Homme on piiskopilinnuses lahtiste uste päev

Juhan Hepner

juhanh@hot.ee

Piiskopilinnus

Piiskopilinnuses on 1. mail lahtiste uste päev

Homme kell 11-16 on Haapsalu piiskopilinnuses lahtiste uste päev, mille raames saab külastada tasuta linnusemuuseumi.

Hooaega avav lahtiste uste päev on piiskopilinnuse jaoks juba aastaid kestev traditsioon.

Llinnuse läänetiivas avatakse uus stendinäitus, mille koostajaks on Ülla Paras. Linnuse haldus- ja müügijuhi Marika Pebergi sõnul on näituse teemaks piiskopilinnuse ehituslugu 19.-20. sajandil.

"Varasemad perioodid on olnud kenasti kaetud, kuid seda, mis toimus linnuses tsaariaja lõpust kuni nõukogude perioodini ei ole väga palju käsitletud," lausus Peberg. Uue eksponaadina on piiskoppide saali üles seatud suur altariplaat, mida esialgu ekslikult hauaplaadiks peeti.

Linnuses pannakse tööle sepikoda, mis jääb käiku kogu hooaja vältel. Sepp tuleb kohale Raplamaalt. "Saab tutvuda sepakunstiga ning näiteks valmistada naelu," ütles Peberg.

Kell 12 on toomkirikus kontsert, kus esinevad Kärdla kammerkoor ja Haapsalu toomkoor. Edasistest plaanidest rääkides mainis Peberg muuseumiööl avatavat kapiteelide näitust, mille koostamine oli üks arhitekt Tõnis Padu viimaseid töid.

Lisaks plaanitakse edasi arendada relvakollektsiooni eksponeerimist. Siin tuleb piiskopilinnuse muuseumile appi Eesti ajaloomuuseumi teadur ja tunnustatud relvaekspert Jaak Mäll. Relvaekspositsioon peaks uuenema juunikuus.

Võimalik, et linnuses saab suvel kuulda ka kahurikõminat. "Spetsialistide abiga plaanime muuta kahuri Must Koer väiksemakaliibriliseks," selgitas Marika Peberg. Praegu on kahuri kaliiber niivõrd suur, et sellega laskmine võtaks liiga palju püssirohtu ja oleks liiga vali.

Eelmisel hooajal külastas linnusemuuseumi kokku ligikaudu 16 000 külastajat.

Kommenteeri
Kommentaarid on avaldatud lugejate poolt ja nende sisu ei ole muudetud. Seega ei pruugi kommentaariumis tehtud avaldused ühtida toimetuse seisukohtadega. Lääne Elul on õigus ebasobilikud kommentaarid kustutada.
Teavita mind
0 Kommentaari
Inline Feedbacks
View all comments