Konservatiivid toetavad Eesti piirivalve taastamist iseseisva sõjaväestatud struktuurina

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

Mart Helme. Foto: Arvo Tarmula

mart helme"Meie valimisplatvorm näeb ette taastada sõjaväestatud piirivalve ning ehitada kiirkorras välja füüsiline piiribarjäär Eesti-Vene kontrolljoonel", ütles Mart Helme. Foto: SCANPIX

Eesti Konservatiivne Rahvaerakond toetab kahe staažika eksperdi, endise Eesti Piirivalve juhataja viitseadmiral Tarmo Kõutsi ja emeriitprofessori Ülo Vooglaiu avalikku ettepanekut iseseisva piirivalve taastamiseks, teatas konservatiivide pressiesindaja Urmas Espenberg.

"Olukord meie välispiiril, mis paljastus seoses Eston Kohveri röövimise juhtumiga, ja mille kohta valitsus on aastaid ähmast ning ekslikku infot jaganud, on enam kui kehvapoolne ja tõsine julgeolekurisk Eestile," vahendatakse pressiteates.

"Võssakasvanud märgistamata piiririba, millest igaüks võib kerge vaevaga üle pääseda, alamehitatud ja kokkuliidetud harvad pea relvastamata kordonid, olukord kus vaid 100 inimest peavad valvama 338 km pikkust maa, mere ja õhupiiri (üks piirivalvur peab valvama 3,38 km pikkust lõiku), šokeeris avalikkust tugevasti. Kas selline ongi suure Euroopa Liidu idapiir muutunud rahvusvahelises olukorras koos aina agressiivsemaks muutuva Venemaaga? Rääkimata sellest, et tegu on ühtlasi ka meie koduma Eesti piiriga," teatasid konservatiivid.

Asja taga on nii arutu kärpimine, kui ka Piirivalveameti faktiline likvideerimine ehk lahustamine Politseiameti koosseisus, kellel vastava valdkonnaga tegelemiseks pole jagunud ei kompetentsi ega vahendeid.

Piirivalve kompetents on aga nüüdseks laostatud, tema isikkooseis valdavalt laiali saadetud, osa Euroopa Liidu poolt ühenduse idapiiri tugevdamiseks antud raha aga kummalisel kombel hoopis "kaduma" läinud. Nii ollakse taas seisus, kus tuleb alustada päris nullist ja seda nii piiri puhastamise, märkimise, isikkooseisu, seadmete kui ka relvastuse mõttes. Samas paneb õlgu kehitama ilmselgelt ebapädeva siseministri pidevad kinnitused sellest kui hästi on meie piiri valve korraldatud või edaspidi korraldatakse.

Ilmselgelt tulevaste valimisete kontekstis valijate rahustamiseks aetav jutt ei veena, sest vaatlusseadmete ja püstolitega varustatud vähesed piirikaitsjad ei suuda vastu seista isegi salakaubavedajate jõugule rääkimata hea väljaõppega putinistlikest diversantidest. Jutt 50 mehelisest kiirreageerimisüksusest, aga mõjub nagu tule kustutamine tilga veega.

EKRE esimehe Mart Helme sõnul ühtivad kahe elukogenud eksperdi seisukohad ka just valmiva Eesti Konservatiivse Rahvaerakonna valmisprogrammiga.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments