, Egon Erkmann, Larissa Mandel, Ene Sarapuu, Rein Kruusmaa

Meeskond, kes kuue aasta LEADER-projektid kaante vahele kogus: Lea Lai (vasakult), Egon Erkmann, Larissa Mandel, Ene Sarapuu, Rein Kruusmaa. Pildilt puudub toimetaja Ene Hanson. Foto Kodukant Läänemaa

Reede õhtul Ristil tänupidu pidanud Kodukant Läänemaa esitles ühtlasi raamatut "Kuue aasta maaelu lood", kuhu on koondatud info aastate jooksul toetust saanud LEADER-projektide kohta.

"LEADRi periood hakkas läbi saama ja mõtlesime, et peaks tehtust lood kokku koguma," ütles vastilmunud kogumiku põhikoostaja Larissa Mandel. 

Raamatukaante vahele on kogutud kõik 323 kuue aasta jooksul LEADER-meetmest toetust saanud projekti, mida täiendab 70 pikemat või lühemat lugu, kus tehtu laiemalt lahti seletatud.

Raamat, mille tegemist alustati suve lõpul, koosneb kolmest osast. Esimeses on iga valla mõni ettevõtmine põhjalikumalt lahti seletatud. Mandeli sõnul on lähtuti valiku tegemisel põhimõttest, et kirjeldatavad projektid oleksid eri valdkondadest.

Teises osas on valdade kaupa kokku kogutud kõik toetust saanud projektid ja paljudel neist juures ka lühem selgitus, mis toetusrahaga korda saadetud. Mandeli sõnul on see nagu kataloog, kus kirjas, kus mida tehtud ja kuhu raha kulutatud.

Raamatu viimase osa moodustab statistika, kust saab välja lugeda, milliste Läänemaa valdade inimesed on olnud usinamad projektikirjutajad ja kui palju toetusraha valdadesse on jõudnud. 

Larissa Mandel tunnistas, et raamatu koostamine oli huvitav aga ka keerukas. Tema sõnul on tegemist edulugude raamatuga, kust on näha kui erinevaid ettevõtmisi on Läänemaa valdades LEADERtoetuse abil ellu viidud. Toetusraha abil on korraldatud koolitusi, hangitud inventari, ehitatud paate, masinaid ja hooneid,korrastatud spordi- ja puhkekohti, korraldatud kokkusaamisi, laagreid ja festivale, jäädvustatud kodukandi ajalugu, ausse tõstetud kohalikku toitu jms.

Raamatu kujundaja Egon Erkmann ütles, et pidi küljendajana ka kõik lood läbi lugema ja selle raamatu puhul üllatas kui palju ja kui erinevaid asju on tehtud. "Mõte maale elama minna, sai siit lisahoogu," kinnitas ta.

0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments