Eestiga suhtlevad välismaalased saavad peagi kasutada digi-ID-d

Urmas Lauri

urmas.lauri@le.ee

digi-idValitsuselt täna heakskiidu saanud ja riigikogule esitatud isikut tõendavate dokumentide seaduse muudatusettepanek loob õigusliku aluse selleks, et maailma üht mugavamat, mitmekülgsemat ja turvalisemat elektroonilist isikutuvastamise ja asjaajamise lahendust saavad edaspidi lisaks Eesti kodanikele ja residentidele kasutada ka Eestiga suhtlevad välismaalased.

Siseminister Hanno Pevkuri sõnul peab Eesti oma kõrge konkurentsipositsiooni säilitamiseks olema jätkuvalt innovatiivne majanduse, hariduse ja teaduse arendamisel. Ühe võimaluse selleks loob e-residentide võimalikult suurel määral kaasamine Eesti igapäevasesse elektroonilisse asjaajamisse. "Eesti e-residendiks võib saada iga välismaalane, sõltumata asukohariigist, kui ta soovib suhelda meie riigi asutuste või inimestega kiirelt, turvaliselt ja paberivabalt,“ sõnas Pevkur e-residendi digi-ID-d tutvustades.

„Eesti kodanikud ja residendid on harjunud kasutama ID-kaarti ja mobiil-ID-d nii dokumentide allkirjastamiseks, pangaülekannete tegemiseks kui paljudeks muudeks turvalist ja kiiret isikutuvastust nõudvateks toiminguteks, tulevikus avaneb see võimalus ka väljaspool Eestit elavatel välismaalastel,“ selgitas Pevkur.

Kõiki õigusi digi-ID välismaalasele siiski ei anna ehk näiteks saavad ka edaspidi parlamendi- ja kohalike omavalitsuste (e-)valimistel osaleda vaid Eesti kodanikud ja residendid.

Digi-ID väljastatakse e-residendiks soovijale heauskseks kasutamiseks – kui on vähimgi kahtlus isiku usaldusväärsuses või digi-ID väärkasutuse esinemises, siis isikule digi-ID-d välja ei anta, selle kehtivus peatatakse või see tunnistatakse kehtetuks. E-residendi digi-ID on elektrooniliselt eristatav Eesti kodanikule ja välismaalasest residendile väljaantavast digi-ID-st, et teenuse pakkuja saaks neid eristada või vajadusel piirata digi-ID-le juurdepääsu. E-residendi digi-ID on kasutatav ainult digitaalses keskkonnas isikutuvastamiseks ja digitaalallkirjastamiseks.

E-residendi isiku tuvastamine ja isikusamasuse kontrollimine põhineb biomeetrilistel andmetel, mis välistab isikule mitme identiteedi loomise ja kasutamise Eestis. Riiklikku järelevalvet e-residendi digi-ID kasutamise üle on pädevad teostama politsei- ja piirivalveamet, kaitsepolitsei ning maksu- ja tolliamet.

E-residendi digi-ID võimaldab välismaalasel osaleda Eestis avalik-õiguslikus ja eraõiguslikus asjaajamises, olenemata tema füüsilisest viibimiskohast, muutes seeläbi rahvusvahelise osalusega majandus-, teadus-, ja haridusalased tegevused paindlikumaks ja efektiivsemaks. Sealjuures langeb ära vajadus paberipõhiste kulukate ja aeganõudvate paralleelprotsesside läbiviimiseks mitteresidentidest välismaalastega asjade ajamisel.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments